MTV renginyje koncertavusios populiarios pankroko grupės „Green Day“ lyderis prieš pasirodymą nuo scenos pareiškė solidarumą su Maskvoje dvejiems metams kolonijos nuteistoms „Pussy Riot“ narėms. Dar vienas smūgis Rusijos valdžios įvaizdžiui. 

Pradėkime nuo grupės pavadinimo. Jis gana daug pasako, tik kažkodėl niekas nepasivargina jo išversti, kad angliškai nemokantiems būtų aišku. Kada maskvietė žurnalistė merginų paklausė, ką jis reiškia, šios su šypsena pasakė, jog mentams verčia: „katyčių maištas“. Mat „pussy“ angliškai reiškia ir katytę, ir moters kūno vietą, iš priekio pridengtą bikiniu. Lietuviškai labai gerai išsiverčia „Putyčių maištas“ – „putė“, pagal mano mylimą Didįjį Lietuvių kalbos žodyną, reiškia ir vištą, ir tą patį, ką angliškas žodis „pussy“, lotyniškai „cunnus“ (LKŽ 10 tomas).

Katytės putytės pasirodė labai gajos – ne veltui sakoma, kad katė devynias gyvybes turi. Ir kiek ją nebaustum, ji vis tiek darys savo. Ši grupė yra merginų sambūris, todėl pasirodo vis skirtingos sudėties. Jų pagrindinis principas – anonimiškumas. Tris nuteisus, dviem išvykus į užsienį nuo teisminio persekiojimo, dar liko apie keliolika grupės narių, kurios nesiruošia liautis veikę. Nuosprendžio dieną iš namo, esančio priešais teismo rūmus, jos atliko naują dainą „Putinas kursto laužus“.

2012 m. vasario 21d. trys „Pussy Riot“ narės su kaukėmis pastraksėjo Maskvos Kristaus Išganytojo cerkvėje, atlikdamos pankišką maldą „Dievo motina, išvaryk Putiną“. Pasirodymas truko apie 40 sekundžių, nes jas išvedė apsaugos darbuotojai. Cerkvėje nufilmuoti kadrai buvo panaudoti video klipe. Apie pasirodymo meniškumą nėra ką pasakyti – patys pažiūrėkite. Kaip pasiūlė prieš jų nuteisimą pasisakiusi garsi Rusijos žurnalistė Julija Latynina, pirmą grupės pavadinimo žodį reiktų tarti ne „pusi“, kaip pageidauja protestuotojos, o „pasi“, kas reiškia „pūlingas“. Tada „Pussy Riot“ reikštų „Pūlingą maištą“. Išties, labai talpus ir daug pasakantis pavadinimas, bet ties juo meno kuriama gelmė išsenka. Tokio tipo saviraiškose įdomiau yra aiškinimas, kas tuo norėta pasakyti, negu pats bandymas kurti. Čia kaip išstatyti unitazą modernaus meno parodoje. Nori žmogus būti menininkas, nors neturi tam dovanos, ir ką tu jam padarysi.

Ramūnas Bogdanas
Diktatorių reakcija atskleidžia jų menkystę ir kaprizingą įžeidumą. Lukašenka didžiavosi sukūręs skydą nuo Vakarų – pasirodė, jog tai kiauras rėtis. Putinas svajoja apie kažkokią nacionalinę idėją, po kuria jis sutelktų Rusijos žmones ir teritorijas ir valdytų juos laimingus ir nepypsinčius. Idėją jis bandė įgyvendinti per cerkvę.
Esmė ne pats pasirodymas, o kuo jis tapo. Jau kovo mėnesį merginos buvo suimtos ir laikomos uždarytos pusę metų, o rugpjūtį nuteistos dvejiems metams laisvės atėmimo. Operatyviai suveikė teisingumo aparatas valstybėje, kur iki šiol neištirtas tarptautinio atgarsio sulaukęs advokato Magnitskio nužudymas kalėjime, kur nenagrinėjami konkrečiai nurodomi milijoniniai grobstymai iš biudžeto, kur specialiomis eismo juostomis lakstantys režimo tarnai nebaudžiami traiško pasitaikančius kelyje. 

Operatyvumas atsirado dėl to, kad pasijuto įžeista svarbiausia Rusijos valdžios porelė: Putinas ir patriarchas Kirilas. „Pussy Riot“ protestas prieš cerkvės ir valstybės suliejimą gali būti palygintas su meškiukų desantu Baltarusijoje. Diktatorių reakcija atskleidžia jų menkystę ir kaprizingą įžeidumą. Lukašenka didžiavosi sukūręs skydą nuo Vakarų – pasirodė, jog tai kiauras rėtis. Putinas svajoja apie kažkokią nacionalinę idėją, po kuria jis sutelktų Rusijos žmones ir teritorijas ir valdytų juos laimingus ir nepypsinčius. Idėją jis bandė įgyvendinti per cerkvę. 

Merginos nusitaikė tiesiai į dešimtuką. Nei jų šalininkai, nei priešininkai neginčijo, jog byla yra politinis sprendimas aukščiausiu lygiu. Politologas Andrejus Piontkovskis gali rašyti apie pasiūlymus susodinti Putiną su visa jo kompanija į „vagių laivą“ Abramovičiaus jachtą ir išplukdyti į Sardiniją pas Berluskonį. Kadangi tai laikoma neįgyvendinamomis fantazijomis, jos yra atleidžiamos. Neatleidžiama, kada užkabinama esmė, kada griaunamas planas. Pykčio padiktuotas atsakas dažnai būna perdėtas ir tada atsigręžia prieš keršytoją. Rusijoje manoma, kad teismas ir reakcija į jį rodo, kad oficialioji cerkvė naikina stačiatikybę kaip konsoliduojančią idėją.

Atrodo, ir pats Putinas pajuto savo plano fiasko, ginčų dėl teismo fone prabilęs apie naujas vienijančios idėjos paieškas. Esą jam labai patikusi kadaise vartota sąvoka „tarybinė liaudis“, ir jis norėtų kažko panašaus. Stačiatikybė nutylėta lyg žlugęs projektas.

Ramūnas Bogdanas
Atstačius Kristaus Išganytojo cerkvę, ji virto dekoruota politinių spektaklių arena, kuriai vadovauja patriarchas Kirilas. Vienas iš jo ganytojiškų darbų šį rudenį buvo Rusijos vidaus reikalų ministro palaiminimas.
Vaipytis maldos namuose nedera. Teisiamos merginos paaiškino, kodėl jos pasirinko konkrečią cerkvę: nes ji įkūnija Putino režimo ir cerkvės hierarchų sąjungą. Tai lyg maldos namų simuliatorius. Esą jos niekada tokio pasirodymo nerengtų senoje medinėje cerkvėje ar pusiau apleistoje ir pamirštoje. Kristaus Išganytojo cerkvė buvo pastatyta už suaukotus pinigus, paskui bolševikų susprogdinta, ir jos vietoje įrengtas atviras baseinas, kur galėdavai maudytis ir žiemą. Pūkštėsi tarp garų buvusios cerkvės duobėje dabartiniai aršūs stačiatikybės gynėjai, ir galvos jiems neskaudėjo.

Atstačius Kristaus Išganytojo cerkvę, ji virto dekoruota politinių spektaklių arena, kuriai vadovauja patriarchas Kirilas. Vienas iš jo ganytojiškų darbų šį rudenį buvo Rusijos vidaus reikalų ministro palaiminimas. „Dievo stebuklu“ pirmąsias dvi Putino kadencijas patriarchas skelbė per TV transliuotame susitikime. Jo vadovaujamoje Kristaus Išganytojo cerkvėje išduodami specialūs VIP pažymėjimai, leidžiantis be eilės prieiti prie relikvijų. Ar ne apie tokius namus parašyta: „Įėjęs į šventyklą, Jėzus ėmė varyti laukan parduodančius ir perkančius šventykloje. Jis išvartė pinigų keitėjų stalus bei karvelių pardavėjų suolus ir neleido nešti rakandų per šventyklą“ (Mk 11,15).
Prie tokių namų net cenzūruojama, kada galima vartoti Dievo žodį. Prieš nuosprendį merginoms būrelis rėmėjų išdėliojo priešais cerkvę Evangelijos žodžius „Palaiminti gailestingieji“ (Mt 5,7). Ir buvo išvaikyti. Veidmainiškas atrodo Aukščiausios cerkvės tarybos pranešimas, kviečiantis gailestingumo nuteistųjų atžvilgiu. Jį paskelbė ne prieš baigiamąjį teismo posėdį, o praėjus valandai po nuosprendžio paskelbimo.

„Pussy Riot“ pasirinko laiką, kada nevyksta mišios, nors tada būtų sulaukusios didesnės auditorijos. Už nederamą elgesį viešoje vietoje jos galėjo būti nubaustos tik administracine tvarka. Tačiau buvo pritaikytas baudžiamojo kodekso straipsnis apie chuliganizmą religinės neapykantos pagrindu, pagal kurį galima skirti iki septynerių metų. Remtasi kišeninių ekspertų pateikta teksto analize, prieš kurią pasisakė daugybė garsių Rusijoje rašto žmonių. Galite patys paklausyti tų žodžių ar paskaityti anglišką vertimą. Poezijos ten nerasite, tai greičiau agitacinė propaganda, tačiau religinės neapykantos irgi nėra.

