Į susitikimą atvykęs V. Orbanas žurnalistams sakė, kad Ukraina dar neatitinka „nuopelnais pagrįstų“ kriterijų įstoti į ES ir kad šis klausimas net neturėtų būti svarstomas. „Mes nuo to nesitrauksime“, – perspėjo jis.

„Dabar nėra jokios priežasties derėtis dėl Ukrainos narystės“, – žurnalistams sakė V. Orbanas. „Mes nustatėme septynias išankstines sąlygas ir net Europos Komisijos vertinimu, trys iš septynių nėra įvykdytos“, – sakė jis.

Nepaisant trūkumų, Europos Komisija lapkritį rekomendavo pradėti derybas. Ukraina ne kartą žadėjo artimiausiais mėnesiais įgyvendinti neįvykdytas reformas. ES lyderiai Briuselyje turi visais balsais nuspręsti, ar blokas nori pradėti stojimo derybas su Kyjivu.

V. Orbanas taip pat užsiminė, kad atskiras sprendimas atblokuoti daugiau nei 10 mlrd. eurų ES lėšų nesušvelnino jo pasipriešinimo. „Vengrija nesieja jokių su ja susijusių klausimų su jokiomis Ukrainos ar kitomis problemomis“, – sakė jis.

Prieš lemiamą ES viršūnių susitikimą O. Scholzas ir E. Macronas privačiai susitiks su V. Orbanu


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas privačiai susitiks su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu prieš Briuselyje vyksiantį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, V. Orbanui grasinant vetuoti sprendimus dėl Ukrainos.

Turi dalyvauti ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis, apie ketvirtadienio susitikimą paskelbęs savo svetainėje, bei Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

ES lyderiai per ketvirtadienį ir penktadienį vyksiantį susitikimą turi vieningai nuspręsti, ar pradėti stojimo derybas su Ukraina ir dėl tolesnės 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Kyjivui. Vengrija pakartotinai pagrasino blokuoti abu sprendimus.

Trečiadienio vakarą Ch. Michelis sakė, kad siekdamas teigiamų rezultatų „dirba dieną ir naktį“.

Atskiru sprendimu ES trečiadienį skyrė daugiau nei 10 mlrd. eurų lėšų Vengrijai mainais į reformas, kurių šalis, Briuseliui reikalaujant, vis dėlto ėmėsi, kad būtų sustiprintas teismų nepriklausomumas. Telieka pamatyti, ar lėšų atblokavimas turės įtakos V. Orbano pozicijai.