„Jie nėra sąjungininkai. Jie negali pasitikėti vienas kitu“, - trečiadienį Briuselyje interviu naujienų agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja. „Bet kurią akimirką A. Lukašenka gali išduoti J. Prigožiną, J. Prigožinas gali išduoti A. Lukašenką“, - pridūrė ji.

Antradienį A. Lukašenka pareiškė, kad J. Prigožinas atvyko į Baltarusiją pagal susitarimą, kuriam jis tarpininkavo, kad būtų nutrauktas ginkluotas samdinių grupuotės „Wagner“ maištas, metęs iki šiol didžiausią iššūkį Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdymui.

S. Cichanouskaja, per 2020 m. rinkimus įveikusi A. Lukašenką, sakė, kad daug kas dėl šio susitarimo liko neaišku. Tačiau ji tvirtino, kad A. Lukašenkos pagalba V. Putinui veikiau yra „santuoka iš išskaičiavimo“ siekiant išgelbėti savo paties režimą Baltarusijoje. „Jis stengėsi ne tam, kad išgelbėtų V. Putino veidą ar J. Prigožiną, ar kad neleistų pilietinio karo Rusijoje. A. Lukašenka rūpinosi tik savo asmeniniu išlikimu, nes žino, kad jei valdžia Rusijoje susvyruos, kitas bus A. Lukašenka.“, – sakė ji.

Opozicijos vadovė, kurios vyras kalinamas Baltarusijoje, sakė, kad jei J. Prigožinas ir jo „Wagner“ samdiniai persikels į Baltarusiją, tai gali kelti grėsmę Europai. „J. Prigožino ar „Wagner“ grupių buvimas mūsų teritorijoje kelia grėsmę visų pirma Baltarusijos žmonėms ir mūsų nepriklausomybei“, – sakė S. Cichanouskaja ir pridūrė, kad, be to, tai gali kelti grėsmę Ukrainai ir mūsų vakarinėms kaimynėms.

„Prievartautojai ir žudikai“

S. Cichanouskaja perspėjo, kad A. Lukašenka nėra joks „taikdarys“, neva padėjęs įveikti krizę. Pasak jos, po žiaurių represijų kampanijos po ginčijamo balsavimo 2020 m. jis gali panaudoti „Wagner“ pajėgas toliau triuškinti kitaminčius. „Tai žmogus, kuris į mūsų žemę atvežė prievartautojus ir žudikus, – sakė S. Cichanouskaja. – Ką šie žmonės veiks mūsų šalyje? Tai svarbiausias klausimas“.

„Dėmesio trūkumas“

S. Cichanouskaja kritikavo Vakarus, kad per mažai kreipia dėmesio į padėtį Baltarusijoje, V. Putinui parėmus A. Lukhašenką šalis vis labiau pereina į Maskvos įtaką.

Tarptautinės bendruomenės negebėjimas ryžtingai reaguoti į Rusijos branduolinių ginklų perkėlimą į Baltarusiją tik drąsina Maskvą ir Minską. „Vis dar laukiame atsako į branduolinių ginklų dislokavimą mūsų teritorijoje, – sakė ji. – Kai pasaulis tyli, diktatoriai tai suvokia kaip silpnumą“.

Praėjo daugiau nei metai, kai Europos Sąjunga (ES) pastarąjį kartą įvedė sankcijas Baltarusijos režimui dėl jo vaidmens padedant Maskvai įsiveržti į Ukrainą. Anksčiau ES ne kartą taikė sankcijas Minskui dėl susidorojimo ir žiauraus protestų slopinimo. ES valstybės narės daugelį mėnesių derasi dėl naujų priemonių, bet nesugeba susitarti.

S. Cichanouskaja sakė, kad „Wagner“ atvykimas į Baltarusiją gali suteikti naują postūmį tolimesnėms baudžiamosioms priemonėms prieš režimą. Dabar, kai A. Lukašenka priėmė nusikaltėlius, galėtų būti įvestos naujos sankcijos tiems, kurie leido, kad tai įvyktų, sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją