Paketo priėmimas trečiadienį žlugo jį blokavus respublikonams. Jie pareiškė, kad per kelis mėnesius trukusias derybas su demokratais pasiekto kompromiso nepakanka.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas viešai sureagavo į Amerikos respublikonų poziciją.

„Gerbiami Amerikos respublikonų senatoriai. Ronaldas Reaganas, padėjęs milijonams mūsų susigrąžinti laisvę ir nepriklausomybę, šiandien tikriausiai vartosi kape. Gėda“, – parašė jis socialiniame tinkle X.

R. Reaganas vadovavo JAV nuo 1981 iki 1989 metų ir savo tada prieštaringai vertinta ginklavimosi politika bei antikomunistine pozicija svariai prisidėjo prie Šaltojo karo pabaigos ir Sovietų Sąjungos žlugimo. Lenkijoje respublikonas turi daug gerbėjų – Varšuvoje jam net pastatytas paminklas.

„The Guardian“ žurnalistai teigia paklausę aukšto rango pareigūnų Europos rytuose, kaip jie vertina D. Tusko pareiškimą.

„Daugelis galvoja panašiai, nors viešai taip dramatiškai nepasakytų“, – leidiniui sakė vienas aukšto rango diplomatas.

Tuo tarpu vienas aukšto rango pareigūnas „The Guardian“ sakė, kad nerimas didėja, tačiau vis dar tikimasi, kad JAV skirs daugiau lėšų Ukrainai.

49 JAV senatoriai balsavo už įstatymo projektą, į kurį įtraukta ir 60 mlrd. dolerių karinė parama Ukrainai bei 14 mlrd. Izraeliui. Respublikonų senatoriai reikalavo, kad lėšų konfliktams užsienyje skyrimas būtų susietos su JAV sienos su Meksika apsaugos finansavimu. Prieš kompromisinį pasiūlymą balsavo 50 senatorių. Paketui priimti buvo reikalingi 60 balsų.

Demokratų daugumos Senate vadovas Chuckas Schumeris pareiškė, jog mėgins išgelbėti paramą Ukrainai ir Izraeliu surengdamas naują balsavimą tik dėl šios pagalbos. Tačiau nėra aišku, ar pakankamai respublikonų pritars atskiram teisės aktui dėl šios paramos. Tam taip pat reikalingas 60 senatorių pritarimas.

Pasak „The New York Times“, prieš 118 mlrd. dolerių paketą balsavo ir keturi demokratų senatoriai. Demokratų atstovai kritikavo pernelyg griežtas priemones, numatytas sienos apsaugai. Tuo tarpu už paketą balsavo keturi respublikonai.

Prezidento Joe Bideno demokratai 100 vietų Senate turi nežymią 51 balso daugumą.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, lankydamasis NATO būstinėje, trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „gali ir suteiks“ tolesnę karinę pagalbą Ukrainai.

„Nėra jokios alternatyvos tam, kad Jungtinės Valstijos suteiks išteklius tokiu lygiu, kuris leistų Ukrainai turėti artileriją, oro gynybos sistemas ir kitus jai reikalingus pajėgumus“, – per bendrą su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu spaudos konferenciją sakė J. Sullivanas.

D. Tuskas yra vienas iš Europos politikos veteranų, nuo 2007 iki 2014 metų dirbęs Lenkijos ministru pirmininku, nuo 2014 iki 2019 metų buvęs Europos Vadovų Tarybos vadovu, nuo 2019 iki 2022 metų pirmininkavęs Europos Liaudies parijai. Praeitų metų pabaigoje jis grįžo prie Lenkijos vyriausybės vairo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)