Harvardo tyrėjai tvirtina, kad vietoj nuolatinio bulvių valgymo savo svoriu besirūpinantys žmonės turėtų išbandyti ruduosius ryžius ir pilno grūdo duonos gaminius.

Mūsų liemens apimčiai taip pat negailestingi kukurūzai ir žirneliai.

Netgi salieras, kuris dažnai suvokiamas kaip puikus pasirinkimas metant svorį, nepadeda atsikratyti antsvorio.

Užtat norintiems pasiekti trokštamą svorį gali padėti mėlynės, slyvos ir žiediniai kopūstai.

Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos specialistai atliko apklausą, kurioje dalyvavo 130 tūkstančių amerikiečių vyrų ir moterų. Kas ketverius metus iki kol respondentams sukako 24-eri, jie atsakinėjo kaip dažnai valgo 131 skirtingą maisto produktą, tarp kurių buvo paminėta labai daug vaisių ir daržovių. Tyrimo dalyviai taip pat reguliariai buvo sveriami, informavo apie rūkymą, fizinį aktyvumą, televizoriaus žiūrėjimo dažnį ir kitus gyvenimo būdo aspektus.

Surinkta informacija tyrėjų buvo panaudota įvairiais tikslais, tačiau taip pat siekta nustatyti, kaip daržovių vartojimas daro įtaką svorio pokyčiams. Visai nenuostabu, kad vartojant daugiau daržovių svoris ilgalaikėje perspektyvoje mažėjo. Vaisių vartojimo nauda buvo dviguba, kadangi kiekviena papildoma porcija vaisių per dieną per ketverius metus leido atsikratyti apie ketvirtį kilogramo.

Pirmoji vieta atiteko mėlynėms. Papildoma sauja mėlynių per dieną reiškė beveik 750 gramų svorio netekimą. Slyvos, obuoliai, kriaušės, braškės, razinos ir vynuogės taip pat prie to prisidėjo.

Tai galima paaiškinti keliais aspektais. Pirma, nauda gaunama iš to, kad riebius desertus pakeičia vaisiai ir uogos. Antra, juose gausu polifenolių, kurie labai naudingi sveikatai, teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir tai, kaip organizmas perdirba cukrų.

Tarp daržovių pirmoji vieta geriausių riebalų degintojų kategorijoje atiteko žiediniams kopūstams. Jiems nedaug nusileido brokoliai ir Briuselio kopūstai.

Leidinyje „PLOS Medicine“ mokslininkė Monica Bertoia tvirtino: „Nors kiekvieno maisto produkto rodikliai atrodo nežymūs, tačiau jie sumuojasi“.

Deja, ne visas augalinis maistas nekenkia mūsų liemens apimčiai.

Mokslininkai nustatė, kad kukurūzai, žirneliai ir bulvės sietini su svorio augimu. Kadangi į 131 produkto sąrašą buvo įtrauktos tik keptos, virtos bulvės ir bulvių košė, sunku pasakyti, kaip ši daržovė veikia kūno svorį, jeigu renkamasi skrudintas bulvytes.

Dr. M. Bertoia tvirtina, kad puiki alternatyva bulvėms yra rudieji ryžiai ir pilno grūdo duona.

Tyrimo metu buvo atsižvelgta į kitus mitybos pokyčius, taip pat tokius veiksnius kaip rūkymas, fizinis aktyvumas, miego kiekis.

Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos narė Rebecca Lawton įsitikinus, kad nepaisant minėto tyrimo rezultatų, bulvės turi rasti vietą mūsų lėkštėse.

Bulvės turi daug privalumų. Jose daug vitamino C ir kalio, be to, gausu ląstelienos ir jos pakankamai sočios“, – teigia specialistė.

Vis dėlto, didelis bulvių kaloringumas ir mažas vandens kiekis reiškia, kad jos yra kaloringesnės už daugumą daržovių. Todėl mitybos specialistai grupuoja jas kartu su duona, ryžiais ir makaronais.

Didžiosios Britanijos dietologų asociacija pataria riboti bendrą bulvių, duonos, ryžių ir makaronų vartojimą iki kumščio dydžio porcijos vieno valgymo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)