29 metų mergina DELFI pasakojo, kad jau seniai norėjusi išbandyti tokią programą, tačiau mintis atbaidydavo jos kaina – už 3 dienas tenka pakloti 186 litus (54 eurus). Tačiau praėjusią savaitę mergina apsiprendė – trys dienos be maisto – misija įmanoma.

„Tai buvo trijų dienų programa. Draugai vėliau sakė, kad gal reikėjo maisto porcijas mažinti prieš dietą, bet aš nieko nesiruošiau. Atsikėliau trečiadienį, pasiėmiau 6 skirtingų sulčių buteliukus po pusę litro ir pradėjau programą, giliai savyje abejodama, kad tikrai norėsi valgyti, o skrandis grauš pats save“, - atviravo pašnekovė.

Pirmą dieną vainikavo galvos skausmas

Trečiadienis pasirinktas neatsitiktinai – Ugnė pasakojo, kad iškart numanė, jog sveikai gyventi savaitgaliais yra sunkiau: „atgrasydavo vien mintis, kad savaitgalį gulėsiu alkana lovoje“.

Vienai dienai skirti 6 šalto, lėtaeigio spaudimo būdu pagaminti sulčių kokteiliai po 500 ml. Visų jų sudėtis pati įvairiausia. Pavyzdžiui, vienas pagamintas iš šarminio vandens, anakardžių, džiovintų datulių, vanilės ir Himalajų druskos. Kitas – iš ananasų, agurkų, salierų stiebų, romaninių salotų bei žaliųjų citrinų. Trečiame išspausti obuoliai, ananasai, burokėliai, špinatai, petražolės, citrinos ir mėtos, o dar kitame pridėta kale kopūstų, imbiero šaknų bei malto cinamono.

Svarbi sulčių įvairovė bei kaloringumas
„Rytui ir vakarui buvo numatyti maistingesni sulčių kokteiliai, tad energijos tikrai nestigo. Skaičiau, kad energetinė vienos dienos vertė - 1.375 kcal“, - sakė Ugnė.

Tiesa, nors alkis nekankino, pasireiškė kitas šalutinis poveikis.

„Sunkiausia buvo pirma diena, tačiau ne dėl alkio, o dėl bendros savijautos. Visas tris dienas nė karto nesijaučiau alkana – dėl to labiausiai stebėjausi. Tačiau pirmą dieną apie pietus ėmė labai skaudėti galvą. Skausmas nepraėjo iki kol užmigau. Antrą dieną skausmas buvo dingęs, tačiau jaučiausi apdujus, it maišu trenkta. Išgėrus sulčių kiek atsigavau ir likusi bei paskutinė dienos praėjo daug geriau. Kuo toliau, tuo turėjau daugiau energijos“, - sakė mergina.

Šios trys dienos nė iš tolo nepriminė senosios Ugnės mitybos įpročių. Anksčiau pašnekovė nevalgydavo pusryčių ir pasitenkindavo kasrytiniu nesaldintos latte kavos puodeliu. Atsigriebdavo ji per pietus, kai sriubą bei antrąjį patiekalą vainikuodavo saldumynais – šokoladu ar bandele. Prasčiausia situacija, jos teigimu, buvo gūdžiais žiemos vakarais – po gausios vakarinės fiestos mergina tiesiog eidavo miegoti. Tai esą ir yra kelių nereikalingų kilogramų priežastis.

Pakeitė požiūrį į cukrų

Tačiau ši programa privertė susimąstyti.

„Atsikėliau ryte, išgėriau stiklinę vandens. Sulčių nebeturėjau, tad norėjosi ryte kažkuo rimčiau užpildyti skrandį. Pasidariau avižinės košės su abrikosais. Veikiausiai ir cukraus ten buvo bei kitų priedų, sudėties neskaičiau. Po pirmo šaukštelio supratau, kad košė skani, tačiau įkyriai jaučiau cukrų, kuris man buvo ne saldus, o nemalonaus, prėsko, keisto skonio. Nusprendžiau, kad cukraus dabar vengsiu, nes jis man nebeskanus. Jau praėjo trys dienos ir kol kas sekasi laikytis šio tikslo – nesuvalgiau nė vieno saldainio. Viliuosi, kad šis jausmas išliks ilgai.

Sumažėjo ir mėsos, miltinių patiekalų potraukis. Valgiau daugiau vaisių, daržovių. Manau, kad tokia dieta yra puiki pradžia išvalyti savo kūną ir tada imti keisti mitybą. Bijau, kad grįšiu prie senų įpročių, bet kol kas jaučiuosi optimistiškai“, - džiaugėsi pašnekovė, save vadindama emocine valgytoja, tikinčia, kad tortas ir kiti saldėsiai teikia laimę.

Kadangi svarstyklių padala nepajudėjo nė į vieną pusę, Ugnė, paklausta, ar nesigaili išleidusi tiek pinigų vien sultimis, purto galvą.

„Svorio nenumečiau, bet šios dietos ir nesigriebiau dėl svorio. Nesigailiu, mat jau seniai norėjau išmėginti tokią programą. Nesijaučiu kaip plunksnelė, tačiau suvokiau, kad gal maisto valgydavau per daug, mat štai tris dienas puikiausiai išgyvenau vien sultimis. Antrą dieną tų sulčių net per daug buvo, galėjau ir su 4-5 buteliukais išbūti. Alkio nejaučiau nė vieną akimirką. Po metų gal pamėginsiu ir 5 dienų programą“, - svarstė mergina.

Dietologė: svarbiausia - įvairovė

Nors dauguma dietologų neigiamai vertina žmonių siekius dailinti figūrą bei sureguliuoti mitybą dietos pagalba, tačiau dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Žana Antonova tikina, kad vienos dienos iškrovos dar nepakenkė niekam.

Ž. Antonova
„Sulčių iškrova nėra blogas sprendimas, tačiau jis neturėtų užsitęsti. Vienos dienos iškrovą rekomenduoju ir tiems, kurie jaučiasi apsunkę, persivalgę. Nusprendus griebtis šios priemonės svarbiausia tai, kad sultys būtų įvairios, o jų kaloringumas – pakankamas. Iškrovos dienai tinka ne tik sultys, bet ir vaisiai, daržovės ar pieno produktai. Jos esmė - gauti pusę įprastai suvartojimų per parą kalorijų.

Trys dienos, kiek šios dietos laikėsi mergina, nėra labai gerai. Mergina jautė galvos skausmą galimai dėl skysčių stokos (nepaisant to, kad buvo geriamos sultys, per iškrovos dieną reikia gerti daug skysčių, o sultys tai daugiau skystas maistas). Žmogus tam, kad būtų sveikas, turi valgyti įvairų maistą.

Skaičiuojama, kad per dieną reikia gauti bent 40 skirtingų elementų. Sultys, kad ir kokios maistingos ir sveikos atrodytų, vartojamos ilgą laiką to suteikti negali. Todėl teigiamai vertinu sprendimą padaryti tokią vieną iškrovos dieną ir po dienos ar dviejų pereiti prie sveikesnės mitybos.

Juk visad maloniau pradėti nuo tuščio balto lapo“, - sakė Ž. Antonova.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)