Pagal žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių praeitas penktadienis buvo kruviniausia diena anklave nuo 2014 metų karo.

Palestiniečiai degino padangas ir svaidė akmenis į kitoje pasienio tvoros pusėje esančius Izraelio karius, o šie leido ašarines dujas ir šaudė, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Kaip pranešė iš įvykio vietos vienas AFP fotografas, į rytus nuo Gazos miesto buvo pašautas vienas žmogus. Kokia jo būklė, kol kas nežinoma.

Šimtai protestuotojų susirinko į rytus nuo Kan Juniso miesto esančioje pasienio teritorijoje – aptverto palestiniečių anklavo pietinėje dalyje ir į rytus nuo Gazos miesto.

Šįkart demonstrantų atvyko daug mažiau nei praėjusią savaitę, tačiau prognozuojama, kad vidurdienį po pagrindinių savaitės musulmonų maldų prie jų prisijungs daugiau aktyvistų.

Palestiniečiai atgabeno krūvas padangų ir ruošėsi penktadienį jas padegti bei tokiu būdu sudaryti dūmų uždangą prieš izraeliečių snaiperius.

Izraelio pajėgos užėmė pozicijas kitoje tvoros pusėje ir įrengė didžiulį (apie dviejų metrų aukščio) ventiliatorių, siekdamos nupūsti dūmus.

„Šiandien tapsiu kankiniu – kirsiu sieną“, – į pietus nuo Kan Juniso sakė 20-ių Ahmedas Abu Ghali, rodydamas po marškinių esančią šviežią žaizdą, patirtą praėjusią savaitę ir kuriai susiūti prireikė 40 siūlių.

„Buvau sužeistas praėjusį penktadienį, bet vakar pabėgau iš ligoninės“, – aiškino jis.

Anot Izraelio kariuomenės pareiškimo, „keturiuose vietovėse, esančiose palei Gazos Ruožo sieną, maištavo šimtai palestiniečių“.

Pareiškime taip pat sakoma, kad „kariai atsakinėja riaušių sklaidymo priemonėmis ir šaudo, laikydamiesi jėgos panaudojimo taisyklių“.

Izraelis įspėjo, kad jo kariuomenės ginklų naudojimo taisyklės nesikeis per penktadienio protestus. Izraeliečiai teigia, kad tokiu būdu siekiama užkirsti kelią mėginimams apgadinti tvorą, patekti į Izraelį ir atakuoti jo piliečius.

Vis dėlto Tel Avivas vis griežčiau kritikuojamas dėl kariuomenės šaunamųjų ginklų panaudojimo, o Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino elgtis santūriai.

„Raginu Izraelį būti itin atsargiam naudojant jėgą, kad būtų išvengta aukų. Būtina leisti civiliams pasinaudoti jų teise taikiai demonstruoti“, – pareiškime sako JT vadovas.

„Apskaičiuoti veiksmai“

Praėjusio penktadienio proteste prie Gazos Ruožo sienos dalyvavo dešimtys tūkstančių palestiniečių. Mažesnė jų dalis atsiskyrė nuo pagrindinio protesto ir priartėjo prie gerai įtvirtintos tvoros, žyminčios sieną su Izraeliu.

Izraelis tvirtina, kad kariai šaudė tik kai buvo būtina, į akmenis ir padegamąsias bombas svaidžiusius ar degančias padangas į juos ridenusius protestuotojus.

Izraelio pareigūnai sakė, kad buvo bandoma gadinti tvorą ir patekti į Izraelį, be to, tvirtino, kad buvo bandoma apšaudyti kareivius prie sienos.

Izraelis kaltina Gazos Ruožą valdantį islamistų judėjimą „Hamas“, su kuriuo nuo 2008 metų kariavo tris karus, naudojantis protestais kaip priedanga smurtui.

Kaip nurodo Gazos Ruožo sveikatos ministerija, šaunamųjų ginklų ugnis sužeidė daugiau nei 750 žmonių. Dėl didelio žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiai Izraelis sulaukė aštrios kritikos.

Tarp izraeliečių aukų nėra.

Palestiniečiai sako, kad buvo šaudoma į protestuotojus, nekėlusius pavojaus kariams, o internete išplatinti nepatikrinti vaizdo įrašai pakurstė jų kaltinimus.

Viename šių įrašų, regis, matyti vyras su padanga, pašautas tuo metu, kai bėgo tolyn nuo tvoros.

Teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ Izraelio karių veiksmus pavadino apskaičiuotais ir neteisėtais.

A. Guterresas ir Europos Sąjunga paragino atlikti nepriklausomą tyrimą, bet Izraelis šią galimybę griežtai atmetė.

Perkeliama JAV ambasada

Izraelis sako, jog daugiau kaip pusė žuvusiųjų priklausė kovotojų grupuotėms, įskaitant „Hamas“ ginkluotąjį sparną. Šis pripažino tik penkis iš jų ir sakė, kad jie dalyvavo „liaudies renginiuose greta savo žmonių“.

Kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ nurodė, kad mažiausiai vienas žuvęs palestinietis buvo jos narys, bet sakė, jog tuo metu, kai buvo pašautas, jis neturėjo ginklo.

„Hamas“ tuo tarpu pasiūlė 3 tūkst. dolerių (2,45 tūkst. eurų) kompensacijas žuvusių protestuotojų šeimoms ir po 500 dolerių (408 eurus) sunkiai sužeistiems protestuotojams. Tai papiktino Izraelį.

Protestais, kurie turi tęstis šešias savaites, reiškiama parama pabėgėliams, taip pat ir Gazos Ruože, norintiems grįžti į savo buvusius namus dabartinėje Izraelio teritorijoje.

Daugiau kaip 700 tūkst. palestiniečių per Izraelio sukūrimą lydėjusį 1948 metų karą pabėgo ar buvo išvaryti iš savo žemės.

Protestai tęsis iki planuojamo JAV ambasados Jeruzalėje atidarymo gegužės viduryje.

JAV sprendimas perkelti savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę labai supykdė palestiniečius, kurie aneksuotą rytinį Jeruzalės sektorių laiko savo būsimos valstybės sostine.

Baltieji rūmai ketvirtadienį susilaikė nuo kritikos Izraelio adresu ir paragino protestuotojus elgtis taikiai.

JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiuntinys Jasonas Greenblattas sakė, kad protestuotojai „turėtų laikytis už 500 m buferinės zonos ... ir niekaip, jokioje vietoje nesiartinti prie sienos tvoros“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)