Praktinio šaudymo egzaminą medžiotojai laiko kas trejus metus. Tad vyrai įsitikinę, kad praktikuotis būtina, nes ginklas – ne žaisliukas. Ir tinkamai jį valdyti galima tik nuolat šaudant.

„Be abejo, kad reikia. Pasitikrinti savo taiklumą, visą kitą. Tam, kad nežeistum žvėries turi treniruotis, privalai normaliai šaudyti“, – kalbėjo medžiotojas Rimas Kazlauskas.

Kitas medžiotojas Bronius Petravičius antrino pirmam LNK žinių kalbintam medžiotojui.

„Jūs irgi esate girdėję, kad ir lazda kartais iššauna. Tai turint lazdą su ja turi elgtis atsakingai. O turintys ginklus, man atrodo, kad privaloma“, – svarstė pašnekovas.

Anot medžiotojų, jie prasišaudyti gali ir medžioklėje, ir savo medžioklės plotuose. Tačiau namuose ginklus laikantys civiliai beveik neturi, kur treniruotis. Pavyzdžiui, Šiaulių apskrityje veikia vos viena šaudykla.

„Šaulių sąjunga turi šaudymo pratybas, savanoriai, pareigūnai turi pratybas. Visi turi pratybas, išskyrus ginklą turinčius savigynai. Jų niekaip nereglamentuoja, nėra jokio įstatymo“, – LNK žinioms sakė Praktinio šaudymo centro direktorė Judita Skopienė.

Nėra ne tik įstatymo, bet ir šaudyklų. Nes esanti policijoje yra atvira tik esantiems specialiosiose tarnybose.

„Man atrodo, kad yra 10 subjektų. Pradedant Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Aplinkos ministerijos pareigūnai, Šaulių sąjunga, kareiviai“, – kalbėjo Šiaulių policijos viršininko pavaduotojas Nerijus Pupinikas.

Kad Lietuvoje tikrai trūksta šaudyklų sutinka ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Esą tai yra prioritetinė kryptis, kurią reikia plėsti. Tiesa, dabar kalbama apie Šaulių sąjungą.

„Galėtų gauti daugiau priėjimo prie kariuomenės infrastruktūros ir Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžių tarnybų infrastruktūros. Tikrai ten yra gerų sprendinių, kai tarnybos atsiveria šauliams, jie ten gali treniruotis“, – tikino parlamentaras.

Šaudyklų neturintys šauliai dabar naudojasi ir policijos, ir privačiomis šaudyklomis. Tad vietos civiliams kaip ir nelieka. Vien Šiauliuose dirba daugiau nei 600 policijos pareigūnų ir visiems yra būtina praktikuotis.

„Manau, kad civiliams mes jau nebepajėgtume suteikti sąlygų. Be to, šaudykla yra padidinto pavojaus vieta“, – svarstė Šiaulių policijos viršininko pavaduotojas N. Pupinikas.

Šauliai veikiausiai taip pat žmonių iš gatvės nepriims, nors dabar ir planuoja įrengti naują šaudyklą.

Būtent savaitgaliais šaudyklos jau užpildytos keliems mėnesiams į priekį. O daugėja ir įsigyjančių ginklą savigynai. Kas mėnesį vien Šiauliuose į savigynos kursus užsiregistruoja apie 20–30 žmonių.

„Dabar užimtumas yra gana nemažas, gal dėl to, kad oro sąlygos gerėja. Ir labai jaučiasi pajudėjimas iš sukarintų struktūrų“, – LNK žinioms sakė Praktinio šaudymo centro direktorė J. Skopienė.

Anot Seimo NSGK pirmininko L. Kasčiūno, daugiau tam dėmesio galėtų skirti Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Pasižiūrėti į laisvesnius plotus Lietuvoje, kuriuos būtų galima ar išnuomoti, ar įsigyti, ar Šaulių sąjungai perduoti, jeigu mes apie treniruotes kalbama. Tai gal užtektų Šaulių sąjungai atiduoti tą kontrolę“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tiesa, šaudykloms, kad ir privačioms, kurtis sudėtinga, verslas bijo investuoti.

„Yra didžiuliai ir neadekvatūs reikalavimai sukelti. Daugelį tai atbaido iš viso įrengiant. Arba tokie reikalavimai, kad jau įsirengia ir tiesiog negauna licenzijų“, – kalbėjo Praktinio šaudymo centro direktorė J. Skopienė.

O štai 670 šaudyklų turintys suomiai planuoja statyti dar per 300 naujų šaudyklų, kad patenkintų po Rusijos invazijos į Ukrainą išaugusią paklausą.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

„4 procentai“ yra pilietinės visuomenės inciatyva, kuri siekia, kad politikai kuo greičiau susitartų ir ženkliai padidintų Lietuvos gynybos finansavimą. Iniciatyvą pradėjo asociacija „Unicorns Lithuania”, Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), prie jos kasdien prisideda vis daugiau mūsų šalies saugumui neabejingų verslų, organizacijų bei piliečių. Visą informaciją apie iniciatyvą ir specialią peticiją, kurią gali pasirašyti ir tu, rasi interneto svetainėje www.4procentai.lt