Teiginiai


Vaizdo įrašai su traiškomais obuoliais įrodo, kad pasaulyje keliamas dirbtinis badas.

Verdiktas


Manipuliacija. Atvirkštinė vaizdų paieška parodė daugiau panašių įrašų, kuriuose nufilmuoti naikinami obuoliai. Visi jie buvo susiję su 2015 m. Rusijoje įvestu draudimu į šią šalį importuoti maisto prekes iš šalių ir asmenų, kurie Rusijai yra paskelbę ekonomines sankcijas.

Melo detektoriaus komentaras


Lietuviškose „Facebook“ socialinio tinklo paskyrose išplatintas ne vienas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuoti po sunkiasvorių mašinų ratais dingstantys obuoliai. Dėl didžiulio traiškomo obuolių kiekio susirūpinę internautai puolė dalintis informacija apie dirbtinai keliamą badą, tačiau tiesa, kodėl šiais obuoliais nuspręsta atsikratyti, kur kas paprastesnė.

Panašiais vaizdais, kuriuose užfiksuoti dideliais kiekiais naikinami obuoliai ar kiti maisto produktai, internete dalijamasi jau keletą metų. Atlikus atvirkštinę vaizdų paieška galima aptikti straipsnių rusų kalba, kuriuose naudojami labai panašūs kadrai su iš sunkvežimių verčiamais ir sutraiškomais obuoliais. Juose plačiau aptariamos jų sunaikinimo aplinkybės.

2015 m. liepos 29 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą Nr. 391, kuriuo nurodė nuo 2015-ųjų rugpjūčio 6 d. naikinti visus maisto produktus, kurie įvežami iš šalių, kurios Rusijai yra paskelbusios kokias nors ekonomines sankcijas (čia). Vos per pirmą savaitę nuo embargo paskelbimo, Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) duomenimis, buvo sunaikinta 550 tonų augalinės kilmės ir 47 t gyvūninės kilmės maisto produktų (čia). Nors pradžioje manyta, kad draudimas įvežti tokius maisto produktus galios tik metus, jį vis nusprendžiama pratęsti, todėl embargas išlikęs iki šiol (čia).

Klaidinanti žinutė

Kasmet Rusijos žiniasklaidoje pasirodo pranešimų apie sunaikintus maisto produktus iš įvairių šalių. Pavyzdžiui, 2016 m. pranešta apie sulaikytus ir sunaikintus obuolius bei baklažanus iš Lenkijos (čia), 2017 m. sunaikinta 118,76 t obuolių ir kriaušių siunta iš Kazachstano, todėl, kad produktų ženklinimas ir pakuotės buvo labai panašūs į produktus iš Europos Sąjungos šalių (čia). Tais pačiais 2017 m. su žeme sulyginta 800 kg pomidorų ir Lietuvos ir daugiau nei 2 t obuolių iš Lenkijos (čia).

Internete galima rasti ir naujesnių pranešimų apie skirtinguose Rusijos miestuose sulaikytus ir sunaikintus obuolius. 2021 m. portale dp.ru pranešta apie sunaikintus obuolius, kurių gamintoju nurodyta, Baltarusija, bet vėliau aptikti lipdukai, kuriuose eksportuojančia šalimi įvardyta Lenkija (čia), 2022 m. pranešta apie sunaikintus obuolius be nurodytos kilmės šalies (čia). 2023 m. rusų žiniasklaida informavo apie sunaikintus beveik 40 kg „priešo obuolių“, kurių aiški kilmės šalis nebuvo nurodyta, todėl kilo įtarimų, kad šie galėjo būti importuoti iš Europos Sąjungos šalių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją