Dalis žmonių kritiškai vertina Valentino dieną, kiti su malonumus švenčia šią dieną. Ar verta švęsti meilės dieną? Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad jau pats žodis „švęsti“ pakelia ūpą.
„Kuo daugiau švenčių, manau, tuo yra geriau. Noriu atkreipti dėmesį, kad kasdienybėje mes esame lekiantys, skubantys ir tikrai kartais pamirštame savo artimam žmogui „tu man rūpi“, „ačiū tau“ už kažkokį dalyką, „myliu tave“. Tokios šventės sako stop, sustojam ir gal dabar laikas tai padaryti? Manau, tai puiku. Švęskime ir kuo daugiau“, – pataria psichologė.

Anot U. Juodytės, dovanas gauti, dažniausiai, yra malonu, tačiau svarbu, kad ji atlieptų žmogaus poreikius.

Ugnė Juodytė
„Pastebėkite, kaip mes renkame dovanas – tai, ką aš norėčiau gauti, kažką panašaus dovanoju. Rekomenduoju atkreipti dėmesį ne tik ko žmogus nori, bet ir koks jo poreikis yra – dėmesio, meilės, šilumos, pokalbio, ir pagal tai tą dovaną parinkti. Tai gali būti kelionė“, – sako U. Juodytė.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė sako, kad kelionė yra viena įsimintiniausių dovanų. Statistika rodo, kad jos dovanojamos ir Vasario 14-osios proga.

„Net mano feisbuko žinutėse paskutines dvi savaites pagrindinis klausimas yra „kur keliauti Valentino dienos proga“. Tai nėra tik tų žmonių klausimai, kurie nori pasveikinti savo antrąją pusę – nori pasveikinti ir savo draugus, šeimos narius, artimuosius. Nori ir pasidovanoti sau kelionę. Manau, kad tai puikus pasirinkimas, nes Valentino diena yra gero proga švęsti, yra gero proga keliauti ir planuoti ir ateities kelionę“, – dalijasi M. Bielinytė.

Norintiems keliauti Meilės dienos proga, pašnekovė pataria, kad jau klasika tapo romantiškas savaitgalis Paryžiuje. Labiau pažintinė kelionė siūloma į Berlyną, čia galima keliauti ir su pora, ir su draugais. Su šeima organizuojamos pažintinės kelionės į Laplandiją, kur laukia haskių tempiamų rogių pramogos ir daug įsimintinų įspūdžių.

Ilgesnio laiko keliones ateityje siūloma išdrįsti aplankyti ir tolimas egzotiškas šalis. Būtent dabar
Miglė Bielinytė
siūloma išankstinių kelionių organizavimai, kuomet kainos dar nėra itin pakilusios. Zanzibaras, Meksika, Šeišėliai, Maldyvai – kelionių krypčių pasiūloje laukia egzotiška gamta, kultūra. Aktyvesnio poilsio, gastronomijos ir pažintinių kelionių mėgėjams atviras Balis, Tailandas, Jungtiniai Arabų Emyratai. Ieškantiems dovanos sau, siūloma pasižvalgyti po Madeirą, kur gausu aktyvių žygių ir jais neretai mėgaujasi pavieniai keliautojai – tai dovanoja ir naujas pažintis, ir naujas patirtis. Kelionių pasiūloje – ir Egiptas, kuriame galima prisiliesti prie ilgus amžius išlikusios istorijos.

Psichologė sako, kad per tokias šventes žmonės kartais pasijunta vieniši. Kai kuriuos tas jausmas aplanko net būnant tarp artimų žmonių, ne tik esant vienam. U. Juodytė savo, kad būtina įsiklausyti į save.

„Pirmiausia reikia pajusti, ko aš noriu ir sau leisti tai padaryti, atliepti tą poreikį. Tai gali būti įvairūs dalykai: susitikimas su draugais, kavinėje gražiai pavakarieniauti, tai gali būti poros dienų kelionė, kai atsiduodame tik buvimui, negalvojama apie darbus, tik vienas kitam sugalvojame kažkokius malonumus ir pabandom tai išpildyti. Pagrindinis principas yra suprasti ko aš noriu ir leisti tai sau padaryti. Kokie būdai? Jų yra labai labai daug ir kiekvienas gali pasirinkti savo“, – sako psichologė.
Tie, kurie galvoja apie keliones vieniems, U. Juodytė pataria išdrįsti eksperimentuoti, o jausti baimę dar neparitam dalykui, anot jos, yra normalu.

„Solo kelionė yra labai naudinga, todėl, kad mes per ją galime daug geriau išgirsti save. Kalbėjome, jog aplinkui daug triukšmo, daug norų, poreikių ir mes kartais tame pametame save. Tai kelionė gali padėti sugrįžti į save, į supratimą, ko aš noriu ir net gali išmokyti, kaip tai patenkinti, rasti būdus. Pavyzdžiui, kai keliaujame su šeima, yra jų poreikiai, norai ir mes turime derėtis kažkaip, o solo kelionėje nieko derėtis nereikia“, – drąsina U. Juodytė.

Kelionių organizacijos atstovė sako, kad Madeira tam puikiai tinka. Taip pat puikiai tinka Graikija, Tunisas, Juodkalnija, kur daug kad vertina šias šalis dėl kainos ir kokybės santykio, bei pramogų. O štai norintiems sutaupyti rekomenduoja kelionę vasaros laiku verta pasidovanoti jau dabar. M. Bielinytė primena, kad paskutinės minutės kelionės gali kelti kur kas daugiau streso, net pigūs kelionių išpardavimai – jau praeitis.

„Kelionę planuoti būtina, nes kitaip rutina mus nuneša ten, kur nereikia. Tuomet būna ir perdegimų, ir kitų dalykų“, – primena psichologė, kad net kelionės laukimas kelia malonius jausmus ir kviečia skirti laiko savo atostogoms.