Jurgita Bažanovienė jau 10 metų keičia žmonių gyvenimus: praktikuoja RTT hipnoterapiją, yra sveikos mitybos programos „Wildfit“ koučerė. Ji klientams padeda atrasti emocinį bei fizinį balansą. Kai vienoje iš jos organizuojamų moteriškumo puoselėjimo stovyklų viena jos klientė nebesusitvarkė su vis blogėjančia savijauta, Jurgita jai pasiūlė išbandyti trijų dienų badavimą geriant tik vandenį.

J. Bažanovienė nesitikėjo, kad po iššūkio jos pačios kūnas taip sureaguos, o tai, ką sužinojo, nori perduoti kitiems.

Pataria pasikonsultuoti su gydytoju

Biomedicinos mokslų daktaro, mitybos specialisto Artūro Sujetos manymu, nieko blogo, jei suaugęs ir protingas žmogus su savo kūnu nori atlikti kokį nors eksperimentą ar iššūkį, tačiau, pasak jo, kiekvienas drastiškas pokytis žmogaus gyvensenoje gali turėti ir neigiamų pasekmių, todėl prieš ką nors reikšmingo išbandant, naudinga pasikonsultuoti su gydytoju.

Mitybos specialisto žiniomis, yra aibės būklių, kai apie badavimo praktikavimą kalbėti net neverta: „Įvairūs inkstų veiklos sutrikimai, kepenų ligos, kraujo spaudimo pokyčiai, diabetas, refliuksas, yra vartojami specifiniai vaistai, gydoma onkologinė liga. Šiuo atveju net nekalbame apie nėštumą, žindymą, žmogaus amžių, sportinį darbingumą ir kt.“, – sako dr. A. Sujeta.

 A. Sujeta

Pasak biomedicinos mokslų daktaro, dėl badavimo gali paūmėti vidaus organų ligos, ketozė (sergant diabetu – labai pavojinga), ištikti alpimas, kuris gali būti pavojingas dėl traumų rizikos.

Nevalgydama palaikė negaluojančią moterį

Į hipnoterapeutę, sveikos mitybos koučerę J. Bažanovienę kreipiasi lietuviai, kenčiantys nuo psichologinių ar fizinės sveikatos problemų. Viena iš Jurgitos klienčių – vidutinio amžiaus moteris, kurią kamavo pasikartojantys galvos skausmai, padidėjas kraujo spaudimas, hormonų disbalansas. Moteris jau ilgus metus tęsė kelionę per gydytojus siekiant išspręsti negalavimus, tačiau į Jurgitą ji kreipėsi sveikatai visai pašlijus. J. Bažanovienė pasiūlė išbandyti trijų dienų badavimą vartojant tik vandenį.

Apie šią praktiką Jurgita sužinojo iš bestselerių autorės, badavimo, keto mitybos ir detoksikacijos ekspertės amerikietės daktarės Mindy Pelz. Tarp daugybės trijų dienų badavimo naudų, kurias nurodo ši gydytoja, taip pat įvardijamas galimas reikšmingas hormonų subalansavimas.

„Dėl hormonų kiekio reguliavimo ši gydytoja moterims, vyresnėms nei 40 metų, tokį badavimą pataria praktikuoti du kartus per metus. Mes neturime pulti pas gydytojus ir pradėti į save varyti hormonus, kurie mums galbūt visai nereikalingi ir netinka, – yra įsitikinusi Jurgita. – Pasak šios gydytojos, ilsėdamiesi nuo maisto, mes taip sustipriname visą mūsų imuninę sistemą, mūsų ląstelės atsinaujina, pristabdomi senėjimo procesai.“

Jurgita Bažanovienė

Jurgita ir iki badavimo jautėsi puikiai, nes savo sveikatai skiria ypatingą dėmesį. Tačiau šį iššūkį ji priėmė dėl klientės, kurią kamuoja ne viena sveikatos problema.

„Aš ir taip daug žinau apie sveiką mitybą ir tik taip maitinuosi, bet po trijų dienų badavimo aš dar labiau žiūriu, ką dėti į save. Toks jausmas, kaip po generalinės tvarkos: juk viską idealiai susitvarkęs neini į kambarį su purvinais batais“, – šypteli J. Bažanovienė.

Energijos šuolis

Per tris badavimo dienas Jurgita dirbo įprastai, tačiau jautė, kad energijos kiek mažiau, anksti vakare labai norėjosi miego. Trečios dienos antroje pusėje moteris pajuto didelį energijos antplūdį, o valgyti visai nesinorėjo.

„Mano mėnesinės pastaruoju metu buvo kaip brandžios moters: trukdavo 3–4 dienas, kraujavimas būdavo negausus. Bado metu mėnesinės buvo tokios, kaip jaunystėje. Man tai parodė, kad tikrai vyksta pokyčiai, hormoninė sistema tikrai tvarkosi, nes iškart jaučiasi efektas, – yra įsitikinusi Jurgita.

– Aš šio iššūkio ėmiausi dėl moters, kuri iki šiol, kai susirgdavo mėnesinėmis, tris savaites nesustodama kraujuodavo. Po badavimo, ji sakė, kad mėnesinės pasidarė normalios, ji jaučiasi labai lengvai ir labai gerai.“

Po trijų dienų be maisto Jurgita maitintis pradėjo nuo agurko.

