Akivaizdžiai susierzinęs Bulgarijos prezidentas, kurį V. Zelenskio elgesys išmušė iš vėžių, paprašė iš prezidentūros salės, kur buvo filmuojamas susitikimas, skubiai pasišalinti žurnalistus su filmavimo įranga.

V. Zelenskis Bulgarijoje iš esmės viešėjo tam, kad susitiktų su NATO ir Europos Sąjungą remiančių ministru pirmininku Nikolajumi Denkovu, kuris palaiko ginklų eksportą į Ukrainą ir ieško būdų, kaip parduoti civilinės branduolinės įrangos.

Susitikimas su R. Radevu – buvusiu oro pajėgų vadu, kuriam labiau prieš širdies Rusija ir ne toks patrauklus NATO – pakrypo dar bjauresne nei manyta linkme.

Volodymyras Zelenskis Bulgarijoje

Delegacijos susėdo prie ilgo medinio stalo. Rusvai žalsvos spalvos drabužiais vilkintys ukrainiečiai sėdėjo akmeniniais veidais, vis parodydami kokią nejaukią grimasą ir kažką užsirašinėjo, kol Bulgarijos prezidentas aiškino, jog „karinio sprendimo“ nėra ir kad „daugiau ginklų problemos neišspręs“.

V. Zelenskis jam atsakė su pamatuota panieka. „Neduok Dieve, kad tokia tragedija ištiktų jus, ir jūs astidurtumėte mano vietoje. Ir jeigu panašių vertybių vienijami žmonės tada nepadės, ką jūs darysite? Sakysite: ei, Putine, prašau, imki Bulgarijos teritoriją? Ne, kaip tikras prezidentas, esu tikras, neleistumėte jokių kompromisų šalies nepriklausomybės klausimu. Jūsų teisė neremti paramos Ukrainai. Tik noriu, kad suprastumėte mane teisingai“, – su neslepiama ironija kalbėjo Ukrainos prezidentas, kol Bulgarijos prezidentas bandė pasislėpti už popieriaus lapo.

V. Zelenskis sukritikavo kolegą iš Bulgarijos dar ir dėl to, kad Maskvos invaziją į Ukrainą jis vadina „konfliktu“, o ne karu, ir neaiškius pastebėjimus, esą, karas plinta ir „plečiasi“.

Be skrupulų atmesdamas R. Radevo žodžius apie diplomatinį problemos sprendimą, V. Zelenskis pabrėžė, kad Kremlius „naikinantį karą pradėjo konkrečiai prieš ukrainiečius, o ne kitas šalis“ ir pareiškė, kad Sofijos vyriausybė – skirtingai nei R. Radevas – sutinka padėti ginklais.

„Pasakysiu dar štai ką: kad ir kiek jūsų kariuomenė turi ginkluotės, jos kariaujant su Rusijos Federacija nepakaks. Jūsų kariuomenė nėra bloga, jūsų žmonės geri, bet to nepakaks kariaujant su 160 mln. kitų. Štai kodėl gerai duoti ginklų, kad galėtume apsiginti, ir tada karas neateis iki jūsų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Ukrainą ir NATO turi vienyti tos pačios vertybės. Kitaip ir būti negali. Negalite remti Rusijos ir laikytis kažkokios balansavimo politikos, nes Rusijos tikslas aiškus – sunaikinti NATO, sunaikinti Europą ir Europos Sąjungą. Tokie Maskvos siekiai. Ar suprantate mane?“ – pridūrė V. Zelenskis.

R. Radevas užsiminė pasiūlymą turįs, bet paprašė prieš jį pateikiant iš salės pašalinti kameras.

Volodymyras Zelenskis Bulgarijoje

Ukraina ir Bulgarija pasirašė deklaraciją dėl Ukrainos euroatlantinės integracijos

Per vizitą Sofijoje V. Zelenskis su Bulgarijos ministru pirmininku Nikolajumi Denkovu pasirašė deklaraciją dėl Ukrainos euroatlantinės integracijos. Deklaracija buvo pasirašyta bendroje spaudos konferencijoje Sofijoje.

Be to, Ukrainos ir Bulgarijos energetikos ministerijos pasirašė susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo. Dokumentą pasirašė ministerijų vadovai.

Šiuo memorandumu siekiama sukurti pamatą aktyvesniam Ukrainos ir Bulgarijos bendradarbiavimui energetikos sektoriuje, remiantis abipusės naudos principu ir atsižvelgiant į bendrus abiejų šalių interesus bei tikslus.

Šalys įsipareigojo užtikrinti įperkamą energiją, remti pramonės ir regionų plėtrą, saugumą ir savo tautų gerovę, plėsti bendradarbiavimą ir bendrą įsipareigojimą saugoti aplinką ir švelninti klimato kaitą bei mažinti anglies dioksido emisijas.

Ketvirtadienį, liepos 6 d., pasirašyta Ukrainos ir Bulgarijos deklaracija tapo 22-uoju dokumentu, kuriuo remiami ukrainiečių euroatlantiniai siekiai.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva apie tai paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

Volodymyras Zelenskis, Nikolajus Denkovas

„NATO viršūnių susitikimo Vilniuje išvakarėse nepraleidžiame nė vienos dienos tuščiai! Šiandien Bulgarija, mūsų svarbi partnerė Juodosios jūros regione, tapo 22-ąja valstybe, su kuria oficialiai patvirtinome paramą Ukrainos narystei Aljanse. Remiantis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Bulgarijos ministro pirmininko Nikolajaus Denkovo dvišalio susitikimo Sofijos mieste rezultatais, buvo pasirašyta bendra deklaracija dėl Ukrainos euroatlantinės integracijos“, – rašė jis.

I. Žovkva paaiškino, kad dokumentas akivaizdžiai liudija, jog Bulgarija remia Ukrainos narystę NATO, „kai tik sąlygos leis“. Anot jo, Bulgarijos partneriai taip pat pripažįsta, kad Ukrainos narystė NATO yra vienintelis būdas užtikrinti pakankamą Ukrainos ir visos euroatlantinės šeimos saugumą.

„Bulgarijos pusė palankiai vertina reikšmingus Ukrainos pasiekimus žengiant euroatlantinės integracijos keliu, ypač siekiant sąveikumo su NATO, ir patvirtina savo ketinimą dėti daugiau bendrų pastangų remiant Ukrainos integraciją į Aljansą ir NATO standartų įgyvendinimą, taip pat visapusiškai palaiko Ukrainos-NATO tarybą“, – rašė I. Žovkva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)