Anot Akių klinikos „Lirema“ akių ligų gydytojos Urtės Skirmantaitės-Borutienės, tinkama, visavertė mityba šiais laikais yra ypač svarbi akių sveikatai, norint išvengti regos suprastėjimo ar akių ligų vystymosi.

„Pavasarį organizmui dažniausiai ima trūkti vitaminų, jaučiame energijos trūkumą, dėl to kenčia ir akys. Tokie regos sutrikimai, kaip akių sausumas, diskomfortas, kintanti rega, prasidedančios akių ligos, išduoda tam tikrų vitaminų trūkumą“, – pranešime žiniasklaidai teigia gydytoja.

Vitaminas A – gyvybiškai svarbus

Jis yra būtinas, norint išlaikyti gerą regą, ypač esant prastam apšvietimui.

Vitaminas A

Vitaminas A yra viena svarbiausių maistinių medžiagų akių sveikatai. Jis padeda apsaugoti akies paviršių, prisideda prie imuninės organizmo sistemos stiprinimo. Šio vitamino trūkumas gali sukelti vadinamąjį naktinį aklumą, kai rega išskirtinai suprastėja esant prastam apšvietimui, taip pat gali būti ir sausų akių sindromo priežastimi“, – tikina U. Skirmantaitė-Borutienė.

Anot oftalmologės, į savo racioną įtraukus tokius maisto produktus, kaip morkas, saldžiąsias bulves (batatus) ar žaliąsias lapines daržoves, vitamino A rodikliai gali ženkliai šoktelti į viršų.

Vitaminas C – antioksidantų šaltinis

Vitaminas C yra svarbus gerai regai, nes kovoja su laisvaisiais radikalais ir palaiko tinkamą akių kraujagyslių veiklą, skatina audinių atsinaujinimą“, – naudas vardija specialistė.

Vitaminas C

U. Skirmantaitė-Borutienė taip pat pabrėžia, kad šis vitaminas yra svarbus gaminant kolageną – baltymą, esantį akies sienelės struktūrose, tokiose kaip ragena ir sklera, o organizmas jo neįsisavina vartojant per daug cukraus.

Reguliarus citrusinių vaisių, uogų, paprikų, pomidorų, raugintų kopūstų vartojimas gali padidinti vitamino C kiekį organizme ir sumažinti su amžiumi besivystančių ligų – kataraktos ar geltonosios dėmės degeneracijos – riziką.

Vitaminas E – pagrindinė apsauga nuo geltonosios dėmės degeneracijos

Specialistai rekomenduoja vartoti vitamino E kupinus produktus – kviečių grūdų gemalus, kepenis, kiaušinius, riešutus, sėklas, šparagus, tamsiai žalias lapines daržoves – apsaugančius akis nuo žalingo oksidacinio streso.

Vitaminas E iš tiesų yra galingas antioksidantas, užkertantis kelią laisvųjų radikalų keliamai žalai ir apsaugantis nuo kataraktos ar geltonosios dėmės degeneracijos vystymosi vyresniame amžiuje. Pats organizmas šio vitamino negamina, todėl labai svarbu pakankamai jo gauti su maistu“, – pabrėžia U. Skirmantaitė-Borutienė.

Anot gydytojos, vitaminas E mažina ir infekcijų riziką, nes palaiko sveikas imuninių ląstelių membranas. Tai riebaluose tirpus vitaminas, kurį norint įsisavinti, reikėtų vartoti kartu su alyvuogių aliejumi ar avokadais.

Omega-3 riebalų rūgštys – regos palaikytojas

Nors omega-3 riebalų rūgštys ir nėra vitaminai, tačiau svarbu paminėti jų naudą akių sveikatai. Šie riebalai yra svarbūs tinklainei, gali padėti išvengti šiais laikais aktualaus sausų akių sindromo ar geltonosios dėmės degeneracijos.

„Riebiose žuvyse, pavyzdžiui, laisvėje augusiose lašišose, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra vertingas mitybos raciono papildymas, norint palaikyti bendrą akių sveikatą“, – vardija gydytoja.

Anot oftalmologės, mityba, kurioje trūksta šių būtinų maistinių medžiagų, gali ne tik skatinti bendrą organizmo silpnumą, bet ir rimtas akių ligas, tad geriausia prevencija yra profilaktika.

„Pirmiausia reikia susitvarkyti valgymo įpročius, tuomet pridėti maisto papildus, nes vien tik papildai akių sveikatos tinkamai nepalaikys. Svarbu kasmet tikrintis ne tik akis, atlikti bendruosius kraujo tyrimus bet ir konsultuotis su gydytoju, kas geriausiai tinka būtent Jūsų atveju“, – apibendrina U. Skirmantaitė-Borutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją