Žinoma visas fizinis užimtumas, nepaisant kiekvieno asmens individualių sportavimo paskatų, glosto mano fizinės medicinos specialisto širdį – galbūt netgi nesusimąstote, kokią didelę investiciją į savo ateitį atliekate vietoje vakaro praleidimo prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano pasirinkę pasivaikščiojimą gamtoje.

Fizinio aktyvumo nauda – yra labai įvairi. Greičiausiai dauguma yra girdėję apie mažesnę širdies ir kraujagyslių ligų ar galvos smegenų insulto riziką. Nors manau, kad vien tik šių faktorių pasireiškimo sumažėjimas turėtų būti didelė paskata nedelsiant į savo gyvenimą įtraukti sportinius užsiėmimus – veiksnių, kurie gyvenimą (ypatingai vyresniame amžiuje) gali padaryti labai sunkų ne tik jums, bet ir jūsų šeimai – yra daugiau.

Fizinis aktyvumas

Kritimai ir neurodegeneracinės ligos – kaip Parkinsono liga ar Alzheimerio liga, yra vieni iš kitų mažiau minimų faktorių, kurių pasireiškimą gali padėti sumažinti aktyvi gyvensena.

Būtent pastarosios ligos yra dažnai sutinkamos globos namuose. Šių sutrikimų grupės simptomai apima judėjimo, mąstymo, atminties ir kitų svarbių organizmo funkcijų neigiamus pokyčius.

Ergoterapeuto darbo praktikos metu šiomis ligomis sergantys pacientai sukelia daug dviprasmiškų jausmų. Neretais atvejais pacientai sunkiai atpažįsta savo artimuosius arba atvirkščiai – artimas žmogus gali patapti visu jų esamu pasauliu ir reikalauti absoliutaus jų dėmesio, dieną ir naktį. Abiem atvejais pacientų artimuosius jungia ligos sukelti sunkumai, o pacientus – sėslaus gyvenimo istorija.

Žinoma šių ligų pasireiškimas nėra vienalytis, o sportas nėra panacėja gydanti visas ligas. Tačiau noriu paskatinti visus užsiimti bei žiūrėti į sportą ir iš kitos pusės – kaip į investiciją į savo ir jūsų artimųjų sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją