Daugybę metų įšaldyti Minsko ir Varšuvos santykiai pasiekė naujas žemumas, kai Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka davė Rusijai leidimą naudotis savo šalies teritorija puolant Ukrainą, kurią remia Lenkija.

Baltarusijos sienos apsaugos tarnyba tvirtino, kad Lenkijos pasieniečiai esą nuolat naudoja „smurtą ir prievartą“, taip pat ašarines dujas ir fizinę jėgą, jog apgręžtų pabėgėlius. „Pastaruoju metu būta keleto atvejų, kuomet Lenkijos kariai nuvedė užsieniečius prie tvoros ties siena su Baltarusija ir išstūmė juos per gyvūnams skirtus vartelius, – teigiama pranešime. – Negana to, siekdami įbauginti žmones, Lenkijos teisėsaugos pareigūnai nukreipė savo ginklus į pabėgėlius ir jiems virš galvų paleido kelis šūvius.“

Minskas pareiškė, kad yra „labai pavojinga“ naudoti šaunamuosius ginklus ir tai neva gali duoti pradžią konfliktui pasienyje.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusija paskelbė, kad Lenkijos orlaivis tariamai pažeidė jos oro erdvę. Minskas dėl šio incidento išsikvietė Lenkijos reikalų patikėtinį. Varšuva atitinkamus kaltinimus savo ruožtu pavadino „melu“.

NATO narė ir Ukrainos sąjungininkė Lenkija neseniai išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos samdinių persikėlimo į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją