Straipsnyje teigiama, kad jeigu ES pritaikytų 7-ąjį straipsnį, rimčiausią galimą politinę sankciją valstybei narei, kuria panaikinama teisė balsuoti ES priimant sprendimus, Vengrija atsidurtų nepavydėtinoje padėtyje.

Penki Europos valdininkai ir diplomatai pareiškė, kad kitos bloko šalys pasiruošusios nubausti Budapeštą. Tai būtų istorinis žingsnis lyderiams, kurie kliaujasi susitelkimu ir vieningumu.

„Jeigu V. Orbanas iš tikrųjų užblokuos pasiektus susitarimus [dėl biudžeto ir 50 mlrd. eurų Ukrainai] per vasario mėnesį įvyksiantį viršūnių susitikimą, 7-ojo straipsnio taikymas siekiant atimti iš Vengrijos balso teisę gali tapti realiu variantu“, – tvirtino vienas ES diplomatas.

„Akivaizdu, jog vyriausybių ir valstybių vadovams V. Orbanas atsibodo, – pareiškė Leveno universiteto Europos politikos mokslų dėstytojas Stevenas van Hecke. – V. Orbanui atėjo laikas suvokti, kad 7-ojo straipsnio grėsmė yra reali.“

Kita vertus, diplomatai nurodė, kad kai kurios Vidurio ir Rytų Europos šalys bijo remtis 7-uoju straipsniu, nes nuogąstauja, kad ateityje gali susidurti su analogiška kontrole dėl įstatymo viršenybės principo laikymosi. Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico yra ypač neprognozuojamas, nes iki šiol neaišku, ar jis bus ištikimas V. Orbanui, ar ES.

Kitą savaitę įvyksiantis balsavimas dėl pagalbos Ukrainai yra labai svarbus tiek kariaujančiai šaliai, tiek tam, kad ES galėtų Rusijos diktatoriui Vladimirui Putinui parodyti, jog Ukrainą vieningai palaiko Vakarų sąjungininkai.

Kaip šią savaitę pranešė „Bloomberg“, Vengrija atsisakys savo prieštaravimo dėl 5 mlrd. eurų karinės pagalbos Ukrainai fondo sukūrimo, taip sudarydama sąlygas susitarti dėl priemonės, kuria siekiama užtikrinti stabilų ginklų tiekimą Kyjivui, atnaujinimo, kai tik valstybės narės išspręs techninius klausimus.

Budapeštas pareiškė, kad netrukdys pasiekti sutarimo trečiadienio Europos Sąjungos ambasadorių susitikime, tačiau susitarimas dėl didesnio 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo vis dar stringa, teigė su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

Ansčiau šį mėnesį portalas „Politico“, remdamasis anonimais panorusiais likti diplomatais ir valdininkais, skelbė, kad ES įsitikinusi, jog susitarimas dėl 50 mlrd. eurų skyrimo Ukrainai gali būti pasiektas per artimiausias keletą savaičių.

Anot keleto ES diplomatų ir valdininkų, Vengrijos ministras V. Orbanas artėja prie kompromiso dėl iš bloko biudžeto skiriamų lėšų panaudojimo, net jeigu susitarimas neatitiks reikalavimų, kuriuos jis įvardijo po gruodžio mėnesį įvykusio viršūnių susitikimo, kai vetavo finansinę pagalbą Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)