Praėjusią savaitę ūkininkai pradėjo naujausius protestus prie Lenkijos ir Ukrainos sienos ir užblokavo tris pasienio punktus, piktindamiesi, jų nuomone, nesąžininga ukrainietiškų grūdų importo į ES konkurencija.

Sekmadienį jie atplėšė į Lenkiją įvažiuojančių ukrainiečių sunkvežimių užpakalinius bortus ir išpylė ant asfalto krūvas grūdų.

Vėlyvą pirmadienio vakarą paskelbtame pareiškime Lenkijos žemės ūkio ministras Czeslawas Siekierskis pasmerkė šį incidentą, tačiau pabrėžė, kad ūkininkai atsidūrė sunkioje padėtyje.

„Lenkijos ūkininkų vardu atsiprašau už tokį desperacijos aktą ir prašau suprasti jų itin sunkią padėtį“, – sakė Cz. Siekierskis.

Incidentas sulaukė aštrios kritikos iš Kyjivo, paraginusio Lenkiją nubausti kaltininkus.

Lenkija pirmadienį pradėjo tyrimą dėl teiginių, kad ūkininkai pažeidė muitinės saugumo taisykles ir suniokojo turtą – už šiuos nusikaltimus gresia maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

„Tai nėra tinkama protesto forma, tačiau ją dažnai naudoja įvairių šalių ūkininkai“, – apie incidentą prie Dorohusko pasienio punkto sakė Cz. Siekierskis.

Ukrainos, kadaise vadintos „Europos aruodu“, žemės ūkio sektorius dėl Rusijos invazijos smarkiai nukentėjo: daugelis Juodosios jūros eksporto centrų užblokuoti, o dirbama žemė dėl karo veiksmų tapo netinkama naudoti.

Nauji protestai – dar vienas smūgis Ukrainos ir jos sąjungininkės Lenkijos santykiams, kuri vos prieš kelias savaites sugebėjo sutramdyti panašią du mėnesius trukusią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų blokadą.

Šalys susikivirčijo dėl grūdų praėjusiais metais, kai Lenkija vienašališkai uždraudė grūdų importą iš Ukrainos.

Antradienį Ukrainos pasieniečiai pranešė, kad naujausia protestų banga sutrikdė krovininio transporto eismą penkiuose sienos perėjimo punktuose.

„Šį rytą visuose pasienio punktuose eilėse laukia apie 1 250 sunkvežimių“, – naujienų agentūrai „Interfax-Ukraina“ sakė Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos atstovas spaudai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją