Galbūt šios frazės turi kokią nors prasmę kokiose nors supuvusio kapitalizmo valstybėse, bet tik ne Lietuvoje. Toks įspūdis susidaro skaitant ataskaitą apie valstybinių įmonių grupę „Ignitis“:

AB „Ignitis grupė“ per pirmuosius penkis metų mėnesius gavo beveik ketvirčiu daugiau pajamų ir 25,4 proc. daugiau koreguoto pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA). Geresnius rezultatus lėmė palankios sąlygos elektros gamybai ir šaltesni metai.

„Ignitis grupės“ pajamos 2021 m. sausį–gegužę siekė 615,6 mln. Eur ir buvo 24,5 proc. didesnės palyginus su atitinkamu laikotarpiu 2020 m. (494,6 mln. Eur). Pajamų augimą lėmė didesni Elektrėnų komplekso kombinuoto ciklo bloke pagamintos elektros energijos kiekiai, kuriuos lėmė palankios rinkos.

Citatos pabaiga.

Priminsiu, kaip tik buvo liberalizuota elektros rinka.

Tarsi netyčia į viešą erdvę prasismelkia ir kita žinia:

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininką Renatą Pocių opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija pasikvietė į posėdį paaiškinti elektros ir dujų kainų didėjimą. Jau skelbta, kad elektra daugumai vartotojų nuo liepos brangs vidutiniškai apie 8 proc., o dujos namų ūkiams – 26-50 proc., didžiausias kainas augimas – suvartojantiems didesnius dujų kiekius.

Rekordiniai energetikių pelnai netrukdo kelti kainų. Nes, nu žinote, tokia rinka ir partinė sankloda.

Žinote, kas pribloškia ataskaitoje apie didesnes pajamas? Frazė „Geresnius rezultatus lėmė palankios sąlygos elektros gamybai ir šaltesni metai.“ Taip, tai geri ir šalti metai, kai dalis Lietuvos po netikėtai (kas gali to tikėtis žiemą?) iškritusio sniego savaitę sėdėjo be elektros, o įmonės vadovai atsiprašinėjo ir aiškino, kad šakų prie laidų nupjaustyti nėra galimybių, o jei norite stabilaus tiekimo, tai duokite milijardus eurų ir mes laidus paklosime po žeme.

Tačiau po šios ataskaitos matome, kad nė velnio nereikia jokių milijardų – sąlygos elektros pardavimui geros net tada, kai elektra laidais neteka.

Šaržuoju, žinoma, tačiau makaulėje ir toliau sukasi klausimas – o jei tokius pelnus galima uždirbti nepaisant nieko, tai gal tai daroma tos pačios susinamos infrastruktūros, kuri pabyra nuo sniego, sąskaita?

Tačiau ypatingai geri rezultatai valstybinėse įmonėse dažnai pasiekiami ne darbo efektyvumu ar panašiomis verslui būdingomis manipuliacijomis, o tiesiog tyliai „optimizavus“ kainas. Pavyzdžiui, tam pačiam „Ignitis“ pavaldžiam ESO tenka mokėti vos ne už kiekvieno prašymo padavimą. Ne už atliktus darbus, o tiesiog už leidimą kreiptis ir gauti atsakymą: galite samdytis rangovą.

Panašios taktikos laikosi dauguma valstybinių įstaigų, kurioms suteikta teisė tiesiai iš piliečio imti pinigėlį. Nuo klasika tapusio Registrų centro iki valstybinių poliklinikų, kurios vis sugalvoja pacientams įvesti vieną kitą mokestėlį. Turbūt tam, kad neatsiliktų nuo laikmečio.

Ar į tai kaip nors reaguoja Vyriausybė? Kalbu ne tik apie dabartinę valdžią, bet ir apie daugybę buvusių.

Paprastai reakcija būna rutininis leidimas didinti paslaugų kainas. Piliečių ir verslo sąskaita. Taip paprasčiausiai pasiekti gerus rezultatus.

O sninga Lietuvoje jau nebe kiekvienais metais. Tikėtina, kad kurią žiemą pragyvensime ir su elektra, o elektros tiekėjų ir pardavėjų finansiniai rodikliai bus dar nuostabesni ir mūsų valstybinės įmonės rezultatais džiaugsis investuotojai biržoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)