„Ir vėl Izraelis patiria pražūtingas raketų atakas, rengiamas teroristinių grupuočių „Hamas“ ir „Islamo džihadas“. 100 procentų palaikome Izraelį, ginantį savo piliečius“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Gazos žmonėms – šie teroristiniai veiksmai prieš Izraelį jums neatneš nieko kita, tik daugiau kančių. BAIKITE smurtą ir dirbkite taikos labui – tai gali įvykti!“ – pridūrė jis.

D. Trumpo žinia buvo paskelbta įsiplieskus didžiausiai konfrontacijai tarp Gazos Ruožo ir Izraelio nuo 2014 metų. Per naujausius smūgius anklave žuvo mažiausiai 23 palestiniečiai, o Izraelio pusėje žuvo keturi žmonės.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad tarp žuvusiųjų sekmadienį buvo nėščioji ir keturių mėnesių kūdikis. Izraelio kariuomenė šiuos pareiškimus komentuoti atsisakė.

Patvirtinta, kad mažiausiai devyni žuvusieji buvo kovotojai, susiję su anklavą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“ arba jį remiančia grupuote „Islamo džihadas“.

Izraelio pusėje žuvo keturi civiliai, „Hamas“ ir „Islamo džihadui“ paleidus šimtus raketų, tarp jų – mažiausiai vieną prieštankinę, nurodė žydų valstybės tarnybos.

Kaip pranešama, trys iš šių aukų yra Izraelio piliečiai, o ketvirto žuvusiojo pilietybė dar nepaskelbta.

Izraelis savo ruožtu smogė palestiniečių anklavo vidaus saugumo tarnybos būstinei, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

D. Trumpo administracija tvirtai palaiko Izraelio dešiniąją vyriausybę.

Prezidento žentas ir patarėjas Jaredas Kushneris užsiminė, kad JAV rengiamame taikos plane Artimiesiems Rytams bus atsisakyta Vašingtono ilgą laiką remto dviejų valstybių sprendinio, o Jeruzalė bus pripažinta Izraelio sostinė.

Palestiniečių vadovybė jau anksčiau paskelbė nepriimsianti D. Trumpo tarpininkavimo. Respublikono prezidento rinkėjų branduolį sudarantys evangelikai yra uolūs izraeliečių šalininkai, o jo administracija savo veiksmais jau seniai demonstruoja paramą žydų valstybei – įskaitant sprendimą perkelti JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Izraelis laiko Šventąjį miestą savo šventa ir nedaloma sostine, bet palestiniečiai tikėjosi, kad Rytų Jeruzalė taps jų būsimos valstybės sostine.