Pirmadienį Ukrainos sostinėje vyksta istorinis, pirmą kartą už bloko sienų surengtas, ES užsienio reikalų ministrų susitikimas. Kyjivas siekia ateityje įstoti į ES, tačiau kol kas šalyje jau dvidešimtą mėnesį vyksta Rusijos sukeltas karas.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis anksčiau teigė, kad susitikime dalyvaus visų 27 valstybių narių užsienio reikalų ministrai.

Susitikimo metu buvo vėl patvirtinta bloko parama Rusijos užpultai Ukrainai.

Į Kyjivą atvyko šių šalių užsienio reikalų ministrai: Austrijos, Belgijos, Bulgarijos, Kroatijos, Kipro, Čekijos, Danijos, Estijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Graikijos, Airijos, Italijos, Lietuvos, Liuksemburgo, Maltos, Nyderlandų, Portugalijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Ispanijos.

Latvija ir Švedija atsiuntė savo valstybės sekretorius. Lenkijai atstovavo užsienio reikalų viceministras, Vengrijai – valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

Tai yra pirmas kartas, kai toks visų 27 ES valstybių atstovų susitikimas vyks ne ES šalyje, sakė J. Borrellis. Jis pat į Ukrainą atvyko jau šeštadienį.

„Istorinis įvykis“

Sprendimas surengti ES Užsienio reikalų tarybos posėdį Ukrainoje yra paramos Ukrainai ženklas ir istorinis įvykis, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį Kyjive vykusioje bendroje spaudos konferencijoje su ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio reikalams ir saugumo politikai J. Borrelliu.

„Tai istorinis įvykis, nes pirmą kartą istorijoje Užsienio reikalų taryba posėdžiaus už dabartinių ES sienų, bet būsimų ES sienų ribose. Tai savaime yra žinia, paramos žinia, kurią Europos Sąjunga siunčia Ukrainai. Esame už tai labai dėkingi“, – sakė jis.

J. Borrellis toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad ES visada palaikys Ukrainą, nes Rusijos agresija kelia egzistencinę grėsmę Europai ir europiečiams.

ES užsienio politikos vadovas buvo paprašytas pakomentuoti ES reakciją į pagalbos Ukrainai paketo neįtraukimą į JAV biudžetą, kuris galios iki lapkričio 17 dienos, jei nebus patvirtintas kitų metų biudžetas.

„Tai susiję su stabilumu ir nuspėjamumu pasaulyje. Šis karas turi rimtų pasekmių visam pasauliui, tačiau mums, europiečiams, jis kelia egzistencinę grėsmę. Galbūt ne visi pasaulyje tai mato būtent taip, bet mums, europiečiams, leiskite pakartoti, tai yra egzistencinė grėsmė. Štai kodėl mes turime toliau jus remti ir diskutuoti su savo sąjungininkais ir draugais amerikiečiais, [kad jiems taip pat svarbu] toliau jus remti. Esu tikras, kad šis sprendimas bus persvarstytas, ir visi kartu būsime jūsų pusėje“, – sakė J. Borrellis.

Kartu jis atsisakė komentuoti galimybę surengti rinkimus Ukrainoje, sakydamas, kad tokio klausimo svarstymas nėra jo reikalas, nes jo, kaip ES vyriausiojo įgaliotinio, atsakomybė yra ES užsienio politika, o ne atskirų šalių vidaus politika.

Annalena Baerbock Kyjive

Baerbock: ES netrukus drieksis nuo Lisabonos iki Luhansko

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ES šalių diplomatijos vadovų susitikime Kyjive pakartojo savo reikalavimą dėl „apsauginio skydo“ Ukrainai žiemą. Jis apimtų oro gynybos plėtrą, elektros generatorių tiekimą ir apskritai energijos tiekimo stiprinimą.

„Praėjusią žiemą matėme, kaip brutaliai Rusijos prezidentas kariauja šį karą ir tyčia atakuoja elektrines“, – pirmadienį Kyjive kalbėjo Vokietijos žaliųjų politikė. Vladimiras Putinas, anot jos, siekė, kad esant minus 20 laipsnių temperatūrai sutriktų ir vandens tiekimas. „Visi kartu visomis turimomis priemonėmis turime užkirsti tam kelią, kiek tai įmanoma“, – pažymėjo ministrė.

