Produktai:

  • 2 didelės saldžiosios bulvės (nulupkite, supjaustykite plonomis riekelėmis),
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
  • 1 stiklinė bolivinės balandos kruopų,
  • kubelis nesūraus daržovių sultinio,
  • 3 stiklinės smulkintų špinatų,
  • žiupsnelis šafrano (geros kokybės),
  • 2 šaukštai karšto vandens,
  • 2 šaukštai sviesto,
  • 1 šaukštas bulvių krakmolo,
  • 1 skardinė kokosų pieno,
  • 1 šaukštelis druskos,
  • pusė šaukštelio smulkinto česnako (arba 1/4 šaukštelio česnako miltelių),
  • 1/4 šaukštelio maltų kajeno pipirų (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai).
Jums taip pat reikės: 2 kepimo skardų, kiaurasamčio, grūstuvo, 20x20 cm kepimo skardos, nedidelės keptuvės, plaktuvo, samčio.
Saldžiųjų bulvių, špinatų ir bolivinės balandos kruopų apkepas

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių. Paskleiskite saldžiųjų bulvių riekeles dviejose lengvai aliejumi pateptose skardose. Bulvių riekeles kiekvienoje skardoje apšlakstykite šaukštu aliejaus.
2. Kepkite bulvių riekeles orkaitėje 20 min., per tą laiką pavartykite. Iš esmės kepkite, kol bulvių riekelės dailiai apskrus.
3. Kol kepa saldžiųjų bulvių riekelės, perplaukite bolivinės balandos kruopas ir palikite sietelyje, kad gerai nuvarvėtų. Sudėkite į puodą kruopas, įdėkite sultinio kubelį ir užkaiskite, užpylę dviem stiklinėmis vandens. Kai užvirs, sumažinkite kaitrumą, uždenkite puodą ir pavirkite apie 15 min., kartais pamaišydami, kol sultinys visiškai susigers, o kruopos bus minkštos. Kai kruopos išvirs, atidenkite puodą ir suberkite smulkintus špinatus ant kruopų. Uždenkite puodą ir palikite pastovėti 5 min., kol suminkštės špinatai. Paskui išmaišykite špinatus ir kruopas.
4. Kai išimsite iš orkaitės iškepusias saldžiąsias bulves, sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių C. Grūstuvėje su piestele sutrinkite šafraną į miltelius, juos užpilkite 2 šaukštais karšto vandens ir palikite kelias minutes pabrinkti.
5. Patepkite 20 cm skersmens kepimo skardą aliejumi. Plonu sluoksniu sudėkite į ją pusę saldžiųjų bulvių riekelių, kad jos šiek tiek dengtų vienos kitas.
6. Ant viršaus uždėkite bolivinės balandos kruopų ir špinatų mišinį.
7. Ant paties viršaus sudėliokite likusias saldžiųjų bulvių riekeles.
8. Keptuvėje pakaitinkite pora sviesto šaukštų. Į išlydytą sviestą įmaišykite 1 šaukštą bulvių krakmolo, išmaišykite. Turi būti košės konsistencijos masė.
9. Po truputį įmaišykite į šią masę kokosų pieną. Suberkite ir druską, maltus kajeno pipirus, vandenyje išbrinkusius šafrano miltelius. Visą šią masę dažnai maišydami kaitinkite ant vidutinio kaitrumo viryklės, kol užvirs ir sutirštės iki tirštos geltono padažo konsistencijos. Sumažinkite viryklės kaitrumą.
10. Užpilkite šį padažą ant viršutinio saldžiųjų bulvių riekelių sluoksnio, šaukštu palyginkite, kad padažas tolygiai viską padengtų.
11. Pašaukite kepimo skardą į orkaitę, kepkite 20 min. Išimkite skardą, įjunkite kaitinimo iš viršaus funkciją, pašaukite skardą 15 cm po viršutinėmis grotelėmis. Pakepkite dar kelias minutes, kol apkepo viršus dailiai paskrus. Patiekite šiltą.

Saldžiųjų bulvių, špinatų ir bolivinės balandos kruopų apkepas (Louise Mellor nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)