Europos Sąjunga bando atitrūkti nuo Turkijos“, – sakė jis žurnalistams Stambule prieš savo skrydį į Niujorką, kur dalyvaus 78-ojoje JT Generalinėje Asamblėjoje.

„Mes patys įvertinsime šiuos pokyčius ir, jei reikės, galėsime išsiskirti su Europos Sąjunga“, – pridūrė R.T.Erdoganas, daugiau nedetalizuodamas.

Turkijos ir ES derybos dėl stojimo vyksta nuo 2005 m., tačiau jos iš esmės įšaldytos, Briuseliui nerimaujant dėl ​​blogėjančios teisinės ir žmogaus teisių padėties Turkijoje.

R. T. Erdoganas turėjo omenyje anksčiau šią savaitę paskelbtame Europos Parlamento pranešime buvusį pareiškimą, kuriame teigiama, kad stojimo procesas „negali būti atnaujintas dabartinėmis aplinkybėmis“.

Pranešime raginama sukurti „realistišką sistemą“, kuri valdytų jų tarpusavio ryšius, nebent Turkijos vyriausybė drastiškai pakeis kursą ir ims gerbti demokratines vertybes, teisinę valstybę ir žmogaus teises.

Turkijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė pranešimą kaip „nepagrįstą“ ir „pagrįstą dezinformacija“.

Po jo perrinkimo gegužę R. T. Erdoganas paragino atgaivinti derybas dėl narystės ES. Šis blokas išlieka pagrindiniu Ankaros prekybos partneriu.

Turkijos lyderis taip pat pažadėjo vykdyti socialines ir ekonomines reformas. Šiuo metu jo šalis, be kitų problemų, grumiasi su pragyvenimo išlaidų krize ir giliu politiniu susiskaldymu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)