87 metų Katalikų bažnyčios vadovo teiginiai per interviu Šveicarijos televizijai neseniai sukėlė didelį pasipriešinimą visame pasaulyje. Interviu jis sakė: „Kai matai, kad pralaimi, kad reikalai nesiklosto, reikia turėti drąsos derėtis“. Paklaustas apie reikalavimus „išdrįsti kapituliuoti, iškelti baltą vėliavą“, popiežius atsakė: „Tai interpretacijos klausimas. Manau, kad stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą – derėtis“.

Nekantriai buvo laukiama, ar Pranciškus per visuotinę audienciją paaiškins savo žodžius. Po tarptautinės kritikos Šventasis Sostas praėjusiomis dienomis mėgino patikslinti jo pasisakymą. Vatikano atstovas Matteo Brunis, pavyzdžiui, paneigė, kad popiežius esą ragino Ukrainą kapituliuoti.

Trečiadienį popiežius pasakojo, kad jam buvo perduotas fronte žuvusio jauno kario rožinis. „Daug jaunų žmonių, daug jaunų žmonių žūva“, – teigė jis pastebimai susijaudinęs ir tada paragino melstis prieš karą.

Dėl besitęsiančios kvėpavimo takų ligų Pranciškaus kreipimąsi į tikinčiuosius vėl skaitė jo padėjėjas. Pats popiežius kalbėjo tik pabaigoje, tačiau dėl kosulio darė trumpas pertraukas.

Po Pranciškaus žodžių apie „baltą vėliavą“ Maskva pasveikino jo pastangas siekti taikos

Rusija trečiadienį pasveikino popiežių Pranciškų su 11-os metų tarnystės sukaktimi ir pasidžiaugė jo parama „humanizmui ir taikai“ po to, kai pontifikas sukėlė pasipiktinimą paraginęs Ukrainą „iškelti baltą vėliavą“.

„Popiežius Pranciškus yra tikras ir nuoširdus humanizmo, taikos ir tradicinių vertybių gynėjas“, – socialiniame tinkle „X“ anglų kalba paskelbė Rusijos ambasada prie Šventojo Sosto.

Ji perdavė ambasados „geriausius linkėjimus“ 87 metų popiežiui ir apibūdino jį kaip „vieną iš nedaugelio politinių lyderių, turinčių tikrai strateginį požiūrį į pasaulio problemas“.

11-osios Pranciškaus popiežiavimo metinės (nuo 2013 m. kovo 13 d.) pažymimos jo paties sukelta ir dar nenurimusia diplomatine audra.

Praėjusį mėnesį duotame ir šeštadienį transliuotame interviu argentinietis paragino Kyjivą, kuris jau dvejus metus kovoja su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, „iškelti baltą vėliavą ir derėtis“.

Ukrainos vyriausybė į tai reagavo su įtūžiu, nors Vatikanas atkakliai tvirtino, kad žodžiai „balta vėliava“ turėjo reikšti karo veiksmų nutraukimą, o ne pasidavimą.