Skelbiama, kad Kyjivas bandė įtikinti verslininką užtikrinti palydovinį internetą, bet jis nesutiko.

Ukrainos bandymas atakuoti Rusijos laivus Sevastopolio įlankoje vyko naktį iš 2022 metų 16 į 17 dieną, rašo UP.

Tuo metu apsaugotame bunkeryje situaciją akylai stebėjo Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkas Vasilijus Maliukas ir Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadas, viceadmirolas Oleksijus Neižpapa, vicepremjeras Michailas Fiodorovas ir antvandeninių dronų programos ideologas, Ukrainos karinės kontržvalgybos brigados generolas.

Anot jo, tai buvo pirmieji jūrinių dronų pavyzdžiai. Operacijos metu dalis jų nuskendo jūroje arba nukrito dar pakeliui į Sevastopolio įlanką, tačiau penkiems pavyko įveikti visas kliūtis ir priartėti prie Sevastopolio.

„Iki laivo „Admiral Makarov“ buvo likę 70 kilometrų. Visi buvome įsitempę, nes tikėjomės, jog jau tuoj atakuosime. Ir štai – išjungia ryšį. Elonas Muskas išjungė „Starlink“, kuris mums padėjo valdyti dronus“, – pasakojo vienas iš operacijos dalyvių.

Tikslas buvo už valandos–pusantros, tačiau misija dėl amerikiečio milijardieriaus sprendimo atsidūrė ties nesėkmės riba, rašo UP.

Kitas operacijos dalyvis leidiniui pridūrė, kad M. Fiodorovas bandė įtikinti E. Muską persigalvoti, bet šis kategoriškai atsisakė.

„Mūsiškiai taip pat savais kanalais bandė išspręsti šį klausimą, bet amerikiečiai sakė, kad čia privatus verslas, negalime jų spausti“, – prisimena jis.

Praėjusių metų rugsėjį CNN, remdamasis Walterio Isaacsono parašyta milijardieriaus biografija, taip pat skelbė, kad 2022 metais E. Muskas esą slapta liepė savo inžinieriams išjungti palydovinio ryšio tinklą „Starlink“ netoli Krymo pakrantės, kad sužlugdytų ukrainiečių ataką prieš Rusijos karinį jūrų laivyną.

E. Musko sprendimą, po kurio Ukrainos pareigūnai ėmė jo prašyti vėl įjungti „Starlink“, kaip teigta, paskatino didelė baimė, kad Rusija atsakys į Krymo ataką branduoliniais ginklais.

„SpaceX“ ir „Tesla“ vadovas E. Muskas tada pareiškė, kad nebuvo liepęs išjungti palydovinio ryšio tinklo „Starlink“ prie okupuoto Krymo pakrantės. Jis tvirtino, kad ten tinklas „Starlink“ nebuvo įjungtas, tad ir išjungtas būti negalėjo. E. Musko teigimu, prašymas užtikrinti „Starlink“ ryšį iki pat Sevastopolio iš Ukrainos valdžios buvo gautas, tačiau E. Muskas šio prašymo nepatenkino.

E. Musko biografijos autorius vėliau pareiškė, kad prieštaringai vertinama detalė iš jo knygos, leidžianti manyti, kad E. Muskas 2022 m. rugsėjį sutrukdė Ukrainos atakai, yra faktiškai neteisinga.

W. Isaacsonas socialiniame tinkle „X“ paskelbė paaiškinimą, kuriame teigė, esą „ukrainiečiai manė, kad ryšys buvo įjungtas iki pat Krymo, bet taip nebuvo“. „Jie paprašė E. Musko padaryti tai jų bepiločių orlaivių atakai prieš Rusijos laivyną, E. Muskas to nepadarė, nes manė, kad tai sukels didelį karą“, – aiškino W. Isaacsonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)