„Vartodami įvairius vitaminus ir maisto papildus žmonės tiesiog išleidžia pinigus. Tikėtis, kad nuo jų visai nebesirgsite, nereikėtų. Svarbu ir tai, kad su gydytoju nepasitarę žmonės, kurie tiesiog prisiperka įvairiausių maisto papildų ir kasdien juos vartoja, gali savo organizmui padaryti „meškos“ paslaugą“, – įsitikinusi medikė.

Ji sutiko papasakoti, kokius vitaminus vartoti yra rekomenduojama visiems, o kokie turėtų būti geriami tik esant specifiniams simptomams ir pasitarus su šeimos gydytoju.

Šie maisto papildai – naudingi net visai sveikiems žmonėms

E. Karinauskė sako, kad vienas reikalingiausių vitaminų visiems žmonėms – vitaminas D. Medikė rekomenduoja šį vitaminą vartoti ištisus metus.

„Vasarą galima jo nevartoti, jei žmogus daug laiko praleidžia lauke, mėgsta būti saulėje. Šiuo metu yra itin populiarus šio vitamino tyrimas, kuris nustato jo trūkumą arba perteklių. Aš nerekomenduočiau atlikti šio tyrimo be gydytojo paskyrimo, jeigu nėra specifinių simptomų“ – teigia pašnekovė.

Taip pat gydytoja pataria vartoti ir žuvų taukus. Anot jos, šiuolaikiniai žmonės, kurie nuolat skuba ir mažiau gamina, savo kasdienybėje suvartoja pernelyg mažai jūrinės produkcijos.

„Yra įvairių tyrimų, kurie įrodo, kad vaikų smegenų vystymasis vartojant žuvų taukus yra geresnis. Ir nors visus tokius duomenis reikia vertinti atsargiai, iš esmės žmonėms Omega 3 ir 6 riebalų rūgščių dažniausiai trūksta“, – paaiškina ji.

Vitaminai smegenims

Anot jos, daugiau ji negalėtų išskirti nei vieno maisto papildo, kuriame yra vitaminų, kuris būtų naudingas sveikam žmogui, nesiskundžiančiam jokiais sveikatos sutrikimais.

„Labai dažnai žmonės vartoja daugybę papildų, mat apsimeta, kad savimi rūpinasi. Jie mėgsta atlikti visokius tyrimus, lyg ieškoti problemų. Jeigu žmogus turi rutiną, mankštinasi, valgo subalansuotą maistą, nesilaiko specialios dietos, jam nereikia jokių specialių vitaminų. Visiškai užtenka vitamino D ir žuvų taukų“, – įsitikinus pašnekovė.

Vis dėlto, dar viena problema, kuri vyrauja šiuolaikinėje visuomenėje – nesupratimas, kaip gydytojo rekomenduojamus vitaminus ir papildus vartoti. E. Karinauskė aiškiai išdėstė, kada ir kaip protingiausia maisto papildus gerti.

Vitaminu C žmonės neretai žavisi be pagrindo: gerti kasdien tikrai nereikia

Gydytoja klinikinė farmakologė teigia, kad atvėsus orams neretai daugybė žmonių kasdien pradeda vartoti vitaminą C. Tai, anot jos, nėra nei naudinga, nei reikalinga.

„Aš matyčiau tik vienintelę priežastį vartoti šiam vitaminui – ūmus peršalimas. Tuo metu, kai žmogus karščiuoja, vitamino C suvartojimas gali turėti teigiamą naudą. Daugiau priežasčių vartoti šiam vitaminui aš nežinau“, – nurodo ji.

Tačiau, karščiuojant ir sergant, tarkim, gripu, vitaminas C, anot gydytojos, nepakenks, nors ir neaišku, ar labai padės.

„Vitaminas C – rūgštis. Geriausia jį būtų vartoti su maistu ar po valgio. Visai nesvarbu, šis vitaminas suvartotas ryte ar vakare. Didžioji dalis suvartoto vitamino C pasišalina su šlapimu“ – sako pašnekovė.

Taip pat ji teigia, kad visai nėra jokio skirtumo, kokia forma bus vartojamas vitaminas C: skysta, tabletės, guminukai.

Vitaminas D – skanaujant riebų maistą

Dar vienas itin dažnai pasirenkamas vitaminas, kuriam gerų žodžių negaili ir E. Karinauskė, – vitaminas D. Vis tik, medikė rekomenduoja atkreipti dėmesį, šis vitaminas vartojamas profilaktiškai ar esant jo trūkumui.

„Jei vitamino D trūksta, gydytojas skirs jums vaistą, kuris savyje turi vitamino D. Tačiau jeigu jį geriate profilaktiškai, rekomenduojama tai daryti valgant riebų maistą. Tikrai visai nesvarbu, ryte, per pietus ar vakare tai darote. Žmogui tiesiog turi būti patogu, kad jis pats nepamirštų jo suvartoti“, – teigia pašnekovė.