Jurgita Bažanovienė

„Tokio skanaus agurko gyvenime nebuvau valgiusi. Jis buvo visiškai įprastas, kokius valgydavau iki badavimo, bet per tas kelias dienas atsinaujino ir skonio receptoriai, todėl net ir tuo visiškai paprastu maisto pradėjau iš naujo mėgautis“, – pasakojo J. Bažanovienė.

Pasak Jurgitos, po iššūkio, ji sau tapo dar gražesnė, veido oda tapo lygesnė ir skaistesnė.

„Mums nereikia jokių brangių kremų, pradėkime nuo elementarios asmeninės švaros“, – kviečia J. Bažanovienė.

J. Bažanovienė prisipažįsta, kad nežino kiek sveria, tad negali tiksliai pasakyti, kad kilogramų atsikratė per tris badavimo dienas. „Aš nesisveriu, namuose neturiu svarstyklių, man jos kelia stresą, bet pastebėjau, kad rūbai pasidarė kur kas laisvesni, sijonai pradėjo aplink sukinėtis, tad spėju, kad 3–4 kilogramus per tas dienas numečiau“, – sako moteris.

Svarbus palaikymas

Moteris pasakoja, kad tris dienas be maisto išbūti jai nebuvo sunku, o labiausiai padėjo palaikymas: būrys moterų kasdien viena su kita susirašinėjimo aplinkoje palaikė ryšį, viena kitos teiravosi apie savijautą, dalijosi patarimais.

„Svarbiausia tame kelyje nebūti vienam. Jei būsi viena, ir jei šalia esantis vyras dar sakys, kad ir taip gražiai atrodai, kam tau reikia tomis nesąmonėm užsiiminėti, tada pradėsi pagalvoti, gal iš tikrųjų, gal ir kažką suvalgysiu. Bet jei tai darysi tave palaikančioje kompanijoje, suprasi, kodėl taip darai, tai turėsi aiškią motyvaciją, – yra įsitikinusi Jurgita. – Bendrystės dalykas daro stebuklus, ryšys vienų su kitais yra raktas į bet kokią sėkmę.“

Jurgita sutinka, kad ne kiekvienas tris dienas išbūtų be maisto, tačiau norint tai išbandyti reikia suprasti, kodėl tu tai darai, kodėl tai yra naudinga.

„Mūsų smegenys mums padeda. Jei mes pasakome, ko mes norime, taip kūnas ir tvarkosi, vyksta reikalingi procesai. Tačiau jei turime kokią nors abejonę, asociaciją, kad mums bus negera, sveikata sušlubuos ar gal net numirsime, tai smegenys kūną informuos: tu to tikrai nedaryk. Turi aiškiai žinoti, kodėl tai darai ir kokio rezultato nori. Jei turi šiuos atsakymus, įsijungs žalia šviesa, o jei dar šalia turėsi palaikančių žmonių – viskas bus lengva ir paprasta“, – yra įsitikinusi moteris.

Mitybos specialisto komentaras

2014–2018 metais biomedicinos mokslų daktaras, mitybos specialistas A. Sujeta su kolegomis atliko kelis tyrimus taikant 24 ir 48 valandų trukmės badavimą. Rezultatai parodė, jog vyresniems žmonės toks badavimas labiau tinkamas.

„Šiuo atveju, vertinant amžių, neatmesčiau ir placebo poveikio. Jautis „gerai“ yra gana subjektyvu. Badavimo metu kūnas patiria stresą – vien streso atsakas, antinksčių veiklos pokyčiai, senas geras adrenalinas gali duoti tą „energijos“ antplūdį, kurį žmogus interpretuos klaidingai“, – sako dr. A. Sujeta.

Mitybos specialistas, paklaustas, ar badavimas gali padėti sureguliuoti hormoninę veiklą, kategoriškai atsakė – ne.

„Tačiau mūsų kūnas yra gana „protingas“ negaudamas maisto organizmas linkęs optimizuoti turimus resursus. Pradėjus skaidyti (oksiduoti riebalus) smegenys ima naudoti ketonus kaip alternatyvą gliukozei, kurios negauna. Žinoma, žmogaus endokrininė sistema gali padėkoti, tuo atveju jei iki badavimo žmogus valgė šlamštą. Be to yra žinoma, kad badavimas 24–96 val. gali spartinti autofaginius procesus (normalus ir valdomas ląstelės savęs suvirškinimo procesas), bet ši teorija ir jos nauda sveikatai dar labai aktyviai tiriama“, – sako dr. A. Sujeta.

Mitybos specialistas norintiems išbandyti šį ir panašius iššūkius įspėja būti atsargiems. Jis pritaria, kad vienas kito palaikymas yra gerai, tačiau ir dėl to reikėtų vadovautis sveiku protu.

„Jei žmogus aklai darys tokius „iššūkius“, tikimybė, kad bus peržengta sveiko proto ir sveikatos rizikos riba taikant palaikymą – auga“, – sako A. Sujeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)