Sportuojantiems - žalios spalvos daržovės

Dietologės Eugenijos Časaitytės teigimu, į jaunojo sportininko racioną būtina įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių. Juose esančios veikliosios medžiagos stiprina imuninę sistemą, padeda organizmui atsistatyti po treniruočių, gerina raumenų veiklą. Idealu, jei vaisiai ir daržovės auga mūsų geografinėje platumoje, yra švieži arba kuo mažiau termiškai apdoroti ­– tokiu būdu organizmas gauna didžiausią kiekį vitaminų ir mineralinių medžiagų bei antioksidantų.

Sportuojančio vaiko tėveliai turėtų pasistengti į valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnių vaisių ir daržovių. Jie aprūpins organizmą ir reikalingomis maistinėmis skaidulomis, kurios ilgesniam laikui suteikia sotumo, skatina medžiagų apykaitą bei gerina žarnyno veiklą. Be to, vaisiai ir daržovės turi daug vandens – tai padės gauti papildomai skysčių, kurių netenkama sportuojant.

Tiesa, vaiką prikalbinti suvalgyti vaisių yra lengviau nei lėkštę salotų. Tačiau E. Česaitytė pataria nenuleisti rankų. 

Daržovės yra pagrindinis mineralinių medžiagų šaltinis. Geležis, kalcis, magnis, kalis – visos jos svarbios sportuojantiems žmonėms. Norint gauti kuo daugiau šių medžiagų, siūlyčiau rinktis žalios spalvos daržoves – salotas, špinatus, kopūstus“, – sako mitybos specialistė.

Žalios spalvos daržovėse taip pat yra nemažai kalio, kuris yra būtinas nervų bei raumenų veiklai ir apsaugo nuo širdies veiklos sutrikimų.

Tačiau ji primena, kad nereikia susikoncentruoti ties vienos rūšies daržovėmis – idealu, jei vaiko racione bus kuo daugiau įvairių spalvų vaisių ir daržovių. Taip jaunųjų sportininkų organizmas bus aprūpintas visomis reikalingomis medžiagomis.

Naudingiausi – sezoniniai daržovės ir vaisiai

Atėjus pavasariui, sportuojančių vaikų sveikata besirūpinantiems tėveliams vis paprasčiau rasti šviežių pavasarinių daržovių. Lietuvos mokyklų žaidynes remiančio ir palaikančio prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse jau galima nusipirkti įvairiausių lietuviškų ir iš kitų šalių atkeliavusių naujo derliaus daržovių, vaisių, uogų.

„Pastebime, kad pirkėjai su nekantrumu laukia pavasarinio derliaus gėrybių. Šiuo metu mūsų tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rasti ridikėlių ryšulėlius, šviežias bulves, pankolius, ropinius kopūstus, baltuosius ridikus. Jau šią savaitę pavasarinio derliaus asortimentą papildysime šviežiomis morkomis, šviežiais svogūnais – baltais ir raudonais, baltųjų ridikėlių ryšulėliais, raudonųjų ropių ryšulėliais, mažaisiais baklažanais, įvairiomis salotomis, prieskoninėmis žolelėmis“, – pasakoja bendrovės „Maxima LT“ Komercijos vadovė Nijolė Penkovskienė.

Dietologai primena, kad vaisiai ir daržovės yra svarbūs ne tik intensyviai sportuojantiems vaikams. Kiekvienas žmogus per dieną turėtų suvalgyti 400–600 gramų šių produktų. Tai tik iš pažiūros didelis kiekis – paskirsčius jį per visą dieną, susidaro apie penkios nedidelės vaisių ir daržovių porcijos.

Daržovių kokteiliai 

„Svarbu atsiminti ir tai, kad teisingi valgymo įpročiai formuojasi būtent šeimoje, todėl norint, kad vaikas maitintųsi sveikai, būtina pradėti nuo savęs“, ­– sako E. Česaitytė. Dietologės teigimu, puikus būdas suvartoti daugiau daržovių ir vaisių – gamintis jų kokteilius.

Deja, dažnas susiraukia, kai išgirsta apie daržovių kokteilius. Toks išankstinis nusistatymas yra klaidingas, kadangi daržovių gėrimai gali būti tokie pat skanūs – juos galima pasaldinti kokosų aliejumi, įberti riešutų, įpjaustyti vaisių. Į vaisių kokteilius rekomenduojama įdėti žalių priedų – špinatų, brokolių, kopūstų, prieskoninių lapelių. Taip ne tik praturtinsite savo racioną žalumynais, bet ir suvartosite mažiau cukraus. Be to, jie patiks mažiesiems šeimos nariams, kurie dažniau renkasi saldumynus nei daržoves.

Vaisių ir daržovių kokteilių variantų yra tiek daug, kad jie tikrai neatsibos. Parduotuvių lentynose atsirandant vis didesniam šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimui, tikrai nesudėtinga sugalvoti įvairių receptų, tinkamų įvairiam paros laikui. Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti“, – pataria „Maxima“ vyriausiasis technologas Linas Meškelis.

Vienas jo siūlomų receptų – daržovių kokteilis su pomidorų sultimis ir brokoliais. Kokteilis gaminamas iš 800 ml pomidorų sulčių, 1 galvutės šviežių brokolių, žiupsnelio druskos ir pipirų bei 2 skiltelių česnako. Šviežius brokolius reikia nuplauti, išpjaustyti žiedynais. Paruoštus brokolius sudėti į smulkintuvą, įberti česnakų skiltelių, supilti pomidorų sultis ir viską susmulkinti. Pagal skonį pagardinti prieskoniais, viską sumaišyti, kad ištirptų druska ir vienodai pasiskirstytų pipirai. Gautą koktelį atšaldyti ir gerti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją