„Ko gero, dauguma žmonių turi savo plovo gaminimo versiją. Aš esu viena jų, tad šiandien pasidalinsiu savuoju receptu. Šiam patiekalui jums reikės kazano ir laužavietės arba griliaus. Plovas – itin paprastas patiekalas, nereikalaujantis daug pastangų, tik reikėtų jam pasiruošti iš anksto, tai yra, avinžirnius reikia užmerkti iš vakaro“, – sako tinklaraštininkė.

Eliza Bielinė

E. Bielinės gaminamas plovas netruko sužavėti vyrą ir draugus – moteris nuolat girdi prašymų jį vis pagaminti. „Artimiesiems labai patinka, kad jis birus ir drėgnas, o jį gaminant kvepia visas miškas“, – pasakoja vienkiemyje gyvenanti Eliza.

O kad plovas pavyktų ir kitiems, gaminsiantiems pagal Elizos receptą, moteris turi du patarimus, kurie svarbūs norint paruošti birų ir itin gardų plovą:

* Labai svarbu išplauti ir išmirkyti ryžius.

* Naudoti kokybiškus prieskonius.

Elizos plovas

Plovas

Reikės:

700 g kiaulienos (kumpio arba sprandinės)

3 svogūnų

700 g morkų

1 kg basmati ryžių (ryžius rinktis kuo kokybiškesnius)

300 g avinžirnių (mirkytų per naktį)

3 galvos česnakų

apie 2-2,5l vandens

4 a. š. prieskonių plovui

2 a. š. raugerškio uogų

Druskos

Plovas

Eiga:

  • Pasiruoškite produktus: 2 svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o vieną palikite visą – jis bus naudojamas skoniui suteikti.

  • Morkas supjaustykite šiaudeliais, o mėsą – didesniais gabalėliais. Česnako galvas nuplaukite ir nupjaukite viršūnėles, kad šiek tiek atsidengtų pačios skiltelės.

  • Ryžius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite mirkti bent 30 min.

  • Kazane įkaitinkite aliejų ant tiesioginės kaitros (aliejaus reikėtų negailėti – kad apkepant mėsą ji būtų pusiau apsemta). Įdėkite visą svogūną (tą, kurio nepjaustėte) ir pakepinkite, pavoliodami po keptuvę kol apskrus, ir išimkite – jo nebenaudosite.

  • Apkepinkite mėsą, kol ji apskrus, ir išimkite – geriau mėsą kepti dalimis, kad nepradėtų troškintis savo sultyse.

Plovas

  • Tuomet į tą patį aliejų sudėkite svogūnus, po minutės – morkas, jas apkepkite, kol šiek tiek suminkštės.

  • Tuomet atgal sudėkite apskrudintą mėsą, berkite prieskonius ir druską, pilkite vandenį ir sudėkite avinžirnius. Pavirkite viską apie 5 min ir išmaišę ant viršaus suberkite mirkytus ryžius bei įsmeikite česnakų galvas. Kazaną uždenkite ir virkite apie 30 min ant nedidelės ugnies vis patikrindami, ar dar yra skysčio. Jei jis nugaravo, įpilkite dar šiek tiek, kadv kazano dugnas neprisviltų.

  • Nuėmus kazaną nuo kaitros aš dar jį palaikau uždengtą apie 10 minučių – tuomet jau galima maišyti bei mėgautis. Skanaus!

Plovas