Pomidorai ryte buvo supjaustyti o vakare pamėlo, ar juos galima valgyti ar tai nuo trąšų ar kokios kitos chemijos?“, - nerimavo skaitytojas. Jis dar turi šių daržovių, tad svarsto jas nešti ištirti į laboratoriją.

„Susipažinus su vartotojo pateiktomis nuotraukomis, bet neturint daugiau informacijos apie daržovę (apdorojimo būdą, laiką, kuris praėjo po perpjovimo, pjovimui naudotą įrankį) galima būtų teigti, kad priežasties reikia ieškoti namuose“,- svarstė VMVT Maisto skyriaus skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Keistai pamėlę pomidorai

Ji priminė, kad padidinta pesticidų koncentracija nedaro jokios įtakos daržovių ir vaisių spalvai, skoniui ar kvapui. Lygiai kaip ir padidintas nitratų kiekis. Tad kad ir kaip norėtume užuosti ar pastebėti per gausiai patręštą daržovę, tai tiesiog neįmanoma.

„Galima prielaida, jog vartotojas pomidorų pjaustymui naudojo peilį, kuriuo prieš tai pjaustė kitus maisto produktus, turinčius savo sudėtyje daug krakmolo, kurio likučių galėjo likti ir ant pomidoro riekelių. Apibarsčius tokias riekeles joduota druska ar prieskoniais, kurių sudėtyje yra jodo, galėjo įvykti cheminė reakcija ir pomidorai nusidažė mėlyna spalva (krakmolą jodas nudažo mėlynai). Tačiau tikslų atsakymą specialistai galėtų pateikti tik po nuodugnių tyrimų“, - teigė A. Išarienė.

Ji rekomendavo skaitytojui atlikti tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, o jei neramu – šių pomidorų nebevalgyti.