Vasara yra agurkų ir arbūzų sezonas – šiuo metu jie šviežiausi, skaniausi ir, pasak V. Kurpienės, verti pasirinkimo, nes gaivina ir neleidžia organizmui dehidratuoti, papildo jį vertingomis medžiagomis. Arbūzas dažnai valgomas kaip saldus užkandis, o švieži agurkai yra nepamainomas salotų, šaltų sriubų ingredientas – pridėjus keletą derančių produktų, šios gamtos gėrybės puikiai papildys dienos racioną.

Kai norisi ne tik atsigaivinti, bet ir užkąsti

Agurkai – puikus skysčių šaltinis: viename agurke yra net apie 95 proc. vandens. Suvalgius 5 trumpus agurkus, sveriančius apie 100 g, gautume beveik pusę litro vandens, kupino vertingų medžiagų. Toks pats kiekis agurkų organizmui suteiks visos paros vitamino K reikiamą kiekį. Taip pat gausite vitaminų B ir C kartu su mineralais, tokiais kaip varis, fosforas, kalis ir magnis. Reguliarus agurkų valgymas gali padėti sumažinti uždegiminius procesus ir atitolinti lėtines ligas. Be to, agurkai užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Ši daržovė tikrai verta pagyrų“, – pranešime spaudai sako dietistė ir primena, kad agurkai puikiai dera kaip garnyras, tinka salotoms, padažams, sriuboms, taip pat gana paprasta juos marinuoti ir raugti.

Šiemet lietuviškų agurkų sezonas prasidėjo kiek anksčiau, o dabar yra pats jo įkarštis, pranešime spaudai pastebi Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.
Vaida Kurpienė

„Agurkai yra bene pirma šviežio derliaus daržovė, atkeliaujanti į parduotuvių lentynas iš lietuviškų ūkių ir gausiai perkama iki pat rudens. Birželio ir liepos mėnesiai yra pats agurkų sezono pikas, kai jų kainos būna pačios geriausios, o pardavimai šokteli daugiau nei dvigubai. Beje, vasarą agurkai yra pirkėjų mylimiausių daržovių trejetuke greta bulvių ir pomidorų“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Vertingas užkandis sportuojantiems

Arbūzas – milžiniška, sultinga ir saldi uoga, vis dažniau užauginama tautiečių šiltnamiuose. Tai ne tik skanus desertas, puikiai gaivinantis karštą vasaros dieną, bet ir vertingas pagalbininkas sportuojantiems.

„Vienas puodelis supjaustyto raudono arbūzo gausus vitaminų C ir A bei 1,5 karto daugiau antioksidanto likopeno nei maždaug tokio pat tūrio didelis pomidoras, garbinamas būtent dėl šios medžiagos. Be to, arbūzai gali sumažinti kraujospūdį, o juose esančios medžiagos gali padėti greičiu atsistatyti po fizinio krūvio ir sumažinti raumenų skausmą – tad juos tikrai pravartu valgyti aktyviai sportuojantiems“, – pranešime spaudai pataria V. Kurpienė.

Anot I. Trakimaitės-Šeškuvienės, vasaros mėnesiais arbūzai yra labiausiai tautiečių išsiilgtas vaisius, geriausiai perkamas po bananų. Šį sezoną arbūzų nuperkama ketvirtadaliu daugiau nei ankstesniais metais.

V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad nors arbūzas yra santykinai nekaloringas (100 g yra apie 27 kcal.), jį derėtų valgyti saikingai dėl kelių priežasčių. Vienu metu suvalgytas didelis arbūzo kiekis lemia staigų cukraus padidėjimą kraujyje – tai aktualu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar nutukimu. Be to, per dideli šio vaisiaus kiekiai gali sukelti pilvo pūtimą, suprastėjusį virškinimą.

„Rekomenduojama arbūzo suvalgyti ne daugiau nei 300 gramų per dieną, geriausiai – iki pietų. Priešpiečiams vaisių derinkite su varške, feta ar avokadu. Beje, arbūzas gali padėti išvengti persivalgymo. Jei esate išalkęs, suvalgykite riekę arbūzo ir šiek tiek palaukite – alkis apmalš ir galėsite ramiau reaguoti į maistą, saikingai rinksitės kaloringesnius patiekalus“, – pataria V. Kurpienė.

Arbūzo ir agurkų salotos su feta

Reikės: 200 g arbūzo, 85 g fetos sūrio, kelių trumpavaisių agurkų, pusės avokado (galima ir nedėti), šaukštas alyvuogių aliejaus, nedidelis raudonasis svogūnas (galima nedėti), druskos, pipirų.

Gaminame: Visus ingredientus supjaustome kubeliais. Jei naudojame svogūną, jį pjaustome kuo smulkiau. Pagardiname druska, pipirais, alyvuogių aliejumi, gerai išmaišome ir ragaujame.

Sočios salotos su agurkais ir avokadais

Reikės: 100 g agurkų, 80 g pomidorų, 1 vnt. avokado, 60 g špinatų, 30 g fetos sūrio, 20 g saulėje džiovintų pomidorų, 20 g alyvuogių, 1 šaukštelio citrinos sulčių, juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminame: agurkus, pomidorus ir avokadą supjaustome kubeliais. Špinatus šiek tiek pasmulkiname. Dedame alyvuoges, susmulkintą fetos sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Pagardiname juodaisiais pipirais, apšlakstome citrinos sultimis ir išmaišome. Tai – lengvų pietų ar vakarienės pasirinkimas, skanaus!

Arbūzo pica su uogomis

Reikės: 1 arbūzo, 100 g natūralaus jogurto, 30 g juodojo šokolado tirpinimui, saujos braškių ir saujos šilauogių.

Gaminame: Supjaustome arbūzą apskritomis riekėmis, kad atrodytų kaip pica. Arbūzo riekes aptepame natūraliu jogurtu, uždedame braškes ir šilauoges. Pašildome šokoladą ir juo apšlakstome paruoštas arbūzo, jogurto ir uogų riekeles. Tai – nuostabaus skonio vasariškas desertas, pasimėgaukite!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją