Briuselis parengė strategiją, nukreiptą į Vengrijos ekonomikos silpnąsias vietas, ji skirta pakenkti šalies valiutai ir investuotojų pasitikėjimui – kitaip tariant, ES grasina pakenkti šalies „ekonomikos augimui ir užimtumo situacijai“, jeigu Budapeštas neatsiims savo veto paramos Kyjivui klausimu, rašo dienraštis, remdamasis Briuselio pareigūnų parengtu dokumentu.

Per trylika metų valdžioje nesutarimais su ES garsėjantis Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas nuo tada, kai 2022 metų vasarį Rusija pradėjo karą Ukrainoje, griežtai kritikuoja bloko paramą Ukrainai ir giriasi ryšiais su Kremliumi.

Dokumente, su kuriuo susipažino FT, deklaruojama, kad, „jeigu per vasario 1 dieną vyksiantį viršūnių susitikimą pasiekti susitarimo nepavyks, kitų šalių lyderiai viešai pareikš, kad dėl nekonstruktyvaus Vengrijos premjero elgesio galimybės Budapeštui „suteikti ES lėšų nemato“.

Planas, apie kurį pranešė FT, atspindi Europos sostinėse stiprėjantį įniršį dėl to, ką vienas diplomatas pavadino „šantažo politika“, kurią vykdo Vengrijos ministras pirmininkas.

Kaip rašo „The Guardian“, Vengrijos ekonomika labai priklauso nuo bendrosios rinkos, Europos Komisijos duomenimis, prekyba ES viduje sudaro 78 proc. Vengrijos eksporto.

Vengrijos ES ministras Janosas Boka dienraščiui sakė, kad Budapeštas apie finansinius grasinimus nieko nežino, tačiau patikino, kad šalis „spaudimui pasiduoti neketina“.

Vengrija teigia į Briuselį nusiuntusi pasiūlymą


Pirmadienį Vengrija pareiškė esanti pasirengusi kompromisui, kurį pasiekus Europos Sąjungos siūlomas pagalbos Ukrainai paketas galėtų būti finansuojamas iš bloko biudžeto, skelbia „Reuters“.

V. Orbano vyriausybėje dirbantis politikos direktorius pirmadienį pareiškė, kad Vengrija palankiai vertina galimybę pasinaudoti ES biudžetu suteikiant Ukrainai anksčiau pasiūlytą 50 mlrd. eurų apimties finansinės paramą. Toks Budapešto nusiteikiamas kardinaliai skiriasi nuo vos prieš kelias savaites demonstruojamos pozicijos.

Balazsas Orbanas, Vengrijos ministro pirmininko vyriausiasis patarėjas politikos klausimais, socialiniame tinkle X paviešinta žinute patvirtino, kad šeštadienį Budapeštas nusiuntė Briuseliui pasiūlymą, išreiškiantį palankų požiūrį į galimybę pagalbos paketą finansuoti ES biudžeto lėšomis, o prireikus – išleisti ES skolos vertybinių popierių.


Kaip praėjusią savaitę skelbė „Politico“, ES taip pat pasiruošusi atimti balso teisę iš Vengrijos, jeigu vasario 1 dieną įvyksiančio viršūnių susitikimo metu ministras pirmininkas Viktoras Orbanas blokuos 50 mlrd. eurų finansinės paramos Ukrainai paketą.

Penki Europos valdininkai ir diplomatai pareiškė, kad kitos bloko šalys pasiruošusios nubausti Budapeštą. Tai būtų istorinis žingsnis lyderiams, kurie kliaujasi susitelkimu ir vieningumu.

„Jeigu V. Orbanas iš tikrųjų užblokuos pasiektus susitarimus [dėl biudžeto ir 50 mlrd. eurų Ukrainai] per vasario mėnesį įvyksiantį viršūnių susitikimą, 7-ojo straipsnio taikymas siekiant atimti iš Vengrijos balso teisę gali tapti realiu variantu“, – tvirtino vienas ES diplomatas.

„Akivaizdu, jog vyriausybių ir valstybių vadovams V. Orbanas atsibodo, – pareiškė Leveno universiteto Europos politikos mokslų dėstytojas Stevenas van Hecke. – V. Orbanui atėjo laikas suvokti, kad 7-ojo straipsnio grėsmė yra reali.“

Vengrijos delegacija atvyko į Ukrainą


Pirmadienį į Ukrainos miestą Užhorodą atvyko Vengrijos užsienio reikalų ministras Péteris Szijjártó, pranešė Ukrainos prezidento biuras, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Į Užhorodą su savo komanda atvyko Vengrijos užsienio ekonomikos ir užsienio reikalų ministras Péteris Szijjártó. Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas ir užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pradeda susitikimą su Vengrijos delegacija“, – sakoma pranešime.

„Tikimasi atviro ir konstruktyvaus dialogo, padėsiančio plėtoti valstybių santykius“, – pažymėjo Biuro atstovai.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos užsienio reikalų ministras D. Kuleba ir Prezidento biuro vadovas A. Jermakas sausio 29 d. Užhorode su Vengrijos užsienio reikalų ministru P. Szijjártó aptars galimybę surengti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbáno susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)