Ramūnas Bogdanas
Rusijoje manoma, kad teismas ir reakcija į jį rodo, kad oficialioji cerkvė naikina stačiatikybę kaip konsoliduojančią idėją.
Garsus rusų mokslininkas Bachtinas yra parašęs puikią studiją apie viduramžių karnavalinę kultūrą, kurioje periodiškai sakralūs dalykai būdavo sukeičiami vietomis su „žemais“, kūniškais, ir taip siekiama atsinaujinimo, apsivalymo. Šitos kultūros ženklai buvo juokdariai karalių dvaruose, jos pėdsakų matome Užgavėnių papročiuose, balandžio 1-osios pokštuose ar naujametiniuose kaukių baliuose. Suardoma nusistojusi tvarka, kad betvarkėje atsišviežinusios bendrabūvio normos vėl taptų veiksmingos.

Putinui jokio atsišviežinimo nereikia. Kaip ir Lukašenkai, jam baisu arabų pavasario vėjų. O „Pussy Riot“ vienoje dainoje sako : „Egipto vėjas sveikas plaučiams/ Padaryk Tahrirą Raudonojoje aikštėje“. Tahriras – centrinė Egipto revoliucijos aikštė. Merginos taikliai pastebėjo, jog jeigu jų priedainis būtų „Dievo motina, apsaugok Putiną“, o visas pasirodymas liktų kaip buvęs, jos teisiamųjų suole nesėdėtų.

Dėl ryšių su rusų mafija į JAV neįleidžiamas dainininkas Josifas Kobzonas paniekinamai pareiškė apie maištautojas: „Tai kažkokios nuskurdusios mergaitės, kurias kažkas organizavo“. Legendinis Paulas McCartney atvirame palaikymo laiške palinkėjo merginoms tvirtybės.

Lietuvoje klausomas ir toliau buvusios SSRS nežinomas Olegas Gazmanovas pasiūlė: „Tegul Vakarų žvaigždės pasiima Pussy į gastroles, kad nuogos pašokinėtų jų bažnyčiose“. Rusijos didybės šlovintojas skelbia šį pasiūlymą iš Italijos, kur yra patogiai įsikūręs. Pasaulinės žvaigždės Stingas, Peteris Gabrielas ir daug kitų vienareikšmiškai pasmerkė neadekvatų nuosprendį.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas aiškino, kad Vokietijoje už šventvagystes bažnyčioje numatyta iki trejų metų laisvės atėmimo. Garsiojoje Kelno katedroje per sekmadienio mišias plakatu ėmė mojuoti du ryškiai apsirengę jaunuoliai ir viena mergina, šaukdami „Free Pussy Riot and all prisoners“. Apsauga juos išvedė į lauką, kur jie tęsė akciją iki atvyko policija, o mišias laikęs vyskupas Haineris Kochas pakvietė susirinkusius pasimelsti už reikalavimų įvykdymą ir už visus Rusijos žmones. Žinomi Vokietijos teisininkai paaiškino žiniasklaidoje, kad protestuotojams turėtų būti skirtos baudos.

Putinas dar kartą ne savo naudai įrodė skirtumą tarp jo režimo ir vakarų demokratijos. Teismo procesas padvelkė niūria viduramžių religinio fanatizmo dvasia. Valstybė, kurios teismuose naudojami inkvizicijos laikų argumentai, niekaip neatrodo sava, draugiška ir taiki, kad ir kokiais nepriekaištingais kostiumais vilkėtų jos vadovai.

Pasaulis šiandien įpratintas sekti ne tik tai, kaip rengiasi ar kuo važinėja žvaigždės. Politikai stengiasi pasišildyti jų spinduliuose. Mat pasaulis įpratintas klausyti, ką žvaigždės mėgsta, ir kas joms nepatinka. Jomis seka didžiulės gerbėjų minios, ir pasaulinių žvaigždžių pozicija iš esmės pakirto Rusijos bandymus rodytis šiuolaikiška – milijonų sąmonėje ji įrašoma į vieną gretą su Talibanu, ir nėra pinigų, kurie ištrintų tikėjimą žvaigždėmis, - nebent tavo kumyras yra Filipas Kirkorovas, kurio ganytojas ir putyčių pasmerkėjas igumenas Timofejus girtas su prabangiu BMW 24 padarė avariją merginų teismo dienomis.

Yra sena legenda apie vieną religinį stebuklą: Kartą klajojantis juokdarys pamatė Mergelės Marijos skulptūrą, kuri jam labai patiko. Kadangi juokdarys melstis nemokėjo, o taip norėjosi kažką padaryti, jis ėmė kraipytis ir vaipytis, rodydamas statulai savo cirkinius triukus. Ir Mergelės Marijos skulptūra jam nusišypsojo.