Bėgiojant dirba visos raumenų grupės, todėl tai labai sveikas ir naudingas sportas. Be to, jis padeda atsipalaiduoti, atitrūkti nuo dienos darbų. Tiesa, kad ir kokia paprasta sporto rūšis bėgimas atrodytų, ne visuomet paprasta tiesiog imti ir pradėti bėgioti. Tad pateikiame kelis patarimus, kurie padės lengviau įšokti į sportbačius.

Nusiteikite

Motyvacija – tai vienas iš svarbiausių pasiruošimo elementų. Į tai įeina ne tik išsikelti tikslai ar nauja sportbačių pora, bet ir pokalbis su gydytoju. Nusiteikimas turi būti ne tik psichologinis, bet ir fiziologinis. Pasikonsultuokite su gydytoju apie tai, kokiu ritmu, bėgti, kaip tinkamai pasiruošti ir kaip nepersistengti, kad pernelyg greitai neperdegtumėte.

Vaikščiokite

Bėgioti pradėkite nuo vaikščiojimo. 30 minučių 3-4 kartus per svaaitę pasivaikščiokite. Praėjus porai savaičių jau galite pradėti vaikščiojimą maišyti su bėgimu. 3 minutes bėkite, 5 eikite – ir taip elkitės pusvalandį. Kiekvieną savaitę 1 bėgimo minutę pridėkite, o vieną vaikščiojimo nuimkite. Taip organizmas be streso prisitaikys prie aktyvėjančio gyvenimo būdo.

Pasirinkite tinkamą krūvį

Laikykitės 10 proc. taisyklės. Sportuojant reguliariai pajusite, kad jėgų turite vis daugiau, tačiau neviršykite sveiku protu suvokiamų ribų. Kas savaitę krūvį didinkite 10 proc. Nesijauskite kalti, jei vieną ar kelias dienas treniruotės neatliksite, nuspręsite pailsėti. Raumenims reikia laiko atsikurti, tad tai netgi išeis į naudą.

Keiskite maršrutą

Jums labai greitai atsibos, jei jūs bėgiosite vienu ir tuo pačiu maršrutu, o ypač – jei bėgiosite stadione. Nebijokite išlįsti į plačias bėgikų pamėgtas vietas, keisti maršrutus ir grožėtis peizažu. Be to, bėgant į įkalnę ir nuokalnę dirba visai skirtingos raumenų grupės, tad bėgiodami skirtingu maršrutu skirtingai stiprinsite savo kūną.

Kūno stiprinimas

Jūsų bėgimo progresas priklausys nuo dviejų pagrindinių dalykų: kojų stiprumo ir plaučių tūrio. Plaučių tūris priklauso jūsų gyvenimo būdo ir įgimtų duomenų, tačiau kojas sustiprinti tikrai galime patys. Nepamirškite atlikti jėgos pratimus kojoms tris kartus per savaitę. Tiks ir pritūpimai, ir šuoliukai, ir įtūpstai. Visi šie pratimai sustiprins organizmą ir padės išlaikyti norimą krūvį.