„Lenkijos valdžia prarado kontrolę, – sakė D. Tuskas antradienį per susitikimą dėl Lenkijos ir Ukrainos santykių stabilizavimo plano. – Susidaro neįveikiamas įspūdis, kad, jei iš viso yra kokia nors strategija, susijusi su dabartiniais ir būsimais Lenkijos bei Ukrainos santykiais, tai ji grindžiama emocijomis arba partiniais interesais“.

Lenkijos santykiai su Ukraina tapo įtempti po to, kai Lenkijos vyriausybė nuo rugsėjo 16 dienos įvedė draudimą importuoti ukrainietiškus grūdus, ES atsisakius pratęsti savo draudimą. ES teigė, kad grėsmės su Ukraina besiribojančių ES šalių vietos rinkoms išnyko. Varšuvos žingsnis sukėlė griežtą Kyjivo reakciją, įskaitant skundą Pasaulio prekybos organizacijai.

Kivirčai tęsėsi toliau, politikams abiejose pusėse stiprinant kritišką retoriką. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje Jungtinėse Tautose padarė užuominą, kad Lenkija ir kelios kitos ES šalys, siekdamos apsaugoti savo rinkas, iš tikrųjų padeda Rusijai. Tai sukėlė griežtą Lenkijos reakciją, kuri baigėsi Ukrainos ambasadoriaus iškvietimu į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją, o Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis įspėjo V. Zelenskį „neįžeidinėti lenkų tautos“.

D. Tusko nuomone, akivaizdūs Lenkijos tikslai ir interesai nuo karo Ukrainoje pradžios nepasikeitė. „Akivaizdu, kad pergalė Ukrainoje atitinka Lenkijos interesus“, – sakė jis, pridurdamas, kad „tai turėtų būti taikoma ir ekonominiams bei pabėgėlių klausimams – ir čia Lenkijos valstybės pozicija neturėtų nusileisti nė per centimetrą“.

„Parama Ukrainai jos karo pastangose neturėtų būti diskusijų objektas“, – pažymėjo jis.

Pirmaisiais karo mėnesiais lenkų suteikta pagalba ir išreikštas solidarumas ukrainiečiams buvo „neįkainojamas kapitalas“, sakė D. Tuskas. „Negalime leisti, kad geri Lenkijos ir Ukrainos santykiai, šis didžiulis kapitalas ir abiejų šalių ateitis priklausytų nuo Lenkijos vyriausybės aplaidumo ir sukurto chaoso“, – užbaigė D. Tuskas.

Vėliau antradienį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, reaguodamas į D. Tusko komentarus, socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „perkrovimo (santykiuose su Rusija – PAP) bendraautoris dabar nori tvarkyti santykius su Ukraina“, pridurdamas, kad „tai ne tik įžūlumas – tai dviveidystė“.