Antrus metus vykdytam konkursui buvo ieškoma išskirtinių asmenybių, kurių darbai ir pasiekimai įkvepia kitus, moko tvirtai siekti savo tikslo ir rūpintis kitais. DELFI publikavo 18 tekstų apie jaunus ir ambicingus žmones, siekiančius savo svajonių bet kokia kaina, mokslininkus, garsinančius Lietuvos vardą, stiprias moteris, menininkus ir visuomenininkus.

„Žmonių asmeninė atsakomybė ir drąsa kuria gražesnę Lietuvą. Atkakliai ir nuoširdžiai siekiant savo tikslo – viskas įmanoma. Kiekvienas iš mūsų gali tapti kuriančia ir telkiančia jėga. Sumanūs ir pilietiški žmonės yra Lietuvos pasididžiavimas ir stiprybė“, – sveikindama herojus sakė projekto globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

DELFI skaitytojai balsavo už jiems labiausiai patikusius herojus ir išrinko penkis labiausiai vertus apdovanojimų.

Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ įkūrėja, 37 metų Jurgita Pocienė įvertinta už pastangas telkti daugiavaikes šeimas ir siekius užtikrinti vaikų saugumą. Iš Kauno kilusi, o šiuo metu Vilniuje gyvenanti J. Pocienė šiuo metu laukiasi penkto vaiko.

Už neįgalių žmonių integraciją į visuomenę įvertinas vilnietis, 23 metų Viktoras Topolis. Vaikinas yra laimėjęs žmonių, turinčių negalią, fitneso pasaulio čempionatą, tapo lenktynių vežimėliais Lietuvos čempionu, jis šiuo metu studijuoja universitete ir dirba, taip pat užsiima aktyvia visuomenine veikla.

Apdovanojimą gavo ir Mociškių kaime, Pagėgių savivaldybėje gyvenantis 21 metų Martynas Girulis. Jis tapo pirmuoju pasaulyje nuo gimimo neįgaliu asmeniu, kuriam pritaikyta bioninė ranka. Vaikinas pats įkūrė savo vardo fondą ir aktyviai rinko lėšas šiai brangiai operacijai.

Už Lietuvos vardo garsinimą ir akordeono populiarinimą apdovanojimu pagerbtas muzikantas Martynas Levickis.

Konkurse taip pat apdovanotas ir kino režisierius Vytautas Puidokas. Iš Raseinių kilęs ir Didžiojoje Britanijoje mokslus baigęs 25 m. vaikinas šiuo metu kuria dokumentinį filmą apie Pietų Amerikoje gyvenusį lietuvių misionierių Aleksandrą Ferdinandą Bendoraitį.

Visi penki herojai buvo apdovanoti 29 tūkst. eurų vertės (100 000 Lt) „Gjensidige“ draudimo polisais nuo nelaimingų atsitikimų.

Lietuvoje dar daug neatrastų herojų

„Džiaugiuosi, kad buvau įvertintas, bet be mano šeimos, artimųjų ir visų kitų žmonių, kurie aukojo pinigus ir padėjo man sunkiausiomis akimirkomis, nebūčiau nieko pasiekęs. Mano svajonė buvo turėti ranką, šiandien aš ją turiu, esu laimingas ir dėkoju visiems prie to prisidėjusiems“, – sakė bioninėje rankoje statulėlę laikantis M. Girulis.

Dalia Grybauskaitė ir Jurgita Pocienė su šeima
J. Pocienė džiaugėsi projektu „Herojai tarp mūsų“ ir tikino, kad šiandien teigiamų naujienų reikia labiau nei įprastai.

„Tokie titulai įpareigoja, priverčia dar labiau pasitempti ir būti geriausia savęs versija – pavyzdžiu kitiems. Šiandieniniame pasaulyje yra daug purvo, negatyvo, tad reikia kuo daugiau teigiamų, įkvepiančių istorijų, kurios pakylėtų aplinkinius. Lietuva turi dar daug herojų, tyliai darančių gerus darbus, tiesiog juos reikia atrasti“, – sakė viena nugalėtojų J. Pocienė.

Politinio atspalvio renginiui suteikė režisieriaus, judėjimo „Blue/Yellow“ atstovo Jono Ohmano poelgis – jis su šalies prezidente nusifotografavo laikydamas Lietuvos ir Ukrainos vėliavas. Aktyvisto teigimu, taip išreiškiamas palaikymas kaimyninei valstybei.

Konkurso „Herojai tarp mūsų“ laimėtojų apdovanojimo ceremonija
„Nėra turbūt nė vieno ukrainiečio, nežinančio Lietuvos Prezidentės. Prieš ateidamas į šį renginį susirašinėjau su vienu ir kai pasakiau, kur einu, jis rašo – perduok p. Grybauskaitei, kad Ukraina myli ir gerbia Jūsų Prezidentę, gaila, kad nėra tokios asmenybės ir mūsų šalyje. Tiek Lietuva, tiek mūsų Prezidentė jiems yra tarsi simbolis. Ši nuotrauka tik dar kartą liudija poziciją, kad tarp valdžios ir pilietinės visuomenės nėra susiskaldymo“, – pabrėžė J. Ohmanas.

DELFI direktoriaus Vytauto Benokraičio teigimu, projekto „Herojai tarp mūsų“ dalyviai įrodo, kad lietuviai yra tikrai ypatingi: jie veiklūs, pasiaukojantys, o svarbiausia – išradingi, turintys įvairiausių idėjų, veiklūs, valingi ir labai ambicingi.

„Jie nesitenkina visuomenės nurodyta vieta ir meta iššūkį nusistovėjusioms normoms, jie iškelia idėjas ir vertybes aukščiau pinigų ir rutinos. O galiausiai jie tiesiog turi didelę ir gerą širdį. Šis projektas apie žmones, kurie neieško lengviausių kelių ir naudos sau. Visų jų istorijos ypatingos“, – džiaugėsi V. Benokraitis.

Prezidentūroje taip pat buvo pagerbti ir kiti projekto „Herojai tarp mūsų“ dalyviai: vienuolė sesuo Michaela Rak, Vilniuje įkūrusi slaugos namus mirštantiems žmonės, gamtos fotografas Marius Čepulis, TV ir radijo laidų vedėja, stereotipus apie moteris griaunanti Beata Tiškevič-Hasanova, pirmo lietuviško ilgametražio animacinio filmo kūrėjas Valentas Aškinis, mokslininkas Gintaris Kaklauskas, ekspedicijas į Sibirą organizuojantis Gintautas Alekna, režisierius Tadas Vidmantas, kūrybinių dirbtuvių „BEEpart“ įkūrėjas Andrius Ciplijauskas, rastus pinigus savininkui grąžinusi Augustė Pikauskaitė, grupės „Antis“ siela Algirdas Kaušpėdas, pirmojo lietuviško palydovo misijos vadovas Vytenis Buzas, karo žurnalistas Artūras Morozovas.

Renginio nuotaiką kūrė dainininkė ir dainų autorė Ieva Narkutė, gyvai atlikusi savo kūrinius.