„Užsienio reikalų ministerija praneša, kad dėl Ukrainos valdžios pareiškimų į URM iškviestas Ukrainos ambasadorius Lenkijoje“, – rašoma pranešime socialiniuose tinkluose.

Prieš tai Ukrainos URM Kyjive išsikvietė Lenkijos ambasadorių Ukrainoje Bartoszą Cichowskį, kad šis paaiškintų Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos administracijos tarptautinės politikos biuro vadovo Marcino Przydaczo pasisakymus apie nedėkingumą Lenkijai už suteiktą pagalbą.

M. Przydaczas, duodamas interviu Lenkijos žiniasklaidai, pasakė, kad Ukraina „turėtų pradėti vertinti tai, ką Lenkija padarė dėl Ukrainos per pastaruosius mėnesius ir metus“. Šis pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Lenkijos teritorija blokuojamas grūdų iš Ukrainos eksportas.

Ukrainos prezidento biuras M. Przydaczo komentarą pavadino nepagrįstu. Biuro vadovo pavaduotojas Andrijus Sibiga lenkų politiko žodžius pavadino manipuliatyviais, be to, leidžiančiais Lenkijos visuomenei susidaryti įspūdį, esą Ukraina nevertina Lenkijos paramos, suteiktos kovojant prieš Rusijos vykdomą agresiją.

Laisvės radijo“ Ukrainos tarnyba išsamiau aprašė Ukrainos URM įvykusį pokalbį su ambasadoriumi B. Cichowskiu.

„Per susitikimą buvo pripažinta, kad pareiškimas apie menamą ukrainiečių nedėkingumą už pagalbą, kurią gavo iš Lenkijos, neatitinka tikrovės ir yra nepriimtinas. <...> Politika neturi versti abejoti abipusiu šalių supratimu ir santykių patvarumu. Jokie pareiškimai nesutrukdys kartu siekti taikos ir kurti bendrą europietišką ateitį“, – pasakė Ukrainos URM atstovas Olehas Nikolenka.

Į kilusią įtampą sureagavo ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Anot jos, Lenkijos ambasadoriaus iškvietimas į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją „niekada neturėjo įvykti“.

M. Morawieckis teigė, kad turint omenyje didžiulę paramą, kurią Lenkija suteikė Rusijos užpultai šaliai, „tokių klaidų daryti nereikėtų“.

„Mes visada ginsime gerą Lenkijos vardą, jos saugumą, ir jokios kitos šalies interesai niekada nenusvers Lenkijos Respublikos interesų“, – pridūrė M. Morawieckis.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, jog svarbiausia yra pergalė prieš bendrą priešą Rusiją o emocijos, jo teigimu, turi atvėsti.

„Ukraina kovoja už savo ir visos Europos laisvę ir mes esame dėkingi kiekvienai padedančiai tautai. Labai vertiname istorinę Lenkijos paramą, kuri kartu su mumis tapo tikru Europos skydu – nuo ​​jūros iki jūros. Ir negali būti jokių plyšių šiame skyde“, – teigė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)