Ji patvirtino ir ES pažadą priimti Ukrainą į 27 narių Bendriją. „Ukrainos ateitis yra Europos Sąjungoje – šioje laisvės Bendrijoje. Ir ji netrukus drieksis nuo Lisabonos iki Luhansko“, – kalbėjo A. Baerbock.

A. Baerbock pirmadienį kartu su kitų ES šalių užsienio reikalų ministrais atvyko į Kyjivą. Čia, anot jos, dabar „stipriausiai plaka Europos širdis“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna pareiškė, kad pirmadienį Kyjive įvykęs ES užsienio reikalų ministrų susitikimas yra ženklas Maskvai, jog blokas pasiryžęs remti Ukrainą ilguoju laikotarpiu.

„Taip mes demonstruojame ryžtingą ir ilgalaikę paramą Ukrainai iki tol, kol ji laimės. Tai taip pat žinia Rusijai, kad ji neturėtų tikėtis mūsų nuovargio. Mes dar ilgai būsime šalia“, – sakė ji žurnalistams Kyjive.

Ukraina nuo 2022 m. birželio yra ES kandidatė. Tačiau derybos dėl narystės gali trukti kelerius metus.

Zelenskis – ES ministrams: pergalė priklauso nuo mūsų bendradarbiavimo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį Kyjive susirinkusiems Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrams sakė, kad karo su Rusija trukmė priklausys nuo paramos, kurią Ukraina gaus iš sąjungininkių.

„Mūsų pergalė tiesiogiai priklauso nuo mūsų bendradarbiavimo: kuo stipresnių ir principingesnių žingsnių imsimės kartu, tuo greičiau šis karas baigsis“, – prezidento biuro išplatintame pranešime cituojamas V. Zelenskis.

Jis paminėjo virtinę žingsnių, kurių, jo teigimu, ES turėtų imtis, kad karas pasibaigtų, tarp jų – sankcijų režimo išplėtimą Rusijai ir Iranui, tiekiančiam Rusijos pajėgoms kovinius dronus.

V. Zelenskis taip pat paragino „paspartinti“ ES darbą nukreipiant „įšaldytus Rusijos turtus karo nuniokotos Ukrainos atkūrimui finansuoti“.

Apdovanojo Airijos, Italijos, Rumunijos, Danijos ir Prancūzijos ministrus

V. Zelenskis pirmadienį įteikė Ukrainos valstybinius apdovanojimus Airijos, Italijos, Rumunijos, Danijos ir Prancūzijos užsienio politikos žinybų vadovams.

Apdovanojimo ceremonija buvo surengta Kyjive vykstant ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikimui, praneša „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos prezidento biuro spaudos tarnyba.

Ministrai apdovanoti už svarų asmeninį indėlį į tarpvalstybinio bendradarbiavimo stiprinimą, Ukrainos suvereniteto ir teritorijos vientisumo rėmimą, šalies populiarinimą pasaulyje.

Kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo II laipsnio ordinas buvo įteiktas Airijos ministro pirmininko pavaduotojui, užsienio reikalų ir gynybos ministrui Micheálui Martinui.

Italijos vicepremjeras, užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministras Antonio Tajanis ir Rumunijos užsienio reikalų ministrė Luminița Odobescu buvo apdovanoti Kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo III laipsnio ordinu.

Be to, V. Zelenskis I laipsnio ordinu „Už nuopelnus“ apdovanojo Danijos Karalystės užsienio reikalų ministrą Larsą Løkkę Rasmusseną.

Prancūzijos užsienio reikalų ministrei Catherine Colonna įteiktas Kunigaikštienės Olhos III laipsnio ordinas.

„Dėkoju jums, jūsų šalims ir vyriausybėms už paramą Ukrainai“, – pareiškė prezidentas.

Kaip jau buvo pranešta, pirmadienį Kyjive buvo surengtas ES užsienio reikalų ministrų tarybos išvažiuojamasis posėdis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)