– Vištiena yra vienas populiariausių pasirinkimų, ką kepti ant grilio, kurią vištienos dalį geriausiai rinktis?

– Tradiciškai populiariausios dalys yra sparneliai ir blauzdelės, nes jas paruošti galima gana greitai ir tai nereikalauja ypatingų grill žinių. Šios dalys kepamos trumpą laiką ant grotelių tiesiai virš žarijų. Tačiau jau kelinti metai tarp griliuotojų populiarėja viso viščiuko kepimas ant kepsninės. Tiesa, tokį būdą gali rinktis tik tam tikrų – daugiafunkcinių – kepsninių turėtojai, nes tokios kepsninės turi kepimo netiesioginėje kaitroje funkciją. Tai reiškia, kad galima kepti nors ir 4 kg viščiuką ilgą laiką ir jo nesudeginti.

– Kokias klaidas dažniausiai daro pradedantieji, o gal jau ir įgudę grilio meistrai, kepdami vištieną?

– Pagrindinė klaida – ją perkepa ar sudegina, todėl vištiena tampa sausa arba nevalgoma. Kad to išvengtumėte, rekomenduoju naudoti zondinius maisto termometrus, kurie leidžia stebėti kepamo maisto vidinę temperatūrą. Tokiu būdu išvengsite klaidų.

– Yra daugybė būdų, kaip paruošti vištieną ant grilio – nuo šašlykų iki sparnelių ar visos vištos. Kokį būdą rekomenduotumėte jūs?

– Aš asmeniškai kepu visą vištą ir tada ją karpau dalimis. Tokiu būdu turime vištienos dalių asorti ir kiekvienas valgytojas pasirenką savo mėgstamą dalį. O ruošdamas viščiuką, naudoju sviestą, žoleles ar jau paruoštus prieskonių mišinius. Vištoje ties krūtine ir šlaunimis pasidarau įpjovas arba, vadinamas, „kišenes“ ir jas užpildau minėtu sviestu, pertrintu su prieskoniais ar žolelėmis.

Vištiena ant grilio

– Kiti į vištieną žiūri atsargiai, nes ji būna sausa. Ką daryti, kad taip nenutiktų?

– Neperkepti. Vidinė vištos temperatūra ties storiausia krūtinėlės vieta turi būti apie 74-76 C.

– Jei jautienai užtenka druskos ir pipirų, vištienai marinatas būtinas ar galima irgi praleisti šį žingsnį?

– Skoniai visų yra skirtingi, tačiau praktika rodo, kad vištiena skonio prasme pati iš savęs nėra išraiškinga, todėl ieškoma būdų ją pagardinti. Tai galima padaryti įvairiais prieskoniais, padažais, glazūromis.

– Kokius marinatus rekomenduotumėte vištienai? Gal turite savo top 3?

– Turiu mėgstamus būdus ir jie būtų tokie: 1. Visam viščiukui: sviestas, druska, pipirai, rozmarinas, čiobrelis bei smulkintas česnakas, truputis citrinos sulčių. Iš šių ingredientų pasidarykite vientisą masę ir ja ištrinkite viščiuką tiek iš išorės, tiek po oda. Šis būdas puikus tuo, kad galite kepti iš karto nieko nelaukdami. 2. Sparneliai: kalbant apie juos, naudoju arba vidurinę jų dalį arba petukus. Pastarieji man asmeniškai yra skanesni. Taigi marinatui reikės: garstyčių, rūkytos paprikos, kumino, česnako miltelių, druskos, pipirų. Viską sumaišome ir įtriname sparnelius. Palikti galima 4-ioms valandoms arba visai nakčiai, jei turite tokią galimybę. 3. Aštri vištiena. Šis marinavimas tinka visoms dalims, įskaitant ir visą viščiuką. Jo sudedamos dalys: piri piri prieskonių mišinys, sriracha padažas ir šiek tiek druskos. Marinuojama nuo 4 val ir ilgiau.

Turiu pastebėti, kad griliuotojų tarpe vis labiau populiarėja jau paruošti prieskonių mišiniai, kurių asortimentas šią dieną yra platus. Aš asmeniškai taip pat juos itin dažnai naudoju.

– Kiek laiko reikia kepti vištienos šašlyką ar kepsnį?

– Kepant 200 C temperatūroje, turėtų pakakti 10 minučių.

– Ar vištieną nuėmus nuo kaitros ir reikėtų leisti jai pailsėti?

– Visam viščiukui, taip, leisčiau pailsėti, o mažoms atskiroms dalims, tokioms kaip sparneliai, šašlykas, blauzdelės – nėra būtina.

Vištiena ant grilio

Tomo vištienos receptas

Receptų teko išmėginti įvairių, tačiau pastaruoju metu man labai patinka kepti viščiuką, iškirpus jam stuburą (angliškai šis būdas vadinamas „spatchcock“). Jį pagaminti trunka apie 40 minučių, jei viščiukas sveria apie 1 kg.

Paruošimui naudokite anksčiau mano minėtą sviesto ir žolelių marinatą. O iškepti galima dviem būdais: 1. Višta dedama ant grotelių, tačiau kepama netiesioginėje kaitroje 200 C. 2. Višta dedama į keptuvę, joje prislegiama presu ir tada keptuvė keliauja ant grilio.

Naudokite būdą, kuris jums labiau patinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)