Majonezu persunkta silkė pataluose su storu burokėlių patalu, virtomis bulvėmis, morkomis, ant kito stalo kampo – kepta žuvis su grybais. Šie patiekalai puikuojasi ant daugelio šeimų Kūčių stalo, o kur dar dešimt kitų patiekalų. Tačiau dietologai sako, kad tokie maisto deriniai gali apsunkinti skrandį, grėsti rimtais nemalonumais, o tai, kad gaminti sveikus patiekalus yra ne tik geriau, bet ir pigiau.
© K. Cemnolonskio nuotr.

Kaip paruošti Kūčių stalą sveikiau bei pigiau ir kokių klaidų griežtai nedaryti atsako dietologai. Patarimai sutiko pasidalinti ir žurnalistė, kulinarė Beata Nicholson.

Net sveiką produktą galima lengvai sugadinti

„Aš Kūčių dieną visą dieną pasninkauju“, - sako B. Nicholson. Ji teigia, kad Kūčių vakarienė ir taip yra sveika mitybos požiūriu – daug augalinės kilmės produktų, žuvies. Tačiau labai svarbu nepamiršti vieno dalyko: „Svarbu traktuoti Kūčias kaip šaltų užkandžių stalą ir visko paragauti po truputį. Svarbiausia vis tik yra kiekis, nepagaminti per daug. Ir ne perspausti su aliejumi, nes labai daug, pavyzdžiui, silkės patiekalų yra su pakepintomis daržovėmis ar svogūnais.“

Kūčių stalas, už kurį jums padėkos skrandis ir piniginė
© Asmeninio albumo nuotr.

B. Nicholson mintims pritaria ir dietologė Kristina Jasmonienė, kuri tvirtina, kad net sveikiausią, naudingiausią produktą galima lengvai sugadinti, jei jis yra kepamas keptuvėje, ruošiamas su dideliu kiekiu riebaus padažo. „Geriau daržoves, žuvį virti ar orkaitėje ruošti, o ne kepti keptuvėje aliejuje. Reikia stengtis riboti netgi, atrodytų, sveiko riebalo – aliejaus.“

Dietologė pataria į 12 Kūčių patiekalų įtraukti ir kūčiukus bei kisielių, kad tai būtų ne priedas, o vienas iš patiekalų. „Skrandžiui vis tiek tai yra pakankamai didelis iššūkis, todėl geriausia būtų paeksperimentuoti, gal tik šaltus valgius tiekti,o ne kelis pagrindinius ir kitus šaltus, nes jei tai bus pastarasis variantas – gali būti problemų su virškinimu“, - sako ji.

Sveika – nebūtinai brangu

Nors visuomenėje gajus mitas, kad sveikas maistas yra brangus, dietologė K. Jasmontienė tvirtina, kad taip yra nebūtinai.

„Tikrai nesakau, kad nėra brangių produktų, kurie yra sveiki, bet nebūtų teisinga galvoti, kad sveiki yra tik brangūs. Tos pačios ankštinės daržovės, kruopos, grybai – tikrai nėra brangūs produktai. Na, gal žuvis kiek brangesnė, bet didžioji dalis patiekalų yra mūsų kažkiek primirštų, nors tikrai ne pačių brangiausių. Ir tos daržovės neturi būti labai egzotiškos, brangios, o sezoninės, kokios yra šiuo metu – morkos, burokėliai, rauginti kopūstai – tai ne brangiausi produktai“, - sako ji.

Studijos „Sulieknėk sveikai“ maisto gamybos vadovė Aistė Švetkauskė pabrėžia, kad sveikas maistas ne tik skanus, bet ir kainuoja mažiau. „Aš tik galėčiau patvirtinti šią nuomonę, nes šakninės, ankštinės daržovės ir kruopos yra vieni iš pigesnių produktų. Nebūtina pirkti brangių egzotinių vaisių ar uogų – turime puikių lietuviškų miško gėrybių. Grybais, uogomis, spanguolėmis galime pasirūpinti vasarą, jų galime pasiruošti artėjančioms šventėms. Žuvies taip pat nebūtina valgyti kasdien. Alyvuogių ar kanapių aliejus yra puikus omegos šaltinis, puikiausiai tinkantis pašlakstyti ant salotų“, - sako ji.

Kūčių stalas, už kurį jums padėkos skrandis ir piniginė
© M.Mikelėno nuotr.

Ji atkreipia dėmesį, kad Kūčių stalą būtų sunku įsivaizduoti be miško gėrybių: grybų, riešutų, uogų, kurias patiems susirinkit papildomai nekainuoja. Norint sutaupyti ir išlaikyti 12 patiekalų tradiciją, svarbu neprisigaminti jų po daug, nes „tam reikėtų išleisti nemažai pinigų ir laiko.“

„Manau, kad Lietuvoje daugelyje šeimų tikrai yra bandoma išsaugoti 12 patiekalų tradiciją, bent mūsų giminėje tai daroma iš kartos į kartą. Juk 12 patiekalų nėra tiek jau daug, paskaičiuokime: kūčiukai, kuriuos galima ir nusipirkti, jei neturime laiko pasigaminti, kisielius, duona, mandarinai, grybų patiekalas, silkės patiekalas, šviežių daržovių salotos. Kūčių stalui visada siūlau pasigaminti patiekalą iš ankštinių, tokių kaip avinžirniai, pupelės, žirniai, ir šakninių daržovių, tokių kaip burokėlis, morka, saliero šaknis, baltasis ridikas. Štai kiek jau nemažai galima priskaičiuoti. Aišku, viską galima nusipirkti, bet sveikų patiekalų labai sunku rasti.“, - sako ji.

Kad į pagalbą netektų kviesti angliuko, o piniginė padėkotų

Nors nemažai žmonių Kūčių dieną pasninkauja, dietologai jokiu būdu nepataria visiškai badauti. Visą dieną badavusiam žmogui kyla grėsmė vakare persivalgyti dėl didelio alkio jausmo. „Svarbu nesijausti alkanam, nes pats blogiausias dalykas yra ne koks produktų maišymas. Iš tikrųjų mūsų skrandžio fermentai yra pajėgūs apdoroti visokios rūšies maistą, klaidinga galvoti, kad derinimas yra svarbiausias. Be galo svarbu suvalgomas kiekis“, - teigia K. Jasmontienė

A. Švetkauskė pataria visko įsidėti po šaukštelį, valgyti lėtai ir mėgautis maistu. „Pusvalandį ar valandą iki valgymo rekomenduočiau išgerti arbatos, kad skrandis sušiltų ir nepulti valgyti visko iš eilės. Dažnai daroma klaida – nevalgoma visą dieną, o vakare persivalgoma. Valgyti reikėtų po truputį, saikingai, sočių pietų nereikėtų valgyti, nes laukia soti vakarienė. Nedaug valgę visą dieną, ir nuo Kūčių stalo pakilsime neapsunkę, nereikės į pagalbą kviesti angliuko“, - sako ji. Geriausia nepersistengti ir gaminti nedidelius patiekalus. Tai ne tik padės sutaupyti, bet ir neteks išmesti nesuvalgyto maisto, kuris kitą dieną praranda savo geriausias savybes ar gali greitai sugesti.

Kūčių stalas, už kurį jums padėkos skrandis ir piniginė
© Shutterstock nuotr.

Kūčių vakarienei nevertėtų vaikytis madų, kad po valgio turi būti tiekiamas desertas. B. Nicholson pabrėžia: „Kūčių vakarienė yra be saldumynų, todėl tikrai nekyla pavojus persivalgyti ar padauginti kalorijų. Ant mano stalo desertas yra tradicinio patiekalo Kūčių moderni atmaina: virti kviečiai ir avižos sumaišyti su riešutais, aguonomis ir džiovintais vaisiais, pagardinta tik medumi.“

DELFI primena, kad asmeninė finansų trenerė Marija Bunkaitė pataria maistą pradėti supirkinėti iš anksto, pasinaudojant nuolaidomis, kurios kas savaitę būna vis kitos. Tai padeda sutaupyti šventiniam stalui. „Žinoma, darbo yra, reikia įvertinti ir galiojimo laiką, bet taip galima sutaupyti 20-35% išlaidų vaišių stalui. Pavyzdžiui, viename prekybos tinkle buvo galima nusipirkti majonezo už pusę kainos, kitą savaitę – sviesto už pusę kainos ir t.t. Kodėl gi nenusipirkus didesnio kiekio – šventėms tikrai pravers.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: pasilepinom ir užteks – plūstels permainos (6)

Artimiausiomis dienomis orai subjurs – į šalį atkeliaus vėsa, prapliups krituliai.

Vienas paslaptingiausių ginklų istorijoje: liepsnojo net jūra karius apimdavo paniška baimė (65)

Bizantijos gyventojai šį paslaptingą ginklą vadino „jūrų ugnimi“, vėliau istorijoje...

„Apple“ darbuotojai papasakojo apie tamsiausius savo darbo užkulisius (33)

„Apple“ – viena iš bendrovių, kur laikomasi bene griežčiausio konfidencialumo kodekso....

Kasparaitis „nusodino“ komandos draugą: himno žodžius mokėjau, kai dar nebuvai gimęs (14)

Darius Kasparaitis tenkinosi epizodiniu vaidmeniu ant Kauno ledo, bet būtent jis buvo svarbiausia...

Prabangus gyvenimas slėpė kraupias paslaptis: patikusias moteris grobdavo tiesiog gatvėje (108)

„Sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, 27 miegamieji su neperšaunamaisiais langais, iš aukso...

Lietuva laukia Venckienės grąžinimo: kaip violetinė Garliavos banga užvaldė politikų protą (766)

Nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV pabėgusi Neringa Venckienė šiuo metu suimta ir laikoma JAV...

Esminis bruožas, kuris vienija visas laimingiausias poras

Kokia ilgalaikių santykių paslaptis? Kai kurie žmonės sako, kad bendravimas. Kiti gi tvirtina, kad...

Populiariame banke darbuotojai rengtis kaip nori gali ne visi: matuoja net kulniuko aukštį (36)

Su pavasariu grįžo ir fotoreportažų ciklas „ Penktadienio aprangos kodas “, kuriame įvairių...

Mažėja norinčių drybsoti pliaže: dabar madingos kitokios atostogos (9)

Lietuvių atostogų scenarijus jau seniai neapsiriboja vien tik drybsojimu nuo ryto iki vakaro ant...

Karbauskis: aš – švariausias politikas Lietuvoje, o mes kitąmet tikriausiai laimėsime visus trejus rinkimus (735)

Nors žemės ūkio ministras Bronius Markauskas išsaugojo pareigas bent jau iki tol, kol savo...