Gydytoja nurodo, kad išgėrus vitamino D tabletę valgant riebų maistą, ji bus įsisavinama geriau. Geriau šio vitamino nevartoti esant tuščiu skrandžiu.

„Renkantis vitamino D maisto papildą svarbu atkreipti dėmesį į amžiaus grupę, kuriai skirtas vitaminas. Vaikams dažniausiai naudojami skysti papildai su pipete, dozė telpa viename lašiuke. Tačiau visada svarbu taisyklingai dozuoti papildą, jei rekomenduojama vaikui duoti vieną lašiuką, tą ir reikėtų daryti“, – pataria medikė.

Suaugusiems žmonėms, kurie geria vitaminą D profilaktiškai, anot gydytojos visai pakanka 1000–2000 TV per dieną.

Cinkas – madingas, bet ar reikalingas?

Gydytoja E. Karinauskė sako sunkiai įsivaizduojanti, kodėl ir dėl kokių simptomų gali būti rekomenduojamas cinkas. Vis tik, šį vitaminą šaltuoju metų sezonu renkasi nemažai žmonių.

„Šis vitaminas gali padėti slopinti uždegimą. Tačiau sunkiai įsivaizduoju situaciją jam gerti. Manau, profilaktiškai jo tikrai nereikia“, – sako pašnekovė.

Vis tik, jei esant kažkokiems specifiniams simptomams šeimos gydytojas patarė vartoti šį papildą, klinikinė farmakologė nurodo, kad visai nesvarbu, kuriuo dienos metu ir ar su maistu, ar be jis bus vartojamas.

Magnio organizme gali ir trūkti

Kalbėdama apie magnį medikė pabrėžia, kad jis gali būti priskiriamas prie tų keleto maisto papildų, kurie tikrai yra dažnai naudingi.

„Magnio neretai trūksta moterims nėštumo metu. Laukiantis didėja jo poreikis, be to, pagreitėja pasišalinimas su šlapimu, tad galimas jo deficitas. Jį rekomenduoja ir nėštumo pabaigoje, jei moterį vargina silpni gimdos susitraukimai“, – nurodo ji.

Gydytoja magnį rekomenduoja vartoti, jei kasdien daug judama, sportuojama, jaučiamas raumenų tempimas. Skirtumo, kada ir kaip jį vartoti – nėra.

Geležies papildus lydi įvairūs mitai

Šiais laikais itin daug žmonių susiduria su geležies stoka. Anot gydytojos, jei geležies organizme trūksta ir tai patvirtina tyrimas, gydytojas skiria vaistus. Vis tik, pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet geležies papildus renkasi vartoti žmonės, kurie nevalgo mėsos ar daržovių, kuriose yra geležies.

„Jei dėl siauro mitybos raciono trūksta geležies, ją vartoti tikrai verta. Pasitaiko, kad rekomenduojama su geležimi gerti ir folio rūgštį ar vitaminą C. Vis tik, tai daugiau reklaminis triukas. Sakoma, kad vartojant geležį su kitais vitaminais pagerės jos įsisavinimas, tačiau tai nėra vienintelė svarbi vaisto virsmo organizme dalis, kad vaistas suveiktų“, – nurodo pašnekovė.

Papildai ir vitaminai

Ji įsitikinusi, kad su geležimi visai nėra reikalo vartoti dar kažko, tikintis, kad taip ji bus pasisavinama efektyviau. Vis dėlto, jei vartojami geležies vaistai, jiems labiausiai pasisavinti trukdo maistas. Tokius vaistus ji pataria vartoti ryte, skrandžiui esant tuščiam.

Visi vitaminai – vienu metu: gera tai idėja ar nelabai?

Paskutinieji vitaminai, kuriuos aptaria E. Karinauskė – žuvų taukai. Ji paaiškina, kad tai – riebalai. Puikai tinka juos vartoti drauge su vitaminu D.

„Tikrai nėra jokio skirtumo, ar pietaujant žuvų taukai bus vartojami, ar po valgio. Lietuvoje šiuo metu turime itin platų žuvų taukų pasirinkimą. Patarčiau nesižavėti šiuo metu itin populiariais tyrimais bei platintojais, žadančiais ištyrus jūsų kraują ir pavartojus jų gaminamus žuvų taukus, po pusmečio nebesirgti jokiomis ligomis“, – sako medikė.

Gydytoja E. Karinauskė teigia, kad net jei žmogus kasdien vartoja žuvų taukus ir vitaminą D, jis susirgo gripu ir geria vitaminą C bei skundžiasi mėšlungiu, todėl vartoja ir magnį, visiškai nieko nenutiks, jei visi šie papildai bus išgeriami vienu metu. Tarp vitaminų vartojimo gali nebūti jokių pertraukų.