Tai pirmadienį pranešė portalas „eurointegration“, remdamasis leidiniu „Nova.bg“.

R. Radevas savo sprendimą motyvavo tuo, kad „deputatai nebuvo pakankamai susipažinę su konkrečiomis karinės technikos perdavimo sąlygomis“.

Todėl, Bulgarijos prezidento manymu, parlamentarai neturėjo galimybės objektyviai įvertinti, ar ši technika yra pasenusi.

Pasak R. Radevo, nebuvo atsižvelgta nei į Vidaus reikalų ministerijos užduotis karo metu, nei į Vyriausiųjų pasienio policijos ir priešgaisrinio saugumo valdybų poreikius.

Prezidento nuomone, šarvuotieji transporteriai, kuriuos ketinama perduoti Ukrainai, galėtų būti naudojami saugant Bulgarijos sieną ir teikiant pagalbą gyventojams katastrofų ir nelaimingų atsitikimų atveju, taip pat ir sunkiai pasiekiamuose rajonuose.

„Aš vadovaujuosi įsitikinimu, kad Bulgarijos piliečių saugumas, sveikata ir gyvybė turi būti svarbiausias prioritetas“, – pareiškė R. Radevas.

Portalas primena, kad lapkričio 22 d. Bulgarijos Nacionalinis Susirinkimas ratifikavo tarpvyriausybinį Sofijos ir Kyjivo susitarimą, reglamentuojantį 100 nurašytų Bulgarijos VRM šarvuotųjų transporterių perdavimą Ukrainai.

Susitarimas buvo sudarytas dar šių metų liepą, Sofijoje dokumentas buvo pasirašytas rugpjūtį, o Kyjive – lapkričio 13 d. Kadangi jis susijęs su kariniu-techniniu bendradarbiavimu, jį papildomai turėjo ratifikuoti Bulgarijos parlamentas.

Žada pasipriešinti prezidento veto

Bulgarijos parlamento valdančioji dauguma galės pasipriešinti prezidento veto, teigia šalies ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas, rašo „Novinite“.

„Šis veto bus atmestas, todėl nesuprantu, ką komentuoti“, – trumpai atsakė premjeras.

Kaip praneša UNIAN, parlamento grupės „Judėjimas už teises ir laisves“ pirmininkas Delyanas Peevskis prezidento veto pakomentavo emocionaliau.

„Prezidento Rumeno Radevo sprendimas vetuoti šarvuotosios technikos siuntimą į Ukrainą galima apibūdinti vienu žodžiu – gėda!“ – pareiškė jis.

D. Peevskis įsitikinęs, kad jau ateinančią savaitę pavyks atmest prezidento veto.

Bulgarijos vicepremjerministrė, užsienio reikalų ministrė Marija Gabriel pabrėžė, kad sprendimas dėl senų šarvuotųjų transporterių Ukrainai buvo suderintas su visomis suinteresuotomis žinybomis ir buvo išsamiai aptartas pačiame parlamente. Būtent todėl, jos nuomone, nėra pagrindo manyti, kad parlamentarai staiga persigalvos ir sutiks su prezidento veto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)