Pagrindinis laukiantis sprendimas bus Europos Vadovų Taryboje gruodžio viduryje. Labai tikiuosi, kad neatsiras šalių, norinčių blokuoti derybų pradžią.

Prisiminkime, kad kai kurie politikai iš ES senbuvių valstybių, vidutiniškai entuziastingai žiūrėjo ir į mūsų perspektyvas tapti šios šeimos nare. Neabejotinai įrodėme, kad esame geri europiečiai, ES plėtra pasiteisino.

Ukraina ir Moldova yra Europa. Tą ne sykį matėme jų žmonėse – ypač ryškiai Ukrainoje, prieš 10 metų prasidėjusiame Euromaidane. Tada Rusijos pakalikas Janukovičius nužudė virš šimto proeuropietiškų ukrainiečių, nuo 2014 Rusija nužudė tūkstančius, gynusių savo žemę ir Europą, šiandien šimtai tūkstančių gyvųjų, milijonai, tikisi šviesos, nugalinčios tamsą.

Ukraina rodo, kad net karo alinama valstybė, sugeba įgyvendinti reformas, Moldova, gyvendama Rusijos įtakų apsuptyje, karo pasienyje, sugeba eiti europiniu keliu. Sakartvelui, kurio teritorijos okupuotos Rusijos, suteikiama rekomendacija dėl kandidatės statuso!

Ukraina nuo birželio mėnesio ir pastarosiomis savaitėmis priėmė svarbius sprendimus dėl Konstitucinio teismo teisėjų skyrimo, grąžintas pajamų deklaravimo reikalavimas, patvirtintas tautinių mažumų įstatymas, tačiau dar reikia ryžtingesnių žingsnių toliau stiprinant kovos su korupcija institucijas.

Abiejų šalių dar laukia netrumpas kelias iki jos taps Europos Sąjungos narėmis, joms reikės visokeriopos pagalbos būsimų derybų laiku, perimant ES teisę, taip pat stiprinant Europos reikalų komiteto vaidmenį. Lietuvos patirtis šioje srityje šalims kandidatėms labai svarbi, o mūsų pareiga ją suteikti.

Taip pat įvertintos Vakarų Balkanų šalys. Bosnija ir Hercegovina labiausiai priartintos prie narystės – derybų pradžia susiejama su papildomomis sąlygomis, bet tai jau yra daugiau nei tik kandidatės statusas.

Negalime sau leisti palikti šių šalių agresoriaus gniaužtuose ar įtakoje. Jei nebūtume buvę ryžtingi anuomet, šiandien mūsų gyvenimas būtų melas ir pelkė. Reikia padaryti viską, kad toliau eurointegracinis procesas vyktų kaip įmanoma greitai ir sklandžiai – su mūsų visų pagalba, nes mums kadaise jos irgi reikėjo.

Šiandien didelė diena Europos Sąjungos istorijoje. Tikiuosi, ji bus užtvirtinta gruodžio viduryje.