Alfas kalbino medicinos mokslų daktarę, gydytoją dietologę, klinikos įkūrėją ir vadovę Editą Gavelienę.

Kaip reikėtų taisyklingai ruošti kruopas? Ar reikia jas perplauti?

Perlieti vandeniu reikėtų daugelį kruopų. Aišku, jei turime kruopų dribsnius, tuomet tai nelabai pavyktų padaryti. Bet jei mes turime kruopas, tai perlieti verdančiu vandeniu vertėtų. Ypatingai tas tradicines kruopas: grikius, kviečus, avižas, ryžius.

Koks galėtų būti geriausių kruopų Top 5?

Pasakysiu aš šį topą, bet gal pradėkime nuo to, kad kuo įvairesnis mūsų racionas kiekvienoje maisto produktų grupėje, taip pat ir kruopų grupėje, tuo mūsų organizmui yra geriau. Nesakykime, kad kažkokia kruopa sveikam žmogui yra nuodas ar absoliutus gėris. Kuo tų kruopų įvairovė bus didesnė, tuo bus naudingiau. Kalbant apie maistingumą, nes būtent maistingumas parodo kruopos vertę. O maistingumas yra maisto medžiagų kiekis kalorijų vienete. Maistingiausios kruopos būtų mums gerai žinomi grikiai, avižos, perlinės kruopos, bolivinė balanda ar kitaip „kinva“ ir į šį penketuką šokteltų kviečių kruopos. Svarbu paminėti, kad miniu tas kruopas, kurios yra pilno grūdo.

Kruopos

Kaip pamėgti tas kruopas, kurių galbūt mums valgyti nesinori? Gal turite patarimų?

Aš rekomenduoju žmonėms kruopas po šiek tiek įmaišyti į jiems patinkamus patiekalus, taip po truputį prie jų prisipratinsite. Šios laidos klausosi jauni žmonės ir tėveliai, todėl norėčiau atkreipti dėmesį į vaikučių skonio formavimą. Turėkime kantrybės ir nuo pat mažų dienų puoselėkime vaikų domėjimąsi maistu, domėjimąsi įvairiais maisto produktais. Neužmirškite, kad pasiūlyti ar duoti paragauti produkto, kad vaikas jį pamėgtų, šiai dienai rekomenduojama ne mažiau nei 16 kartų. Na, o suaugęs žmogus taip pat turėtų puoselėti savo skonį ir neužmiršti to, kad suaugusio žmogaus skonio kaita vyksta maždaug kas 7 metus. Todėl, jei nepavyko dabar, galbūt po 7 metų pavyks.

Alfas laidoje gamino neatsivalgomus paukštienos iešmelius, kurie išves iš proto šašlykų mėgėjus ir itališkus bulvių virtinukus su šonine ir špinatais, kurių bus vis negana. Be to, sužinosite kaip paruošti kiaušinių lukštus, kurie bus neišsenkamas kalcio šaltinis jūsų šunims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)