Mes kol kas tik garsiai rėkaujame ir renkamės vietas, kur įsikurs Vokietijos daliniai, o patys galbūt kada nors, sukursime savo diviziją. Dabar rinkimai, soriuks, nėra laiko rimtiems darbams, Seimo narių ir Europos Parlamento postai patys nepasidalins.

Pradėkime nuo liūdnos žinutės:

„Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius pirmą kartą šalies istorijoje perkopė 200 tūkstančių ribą. Šių metų viduryje, liepą, Lietuvoje buvo kiek daugiau nei 195 tūkstančiai užsieniečių, o metų pradžioje – beveik 190 tūkstančių. Rugsėjo 1-ąją Lietuvoje iš viso gyveno jau 203 157 asmenys iš įvairių užsienio valstybių“, rašoma Migracijos departamento pranešime spaudai.

Linksma žinutė:

„Kabelių užkardos pasienio ruože, Čepkelių raiste, kur nėra fizinio barjero, du asmenys iš Baltarusijos pažeidė valstybės sienos stebėjimo įrangos kabelį, nupjovę du stulpus su kameromis.“

Neraminanti žinutė:

„Baltarusijoje yra 4 tūkst. ar net daugiau Rusijos privačios karinės kompanijos „Wagner“ samdinių“, sako Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis. Ir tai, jo vertinimu, reali grėsmė NATO Rytų flangui. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigia, jog Baltarusijoje planuojama dislokuoti iki 10 tūkst. „Wagner“ kovotojų, taigi, anot jo, dabar procesas tik įpusėjęs.

Čia reikalinga remarka, kad šie samdiniai iš Baltarusijos jau dingo nežinoma kryptimi, tik niekas nėra užtikrintas, kad sportiški vaikinai Vilniaus „Akropolyje“, sporto prekių parduotuvėse, – ne iš tų bazių.

Sujunkime tris pranešimus į vieną žinią ir pradėkime nuo Izraelio. Šalis, kuri turėjo kur kas tvirtesnę sieną nei mūsų koncertina su tarpais žvėreliams vaikščioti, patyrė šoką, kai tapkėmis mūvintys ir panaudotais „Kalašnikovais“ ginkluoti Hamas smogikai buldozeriais prasivalė kelią ir pradėjo tūkstančius gyvybių nusinešusį puolimą.

Siena ir jos kontrolė buvo kito lygmens nei mūsų, nuo kurios galima sau leisti pavogti stebėjimo kameras. Patikinkite mane, kad tai ne mūsų budrumo ir saugumo sistemų bei jų įgalumo patikra.

Tūkstančiai žmonių važinėja per sieną pirmyn turėdami tiek lietuviškus, tiek rusiškus pasus.

Dabar Izraelyje nerimaujama ne dėl to, kad į karą įsijungs „Hezbollah“ ir pamėgins smogti į nugarą. Tikras smūgis gali būti iš vidaus – šalyje gyvena du milijonai arabų su Izraelio pasais. Jei keliolika tūkstančių iš jų pakils, tai susitvarkyti bus kur kas sudėtingiau, nei šturmuoti Gazos Ruožo tunelius.

Grįžtant prie Lietuvos – klausimas, ar tarp tų dešimčių tūkstančių sportiškų vaikinų, kurie sėkmingai gyvena pas mus, negalima suorganizuoti kovinių dalinių. Apmokytų ir puikiai ginkluotų. Neklauskite, ar tikiu, jog Rusija bus sąžininga ir nepasinaudos šia, daug kartų išmėginta, galimybe ir jog mūsų pasienio apsauga tokia stipri, kad negalima kontrabanda įvežti keliolikos vilkikų su pėstininkų ginkluote.

Be to, niekas neatšaukė ir šratasvydžio žaidimų miškuose netoli mūsų karinių bazių. Realiai tai iš mūsų šalies gyventojų paruošti kariniai daliniai, turintys taktinę patirtį, kuriems vietoj orinio „Kalašnikovo“ reikia įteikti tikrą ir duoti atitinkamą komandą. Valstybės saugumo departamentas apie tai įspėjo jau prieš keletą metų.

Nekalbu apie visus migrantus – dauguma jų padorūs žmonės, kurie pas mus atvažiavo ne iš gero gyvenimo.

Tačau, kaip rodo pasaulinė praktika, tylėti ir apsimesti, kad viskas gerai ir jokių pavojų mes nematome, nėra pats geriausias kelias.

Latviai jau bando spręsti ir mažinti pavojų – neaiškiems piliečiams siūloma palikti šalį. Ką veikiame mes, kol kas sunku pasakyti. Vienintelė žinia iš šios srities – džiaugsmas, kad pagaliau padaugėjo pigios darbo jėgos.

Autorius feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)