Teiginiai

Ukrainiečiai Ispanijoje dalyvavo proteste prieš paramą Izraeliui, laikydami rankose plakatus su užrašais „Šalin rankas nuo karinės pagalbos Ukrainai“ ir „F*ck Israel“.

Verdiktas

Klastotė. Socialiniuose tinkluose išplatinta nuotrauka yra netikra. Jai sukurti panaudotas 2022 m. Tel Avive vykusios Ukrainos palaikymo akcijos kadras. Tikroje nuotraukoje moteris laiko plakatą, kuriame Rusija vadinama teroristine valstybe.

Melo detektoriaus komentaras

Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad socialiniuose tinkluose platinama fotografija tėra pigi klastotė.

Klastotei sukurti pasitelkta nuotrauka iš 2022 m. liepos 14 d. Izraelyje vykusios Ukrainos palaikymo akcijos. Ją surengė tarptautinė misija „Israel Friends“ (liet. „Izraelio draugai“). Pirmame plane stovinti moteris rankose laiko plakatą su užrašu „Russia is a terrorist state“ (liet. „Rusija yra teroristinė valstybė“). Už jos stovinčios merginos laikomo plakato nuotraukoje nematyti, skirtingai nei suklastotame atvaizde, kur nuotraukų redagavimo programomis necenzūrinis plakatas, keikiantis Izraelį, buvo tiesiog pripieštas.

Kairėje – suklastota nuotrauka, dešinėje – tikroji nuotrauka

Keliais kadrais iš Izraelyje vykusios akcijos savo „Facebook“ paskyroje pasidalino viena iš akcijos rengėjų bei nevyriausybinės organizacijos „Israeli Friends of Ukraine“ įkūrėjų Anna Zharova (čia). Įraše ji jautriai apibūdino vykusios akcijos tikslą ir užplūdusias emocijas:

„Jie yra žudikai, o jų šalininkai pritaria vaikų žudymui Ukrainoje ir ragina leisti daugiau raketų ir bombų, jie yra teroro valstybės tarnai. O mes, žmonės, kurie vakar vakare atėjo į demonstraciją Tel Avivo promenadoje, su ašaromis ir plyštančia širdimi už kiekvieną šio siaubingo karo auką. Žmonės, kurie neužsičiaupia, vietiniai Izraelio gyventojai ir išeiviai iš įvairių šalių. Tarp mūsų savanoriai, grįžę iš pabėgėlių stovyklų palei Ukrainos sieną, kariai, kartu su Ukrainos kariuomene gynę šalį, žurnalistai, savo akimis matę purvą, šiame kare žuvusiųjų artimieji, pabėgėliai, kuriems pavyko pabėgti iš Mariopolio, Chersono, Mitopolio - miestų, kuriuos okupavo pakankamai karo nusikaltėlių... Praėjusią naktį mes visi stovėjome vieningai. Mes ir toliau kovosime prieš Rusijos propagandą ir iškraipymus Izraelyje, prieš mūsų vyriausybės tylėjimą ir neutralią poziciją, prieš teroristinę valstybę, kuriai vadovauja teroristas Putinas.“

Apie šią akciją rašė ir Ukrainos žiniasklaida (čia).

Tai – ne pirmas bandymas, kai Kremliaus propagandistai mėgina pavaizduoti ukrainiečius kaip antisemitus, konkuruojančius su Izraeliu dėl karinės paramos. „Melo detektorius“ jau rašė apie anksčiau išplatintą suklastotą vaizdo įrašą, kuriam sukurti pasitelkti vaizdai iš Niujorko miesto gatvių (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją