„Du iš Baltarusijos pusės atėję asmenys ėmėsi gadinimo atvejų ir nupjovė dviejų kamerų stulpus. Yra pažeistas kabelis, bet šiandien su rangovu jau vyksta susitikimai, atstatymo darbai“, – sakė G. mišutis.

Jo teigimu, minėtos kameros stebėjo nedidelę pasienio zonos atkarpą, kuriai jai kontroliuoti yra pasitelktos kitos priemonės.

„Net nuvertus tuos stulpus, iš kitų kamerų viskas matoma“, – patikino G. Mišutis.

VSAT atstovo teigimu, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo ir turto gadinimo.

G. Mišutis taip pat atkreipė dėmesį, kad įvairių pasieniečių įrangos gadinimo atvejų pasitaiko dažnai – vien pernai jų buvo per 450. Dažniausiai gadinamas fizinis barjeras – tvora, koncertina, tačiau yra buvę atvejų, kai bandyta ir daužyti kameras.

Kieno tai tiksliai darbas – ar pačių kaimynų pasieniečių, ar kitų asmenų, kol kas nėra žinoma. Eltai G. Mišutis sakė, kad asmenys nedėvėjo pareigūnų uniformų. VSAT atstovas taip pat teigė, kad toks atvejis, kai bandoma apgadinti sienos su Baltarusija stebėjimo sistemos dalį, šiemet fiksuojamas trečias.

Pastaruoju metu bandančių neteisėtai kirsti valstybės sieną migrantų skaičiai yra sumažėję. VSAT antradienį ryte skelbė, kad per parą Lietuvos pasieniečiai apgręžė 14 asmenų, ketinusių neteisėtai kirsti sieną ir patekti į šalį.

Bilotaitė: tai nėra išskirtinis atvejis

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad antradienio incidentas pasienyje su Baltarusija, kai buvo nupjauti du stulpai su vaizdo stebėjimo kameromis, nėra išskirtinis. Sienos infrastruktūra, anot jos, buvo sugadinta ne kartą.

„Tokių incidentų nutinka, tai nėra kažkoks išskirtinis atvejis, kuris nutiko prie mūsų sienos. Jeigu žiūrėti į pernai metus, tai tokių sienos infrastruktūros gadinimo atvejų buvo daugiau negu 400 atvejų“, – trečiadienį žurnalistas apie incidentą pasienyje sakė A. Bilotaitė.

Jis akcentavo, kad nors pasienyje ir sugadinta sienos infrastruktūra, valstybės sienas stebima kitomis priemonėmis.

A. Bilotaitė teigė nenorinti spėlioti, ar ateityje gali dažniau pasitaikyti sienos infrastruktūros pasienyje su Baltarusijos gadinimo atvejų. Pasak ministrės, svarbu įvardyti, kad tokie incidentai yra susiję su Minsko režimo veikimu prieš Lietuvą.

„Mes turime, pirmiausia, užtikrinti viską, kad mūsų siena būtų apsaugota. O režimo elgesys yra nusikalstamas ir šita valstybė turi atsakyti už tuos finansinius nuostolius, kurie daromi prieš mūsų valstybę, gadinant mūsų turtą ir mūsų infrastruktūrą, atsakyti už tai, kas vyksta už neteisėtą migraciją“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)