Apie sandorį paskelbta praėjus kelioms savaitėms po to, kai Baku iš armėnų separatistų atsiėmė Kalnų Karabachą, ir Jerevanui baiminantis, kad dabar Azerbaidžanas gali siekti užpulti Armėnijos pietus.

Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu žurnalistams sakė, kad Armėnija iš Prancūzijos gynybos grupės „Thales“ įsigys tris radarų sistemas „Ground Master 200“ (GM200), tačiau finansinių detalių nepateikė.

Ši sistema, kuri jau naudojama Ukrainoje, pasižymi „puikiais aptikimo gebėjimais“, sakė S. Lecornu spaudos konferencijoje kartu su Armėnijos gynybos ministru Surenu Papikianu.

Ministrai taip pat pasirašė ketinimų protokolą dėl Armėnijos perkamų oro gynybos sistemų, jame taip pat dalyvauja „Thales“ ir Europos raketų gamintoja MBDA, AFP sakė S. Lecornu atstovė spaudai.

S. Lecornu teigė, kad ketinimų protokolas susijęs su „Mistral“ tipo“ įrangos pirkimu, turėdamas omenyje trumpojo nuotolio oro gynybos raketų sistemą.

„Aptikimas turi prasmę tik tuo atveju, jei kartu su juo įdiegiami intervenciniai ir perėmimo moduliai atakoms iš dangaus, – sakė S. Lecornu. – Šiuos ginklus įsigyja Armėnijos ministerija, todėl jiems reikės eksporto licencijų“.

Jis pabrėžė, kad ginklai yra gynybinio pobūdžio. „Tai yra ginklų sistema, kuri dėl savo pobūdžio gali būti panaudota tik tada, jei įvyksta agresija prieš Armėnijos teritoriją ir dažnai joje esančius civilius gyventojus“, – sakė S. Lecornu.

Armėnija taip pat pasirašė sutartį dėl naktinio matymo akinių pirkimo iš Prancūzijos grupės „Safran“, sakė Gynybos ministerijos atstovė spaudai.

Armėnijos gynybos ministerijos pareiškime teigiama, kad ministrai aptarė gynybos klausimus ir kad vėliau abi šalys pasirašė dokumentus, susijusius su „dvišaliu bendradarbiavimu“.

Spalio pradžioje Armėnijoje apsilankiusi Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna sakė, kad Paryžius sutiko tiekti karinę įrangą. Po šio pareiškimo Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas atsisakė susitikti su Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu deryboms Ispanijoje. Azerbaidžanas pasmerkė, pasak jo, Prancūzijos vykdomą „militarizavimo“ politiką Pietų Kaukaze.

Prancūzija, kurioje gyvena didelė armėnų diaspora, padėjo tarpininkauti sprendžiant dešimtmečius trunkantį Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinį ginčą.

Anksčiau pirmadienį Azerbaidžanas pranešė, kad pradėjo bendras karines pratybas su savo sąjungininke Turkija netoli sienos su Armėnija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją