Teiginiai

Buvęs JK premjeras Borisas Johnsonas demonstruoja nacių pasisveikinimą.

Verdiktas

Manipuliacija. Fotografija paimta iš Ivano Franko universiteto ceremonijos, kurioje B. Johnsonui suteiktas garbės daktaro laipsnis. Ivano Franko universiteto renginys transliuotas į „Youtube“. Peržvelgus transliaciją matosi, kad Borisas Johnsonas nedemonstravo nacių pasisveikinimo.

Melo detektoriaus komentaras

Atlikus „Google“ atvirkštinę nuotraukų paiešką paaiškėja, kad socialinių tinklų naudotojai jau ne kartą dalinosi šia nuotrauka. Tačiau tik ukrainiečių naujienų portale „Kanal24“ yra straipsnis apie B. Johnsono vizitą Lvive, Ukrainoje. Pranešama, kad buvusiam JK premjerui suteiktas garbės daktaro laipsnis Ivano Franko universitete. Nuotraukoje matosi, kad B. Johnsono ir šalia esančių universiteto atstovų rankos yra prie kūno, o ne pakeltos (čia).

Klaidinančios žinutės

Dar vienas patvirtinimas, kad nuotrauka retušuota yra išsaugota tiesioginė transliacija iš Ivano Fanko universiteto ceremonijos (čia). Visos transliacijos metu nei B. Johnsonas, nei kiti universiteto atstovai neimitavo nacių pasisveikinimo.

Nuo karo Ukrainoje pradžios vienas iš pagrindinių būdų diskredituoti Ukrainos prezidentą ir šalies ginkluotąsias pajėgas yra asocijuojant juos su nacistine Vokietija. „Melo detektorius“ aprašė ir ankstesnius kaltinimus Ukrainai dėl šūkio „Šlovė Ukrainai“ nacistinės kilmės bei detalizavo kokiame kontekste atsirado šis ir „Didvyriams šlovė“ šūkio papildymas bei kodėl jie naudojami viešojoje erdvėje šiandien (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją