Teiginiai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laišku kreipėsi į JAV valstybės sekretorių Anthony Blinkeną prašydamas atkreipti dėmesį į JAV biolaboratorijas Lietuvoje ir Ukrainoje, kad iš jų nepaspruktų patogenai, sukėlę legioneliozės protrūkį Lenkijoje.

Verdiktas

Melas. Socialiniuose tinkluose paskelbtas dokumentas yra klastotė. Tokio laiško egzistavimą paneigė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija. Be to, laiške pateikiama informacija, artima Kremliaus propagandos skleidžiamiems naratyvams.

Melo detektoriaus komentaras

Pastebėjus socialiniuose tinkluose viešinamą laišką „Melo detektorius“ susisiekė su Užsienio reikalų ministerija (URM) ir gavo patvirtinimą, kad tokio laiško užsienio reikalų ministras niekada nesiuntė. „Pateikta informacija neatitinka tikrovės. Toks laiškas nebuvo siunčiamas“, – rašoma URM pateiktame komentare.

Tai, kad platinamas dokumentas nėra tikras išduoda ir kiti požymiai – ant jo nėra pateikiami URM rekvizitai, jis nėra atspausdintas ant standartinio blanko. Kaip atrodo pastarųjų trijų metų URM raštai galima pamatyti čia, čia ir čia.

Klaidinanti žinutė

Suklastotame laiške pateikta informacija atitinka Kremliaus propagandos platinamas žinutes apie Ukrainoje neva veikiančias JAV biolaboratorijas, kuriose esą gaminami patogenai ar biologiniai ginklai ir kurios gali kelti pavojų šaliai ir jos gyventojams. „Melo detektorius“ jau ne kartą paneigė panašius teiginius, paaiškindamas, kad Ukraina turi biolaboratorijų tinklą, kuris gavo finansavimą ir paramą moksliniams tyrimams iš JAV, tačiau jos priklauso Ukrainai, kuri jas valdo.

Šios biolaboratorijos yra iniciatyvos, vadinamos Biologinės grėsmės mažinimo programa, dalis, kuria siekiama sumažinti mirtinų protrūkių tikimybę, nesvarbu, ar patogenas yra natūralus ar žmogaus sukurtas. Jose nėra gaminami biologiniai ginklai, be to, šios tyrimų įstaigos nėra slaptos ar slepiamos.

Netiesa ir tai, kad legioneliozės protrūkis Lenkijoje būtų susietas su iš laboratorijos išsprūdusiu patogenu, apie tokį ryšį nepranešė nei Lenkija, nei jokia kita šalis. Legioneliozės protrūkis Lenkijoje kilo rugpjūčio viduryje, kai vietos valdžia pranešė apie 15 laboratoriškai patvirtintų legioneliozės atvejų. Iki rugsėjo 11 d. atvejų skaičius išaugo iki 166, tarp jų užfiksuotos 23 mirtys.

Legioneliozę sukelia Legionella bakterijos. Dauguma žmonių šia liga užsikrečia įkvėpdami bakterijų iš vandens ar dirvožemio. Bakterijos gali sukelti tiek lengvus susirgimus, tiek sunkios formos pneumoniją, kuri gali baigtis mirtimi. Tiesa, kaip informavo Lenkijos pareigūnai, mirtimi liga baigėsi vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems daug kitų sveikatos sutrikimų, taip pat sergantiems vėžiu. Ekspertai nurodo, kad Legionella bakterijų gali atsirasti šiltame vandenyje retai naudojamoje vandentiekio sistemoje esant karštam orui, tačiau tikslias priežastis, kas sukėlė bakterijų dauginimąsi, sudėtinga.

Daug faktorių gali turėti įtakos Legionella bakterijų atsiradimui, pavyzdžiui, oro temperatūra, vandentiekio būklė, vėdinimo sistemos būklė, vandens kokybė, žmonių higienos įpročiai ir pan.

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją