Silkė – puikus omega-3 riebalų rūgščių ir baltymų šaltinis

Kaip pastebi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, silkė yra viena populiariausių vartojamų žuvų, o artėjančios šventės be jos išvis neįsivaizduojamos. O populiari ji ne veltui – silkė ne tik gardi, bet ir maistinga.

„Kalbant apie maistinę silkės vertę, ji yra priskiriama riebių žuvų grupei ir būtent pagal šią kategoriją ji gali būti vadinama omega-3 riebalų rūgščių šaltiniu. 100 gramų silkės turi daugiau negu 1 gramą omega 3 riebalų rūgščių – tai beveik keturis kartus viršijama rekomenduojama profilaktinė omega-3 riebalų rūgščių dienos norma“, – sako dr. E. Gavelienė.

Silkė ne tik turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, bet ir yra puikus, visaverčių, lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis. Anot gydytojos dietologės, 100 gramų silkės turi maždaug 20 gramų baltymų.

„Silkė pasižymi ir daugiau naudingų savybių. Joje yra vitamino D, kai kurių B grupės vitaminų, tokių kaip B2 ir B6. 100 g silkės yra dviguba dienos vitamino B12 , reikalingo kraujodarai, baltymų sintezei, norma. Žinoma, kaip ir visos žuvys, silkė yra turtinga ir kitais mikronutientais, tokiais kaip selenas, jodas, geležis“, – naudingas silkės savybes vardina dr. E. Gavelienė.
Silkė

Gydytoja dietologė primena, kad silkė yra riebi žuvis ir, kaip bebūtų gaila, dažniausiai yra pagaunama iš tų vandens telkinių, kurie gali turėti užterštumą sunkiaisiais metalais.

„Vėlgi, kaip riebi žuvis, ji gali būti užteršta gyvsidabriu ar kitais sunkiaisiais metalais. Atsižvelgiant į šią situaciją, verta pasidomėti kokiuose vandenyse silkė sužvejota, o jei to padaryti nepavyksta, reiktų žinoti, kad šiuo atžvilgiu saugus vartoti riebios žuvies kiekis savaitei neturi viršyti 300 g“, – įspėja gydytoja.

Vis dėlto, silkė išlieka viena populiariausių mūsų vartojamų žuvų, o maistinės vertės atžvilgiu tai yra maisto produktas, kuris rekomenduojamas įtraukti į sveikatai palankaus maitinimosi racioną. Dr. E. Gavelienė nurodo, kad per savaitę rekomenduojama suvartoti maždaug 300–400 gramų žuvies, dalis šio kiekio užtikrintai galėtų būti silkė.

Palankūs ir nepalankūs deriniai su silke: kaip paruošta silkė yra vertingiausia?

„Žalios“ ar neparuoštos silkės mūsų virtuvėse randama retai – ji nėra tokia populiari, kaip marinuota ar sūdyta, kartais ir rūkyta silkė.

„Dažniausiai vartojamos yra marinuotos ir sūdytos silkės. Tokia silkė turtinga ir druska, todėl žmonės, kurie turi reguliuoti savo kraujo spaudimą arba dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, inkstų ligų, turi stebėti, kiek suvalgo natrio per dieną, šį produktą turėtų valgyti atsakingai. Žmonės, alergiški žuviai ar jūros produktams, silkės privalo atsisakyti“, – įspėja gydytoja dietologė.
Silkė

Sumažinti silkės druskingumą galima ją mirkant. Prieš ruošiant patiekalą, silkę galima mirkyti vandenyje, arbatžolių arbatoje, kartais – piene. Pasak gydytojos dietologės, silkę pakanka pamirkyti 1–2 valandas, kad natrio kiekis joje sumažėtų ir silkė taptų saugesnė tiems asmenims, kurie turi riboti natrio kiekį savo racione.

Ruošiant patiekalus su silke, dr. E. Gavelienė pataria rinktis tokius ingredientų derinius, kurie padidintų sveikatai palankią silkės naudą.

„Vadinasi, ruošiant patiekalą reikėtų nenaudoti gausiai riebalų. Nesvarbu, ar tai būtų augalinės kilmės riebalai, aliejai, ar gyvūninės kilmės riebalai, grietinė, saikingumas riebaluose yra labai svarbus. Jeigu pridedama daržovių, tokio patiekalo maistingumas tik padidinamas, nes su daržovėmis gaunama dar daugiau naudingų dalykų, kurių silkėje nerastumėme, pavyzdžiui, skaidulų“, – sako gydytoja dietologė.

Silkę renkasi dėl įperkamumo ir prieinamumo: žiemos mėnesiais tampa itin populiari

Įprastai Lietuvos prekybos vietose silkė atsiduria iš Nyderlandų, Norvegijos, Islandijos, Kanados ir kitų Šiaurės jūros šalių.
Olga Suchočeva

Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, žiemos mėnesiais silkė tampa itin populiari, o jos prieinamumas ir įperkamumas lemia tai, kad ši žuvis užima itin svarbią vietą kulinarinėse Kalėdų tradicijose.

„Laikui bėgant Kalėdų švenčių dalimi tapo specifiniai silkės patiekalai, pavyzdžiui, marinuota silkė su svogūnais, grietine ar bulvėmis. Šie patiekalai ne tik atspindi praktinius sezoninio prieinamumo ir konservavimo būdų aspektus, bet ir turtingą kultūrinį paveldą bei iš kartos į kartą perduodamas kulinarines tradicijas“, – teigia O. Suchočeva.

Prekyboje galima rasti ne tik įvairių silkės rūšių, bet ir jau paruoštų gaminių, kurie leidžia sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, kurį per šventes praleidžiame gamindami.

„Prekybos tinklo kulinarijos asortimente siūlome keturias skirtingas salotas su silke. Tai tradicinės silkės, svogūnų ir grybų salotos, taip pat – silkė pataluose bei sluoksniuotų silkių salotos. Be abejonės kiekvienas mūsų klientas išsirinks sau priimtiniausią ir mėgstamiausią variantą, o šventiniu laikotarpiu pasiūla praplečiama dar ir naujienomis. Be to, mūsų didžiųjų prekybos centrų asortimente turime virš 80 rūšių silkės pakuotėse: tai sūdyta, marinuota, filė ir pjaustyta, su pagardais ir be jų, su aliejumi ir be“, – sako O. Suchočeva.
Silkė

3 receptai su silke gardžiam Kūčių stalui

Batatų riekelės su silke

Reikės:

2 batatų
3 prinokusių avokadų
2 silkių filė gabalėliai
pagal skonį druskos ir pipirų
šlakelis citrinų sulčių
šaukštas alyvuogių aliejaus batatams kepti

Paruošimas:

1. Batatus švariai nuplaukite kempinėle, galite nelupti. Supjaustykite maždaug pusės centimetro storio riekelėmis.

2. Batatus apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos ir pipirų. Viską paskirstykite tolygiai, pavyzdžiui, „pamaišant“ batatus rankomis.

3. Batatų griežinėlius dėkite ant kepimo skardos taip, kad nesiliestų. Kepkite iki 220oC įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

4. Silkę supjaustome riekelėmis, avokadą sutriname šakute, permaišome su šlakeliu citrinų rūgšties. Tai nebūtina, jei užkandžius planuojate suvalgyti iškart, nes padeda jiems ilgiau išsilaikyti. Ant batato riekelių gausiai tepame avokadų masės, o ant viršaus dedame silkės gabaliukus.

Skanaus!

Silkė su baltųjų pupelių salotomis

Reikės:

2 silkių filė
1,5 mėlynojo svogūno
pusės poro
indelio konservuotų baltųjų pupelių
1,5 šaukšto grūdėtų garstyčių
3 šaukštų majonezo
pagal skonį druskos ir pipirų

Paruošimas:

1. Svogūnus ir porus supjaustykite plonais pusžiedžiais.
2. Supjaustytus porus ir svogūnus berkite į dubenį, suberkite ir pupeles. Dėkite garstyčias, majonezą, žiupsnelį druskos ir pipirų, viską išmaišykite.
3. Salotas dėkite į serviravimui skirtą indą. Ant salotų viršaus sudėkite gabalėliais pjaustytą silkės filė.

Skanaus!

Silkės salotos su raugintais kopūstais

Reikės:

100 gramų raugintų kopūstų
2 silkių filė gabalėliai
1 mėlynasis svogūnas
sezamo sėklos

1. Svogūną supjaustome plonais pusžiedžiais, silkių filė susmulkiname iki nedidelių gabalėlių.
2. Raugintą kopūstą, susmulkintą silkių filė ir svogūno pusžiedžius dedame į serviravimo indą. Papildomai dėti aliejaus ar padažo nereikia – pakaks silkės riebumo, be to, taip bus tik sveikiau.
3. Salotas apibarstome sezamo sėklomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)