„Žmonės yra labai lengvai paveikiami reklamų. Jiems atrodo, kad išgėrę saują tablečių bus sveikesni, tačiau taip tikrai nenutiks. Jei nėra jokių specifinių indikacijų bei nusiskundimų, vitaminų didelėmis gydomosiomis dozėmis apskritai vartoti nereikia nei patiems, nei duoti jų vaikams. Žmonės vitaminus vartoja manydami, kad išvengs ligų, tačiau jie taip nusiperka tik ramybę ir žinojimą, kad kažką daro, imasi konkrečių priemonių. Patarčiau verčiau daugiau dėmesio skirti mitybai, būti gryname ore, grūdinant vaiką leisti jam atsisėsti baloje ar rudenį žaidžiant kieme suvalgyti ledų porciją“, – teigia gydytojas.

Medikas sutiko pasidalinti savo nuomone apie vitaminą C, įvairius profilaktiškai atliekamus vitaminų tyrimus bei pasakė, kodėl vitaminų perteklius organizmui yra kenksmingas.

Gąsdintis tikrai nereikėtų

LNK žinių reportaže buvo teigiama, kad minėtame švedų mokslininkų tyrime nustatyta, kad antioksidantai gali skatinti angiogenezės vystymąsi. Tai – procesas, kurio metu auga naujos kraujagyslės.

„Tikrai nereikia išsigąsti. Pats vitaminas C nėra blogis, jis organizmui yra naudingas. Tačiau jį rekomenduočiau gauti su maistu: vaisiais, šviežiomis ir raugintomis daržovėmis. Savo pacientams nepatariu naudoti jokių sintetinių vitaminų papildomai. Tačiau nuo vaistinėse įsigyjamų vitamino C tablečių galima pakenkti kitiems organams, bet ne vėžį sukelti. Norint tai padaryti turbūt reiktų vartoti itin didelį kiekį šio vitamino pakankamai ilgą laikotarpį“, – sako pašnekovas.

Valerijus Morozovas

V. Morozovas teigia, kad neretai visuomenę bandoma įbauginti keliomis iš konteksto ištrauktomis frazėmis. Tad, visiems jis rekomenduoja vadovautis sveiku protu ir kilus klausimams kreiptis į gydytoją, o ne atsakymų ieškoti internete.

Sveikatai naudingesnis bus suvalgytas obuolys, o ne vitamino tabletė

Ilgametę patirtį sukaupęs medikas įsitikinęs – nėra jokių įrodymų, kad pagal gamintojo nurodymus vartojamas vitaminas C gali sukelti vėžį. Tačiau, anot jo, žmones išgąsdina vien perskaitytas žodis „vėžys“.

„Nors žymiai daugiau lietuvių miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, visiems kažkodėl pati baisiausia liga – vėžys. O siekiant apsisaugoti, patikliai tikima įvairiomis reklamomis ir papildus pradedama vartoti nuolat. To tikrai nereikia“, – teigia jis.

Papildai ir vitaminai

Gydytojas sako, kad šaltuoju metų sezonu organizmą galima stiprinti visai paprastais ir piniginės neištuštinančiais būdais: sveika mityba, buvimu gryname ore. Tai, anot jo, turės žymiai didesnę naudą nei vartojami vitaminai.

„Na, o maisto papildai skirti vartoti norint papildyti bei praturtinti dietą, o ne simptomų korekcijai. Jei susidūrėte su neįprastais simptomais, juos vertėtų išsakyti šeimos gydytojui, pasitarti su juo, o ne su papildus platinančiu konsultantu. Vis tik, jei susirūpinote dėl galimo vitaminų trūkumo, galite drąsiai vartoti polivitaminus saugiomis dozėmis. Tačiau nereikėtų tikėtis, kad tai išgelbės imunitetą“, – patarimais dalinasi specialistas.

Jis pabrėžia – perdozavus vitamino C padidėja inkstų akmenligės rizika. Tad šio vitamino nereikėtų vartoti vien galvojant, kad jis apsaugos nuo peršalimo ligų.

Vitaminas C

Dauguma profilaktinių vitaminų tyrimų – visai nereikalingi

Šeimos gydytojas teigia, kad šaltuoju metų laikotarpiu populiaru ne tik prisipirkus įvairiausių papildų juos sąžiningai vartoti, tačiau ir atlikti tam tikrus profilaktinius tyrimus.

„Savo pacientams nerekomenduoju vitamino D tyrimo, kuris šiuo metu toks populiarus. Jis gali būti atliekamas tik esant tam tikriems simptomams. Vis dėlto, mano darbo praktika rodo, kad jei pacientas nori atlikti šį tyrimą, jis jį atliks kitur, nepaisydamas, kad gydytojas rekomenduoja to nedaryti. Tad verčiau tegu tas tyrimas būna atliekamas mano žinioje ir rezultatus pakomentuoju aš, o ne kažkokie papildų vartojimu suinteresuoti specialistai“, – teigia pašnekovas.

Jis sako, kad apskritai neretai pacientai nori atlikti vitaminų tyrimus, nors nesiskundžia jokiais negalavimais. Tai, anot jo, visai nereikalinga. Verčiau daugiau dėmesio skirti pilnavertei mitybai, sportui, grūdinimuisi.