Teiginiai

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas nusifotografavo su George'u Sorosu, o tai įrodo, kad jis yra JAV marionetė (archyvas).

Verdiktas

Klastotė. Nuotrauka, kurioje N. Pašinianas vaizduojamas apkabinęs G. Sorosą yra netikra. Originalioje fotografijoje šalia milijardieriaus stovi Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas.

Melo detektoriaus komentaras

Kalnų Karabacho teritorijoje Azerbaidžanui surengus karinę operaciją, kuri baigėsi teritorijoje buvusių armėnų separatistų kapituliacija socialiniuose tinkluose ėmė lietis neapykantos žinutės, skirtos Armėnijos ministrui pirmininkui Nikolui Pašinianui. Politikas labiausiai kritikuotas dėl laikymosi nuošalyje vykstant konfliktui, toks elgesys kai kurių traktuotas kaip šalies išdavystė.

Socialinių tinklų vartotojai, išvadinę N. Pašinianą JAV marionetę paviešino ir esą tai įrodantį artefaktą – politiko nuotrauką su Vengrijos žydų kilmės amerikiečių milijardieriumi George'u Sorosu, kuris taip pat neretai patenka į melagienų skleidėjų akiratį.

Klaidinanti žinutė

Nuotrauka akimirksniu apskriejo visą internetą, tačiau pažvelgus į ją atidžiau matyti, kad tai – pigi klastotė. Tą patį faktą patvirtina ir „Google“ atvaizdų paieška, kuria pasinaudojus pavyko surasti nuotraukos originalą. Originaliame atvaizde pavaizduotas Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas, o ne N. Pašinianas (čia). Akimirka užfiksuota vykstant Z. Zaevo ir G. Soroso susitikimui Davose, Pasaulio ekonomikos forumo metu. N. Pašiniano galva į nuotrauką buvo įklijuota, pasitelkus atvaizdų redagavimo programą.

Ta pati fotografija, siekiant diskredituoti Armėnijos ministrą pirmininką, naudojama nebe pirmą kartą. Pavyzdžiui, ta pačia klastote 2020 m. pasidalino portalas vzglyad.az, straipsnyje kaltindamas N. Pašinianą palaikant ryšius ir įsisavinant paramą iš Vakarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją