Sprogmenimis apginkluotiems ukrainiečių povandeniniams dronams priartėjus prie Rusijos laivų, „dingo ryšys, ir jie buvo išmesti į krantą nepadarę jokios žalos“, rašo W. Isaacsonas.

E. Musko sprendimą, po kurio Ukrainos pareigūnai ėmė jo maldauti vėl įjungti „Starlink“, kaip teigiama, paskatino didelė baimė, kad Rusija atsakys į Krymo ataką branduoliniais ginklais. Anot W. Isaacsono, kurio knygą rugsėjo 12 d. išleis leidykla „Simon & Schuster“, E. Muskas tokią nuomonę susidarė pabendravęs su aukšto rango Rusijos pareigūnais.

E. Musko nuogąstavimai dėl, kaip jis pavadino, „mini Perl Harboro“ tada neišsipildė, tačiau šis atvejis rodo unikalią padėtį, kurioje atsidūrė „Tesla“ įkūrėjas, prasidėjus karui Ukrainoje. Norėdamas to ar ne, jis tapo politiniu intrigantu, kurio negali ignoruoti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pareigūnai.

Rusijai sutrikdžius Ukrainos komunikacijos sistemų darbą prieš pat plataus masto invazijos pradžią 2022 m. vasarį, E. Muskas sutiko ukrainiečiams duoti milijonų eurų vertės „Space X“ pagamintų palydovinio ryšio „Starlink“ terminalų, kurie suvaidino esminį vaidmenį Ukrainai vykdant karines operacijas. Rusams sunaikinus laidinio ir mobiliojo ryšio tinklus, „Starlink“ terminalai leido Ukrainai kovoti ir užtikrinti komunikaciją.

Bet Ukrainai pradėjus naudoti „Starlink“ atakoms prieš Rusiją rengti, E. Muskas ėmė abejoti savo sprendimu.

„Kodėl aš įsitraukiau į šį karą? – klausia jis W. Isaacsono. – „Starlink“ tinklas buvo sukurtas ne karui, o tam, kad žmonės galėtų žiūrėti „Netflix“, mokytųsi nuotoliniu būdu ir darytų gerus taikius darbus, o ne rengtų dronų atakas.“

Netrukus E. Muskas telefonu kalbėjosi su Joe Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake’u Sullivanu, Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku generolu Marku Milley ir Rusijos ambasadoriumi JAV, kad Maskvai perduotų Vašingtono nuogąstavimus.

Tuo tarpu Ukrainos vicepremjeras Mychailo Fedorovas prašė E. Musko vėl įjungti „Starlink“ ryšį povandeniniams dronams, žinutėje aprašęs jų pajėgumus, nurodo W. Isaacsonas. „Tiesiog noriu, kad jūs, asmuo, technologijomis keičiantis pasaulį, tai žinotumėte“, – pareiškė M. Fedorovas.

E. Muskas sakė, kad jam padarė įspūdį povandeninių bepiločių orlaivių dizainas, tačiau jis daugiau „Starlink“ neįjungs, nes Ukraina „dabar eina per toli ir gali patirti strateginį pralaimėjimą“.

Praėjusį mėnesį „The New Yorker“ skelbė, jog E. Muskas Pentagono pareigūnams per pokalbį apie palydovinio interneto paslaugas, kurias „SpaceX“ tiekia Ukrainos kariuomenei, sakė, kad asmeniškai kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)