Vėstanti oro temperatūra lemia viršutinių kvėpavimo takų infekcijas

Rudenį dažniausiai vaikai serga viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir bronchitais, taip nutinka dėl nepalankiai susiklostančių sąlygų: rudenėjant vėsta aplinkos oro temperatūra, tad ne visuomet sugebame įvertinti peršalimo pavojų.

„Šiuo laikotarpiu vaikai grįžta į darželius ir mokyklas, o kolektyvuose susirgus vienam vaikui liga persiduoda ir kitiems. Taip pat reikia nepamiršti tinkamos mitybos ir darbo/poilsio rėžimo, jie taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį vaikų imuniteto formavimuisi“, – teigia gydytoja.

Pagrindiniai patarimai kaip apsaugoti vaiką nuo ligų

Vienas iš esminių dalykų yra pilnavertė mityba.

„Mityba turi būti pilnavertė, pakankamai kaloringa. Rudenį rekomenduojama vartoti daugiau šilto maisto, nepamirštant ir sriubų bei košių, ne tik vartoti daržoves ar vaisius. Taip pat būtina vartoti pakankamą skysčių kiekį, kuris yra svarbus organizmui ne tik vasaros laikotarpiu, bet ir prasidėjus šaltajam metų laikui“, – teigia specialistė.

Taip pat labai svarbu tinkamai rengtis.

„Vadovaukitės ne tik oru už lango: nepamirškite, kad dieną oras sušyla, o vakare – atvėsta. Vaiko kojytės turi būti sausos, todėl geriausi – neperšlampami batai, nes sušlapęs kojas mažylis gali greitai peršalti“, – apie aprangą kalba I. Juškienė.

Dar vienas svarbus dalykas – kuo mažiau lankytis masinėse žmonių susibūrimo vietose – parduotuvėse, žaidimų kambariuose ir pan.), o grįžus iš tokių vietų plauti rankas.

„Rudenėjant taip pat būtinas fizinis aktyvumas. Rekomenduojama bent po keletą valandų per dieną pasivaikščioti gryname ore nebijant net ir lengvo lietučio!” – aktyviai leisti laisvalaikį ragina šeimos gydytoja.

Nesuplanuokite vaikui įtemptos dienotvarkės

Prasidėjus mokslo metams svarbiausia nereikalauti iš vaiko to, ko jis negali įgyvendinti.

„Nesuplanuokite įtemptos darbo dienos su didele įvairove būrelių ar kitų užklasinių užsiėmimų. Vaikas turi ir pailsėti. Suprantama, kad vaiko papildomas lavinimas yra labai svarbus jo įgūdžių formavime, tačiau persistengti taip pat nereikėtų.

Vaikui pervargus gausime atvirkštinį rezultatą: jis pradės jaudintis kad nespėja, blogės jo emocinė būklė, o tai taip pat skatina atsirasti naujiems susirgimams, kurių galėtume ir išvengti“, – patarimais dalinasi šeimos gydytoja I. Juškienė.